Taideaarre löytyi ratsiassa: Hitlerin pronssihevoset karkasivat vuosikausiksi

Natsien kolmannen valtakunnan aarteet katosivat DDR:n romahdettua.

Pronssihevoset sijaitsivat natsi-Saksan valtakunnankanslian pihamaalla.

22.5.2015 11:33

Kuvanveistäjä Josef Thorakin (1889–1952) tekemä pronssiveistos Kävelevät hevoset löytyi poliisin tekemässä ratsiassa Saksassa. Kahdeksan 64–79-vuotiaan epäillyn uskotaan pyörittäneen laitonta taidekauppaa.

Saksalaislehti Bildin mukaan kyseessä ovat todella samat veistokset, joita natsijohtaja Adolf Hitler aikanaan katseli toimistonsa ikkunasta Berliinin uudessa valtakunnankansliasta. Asiasta on kertonut myös verkkosivusto The Local.

Keskiviikkona löydettyjen Thorakin veistosten arvoksi arvioidaan miljoonia euroja: Mustan pörssin taidekauppiaiden tiedetään pyytäneen siitä viime vuosina 1,5–4 miljoonaa. Jo pelkästään veistoksiin käytetyn pronssin arvo on 100 000 euroa.

Poliisi löysi kauan kadoksissa olleet pronssihevoset Bad Duerkheimin kaupungissa sijaitsevasta varastosta.

Veistokset evakuoitiin uuden valtakunnankanslian edustalta Itä-Berliiniin toisen maailmansodan loppupuolella, mutta natsien hävittyä puna-armeija otti patsaat haltuunsa.

Seuraavat yli neljäkymmentä vuotta ne viettivätkin puna-armeijan urheilukentällä Eberswalden kylässä Itä-Saksassa.

Tieto niistä kiiri maailman korviin vasta vuonna 1989 taidehistoriallisen lehtijutun seurauksena.

Tästä taas ei kulunut kuin muutama viikko, kun patsaat katosivat taas. Todennäköisesti Itä-Saksan hallitus myi ne eteenpäin akuutissa rahapulassa.

Ei ole tietoa, missä kaikkialla hevoset ovat seikkailleet viimeiset 26 vuotta. Nyt niiden arvellaan kuitenkin päätyvän Saksan valtion omaisuudeksi.

On myös mahdollista, että kuvanveistäjä Thorakin perilliset vaativat niitä itselleen oikeusteitse.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?