Pakolliset pakolaiskiintiöt herättävät vahvaa vastarintaa EU-maissa

Julkaistu: , Päivitetty:

Muun muassa Ranska, Unkari, Tshekki, Slovakia ja Baltian maat vastustavat sitovia kiintiöitä pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden vastaanotossa.
EU-komission esitys pakollisista pakolaiskiintiöistä herättää jäsenmaissa vahvaa vastustusta. Muun muassa Ranska, Unkari, Tshekki, Slovakia ja Baltian maat vastustavat sitovia kiintiöitä pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden vastaanotossa.

Myös Suomen hallitusneuvottelijoiden mielestä turvapaikanhakijoiden vastaanoton pitäisi perustua vapaaehtoisuuteen. Muihin EU-maihin verrattuna Suomi ottaa vastaan varsin vähän turvapaikanhakijoita.

Pakolaisia koskevat kiintiöt Suomi pystyy sulattamaan paremmin, koska ne voitaisiin mahdollisesti sisällyttää Suomen nykyiseen pakolaiskiintiöön. Osa jäsenmaista ei ota kiintiöpakolaisia tällä hetkellä lainkaan.

Väistyvän hallituksen edustajat arvostelivat Brysselissä tulevan hallituksen linjauksia asiassa. Ulkoministeri Erkki Tuomiojan (sd.) ja RKP:n puheenjohtajan Carl Haglundin mielestä Suomen tulisi kasvattaa pakolaiskiintiötään.

– En tykkää siitä tulokulmasta, että pakolaiset aina nähdään isona taakkana, Haglund sanoi.

Haglundin mielestä Suomen olisi syytä ottaa vastaan myös enemmän turvapaikanhakijoita.

Maakohtaisten kiintiöiden hyväksyntä edellyttäisi määräenemmistöpäätöstä. Komission esityksen oikeusperusta on osin kyseenalainen. Komissio pyrkii tekemään kiintiöistä pysyviä, mikä voi osoittautua oikeudellisesti hankalaksi.

Ministeri Tuomioja tähdentää, että pakolaiskiintiöillä ja EU:n kaavailemalla sotilasoperaatiolla ei ratkaista siirtolaiskriisiä. Hänen mukaansa EU:n pitäisi puuttua paremmin laittoman maahantulon perussyihin lähtömaissa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt