Suomi harkitsee osallistumista Välimeren sotilasoperaatioon

Julkaistu:

Suomi harkitsee osallistumista ihmissalakuljettajien vastaiseen sotilasoperaatioon Välimerellä, sanoo väistyvän hallituksen ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.).
– Olemme lähteneet siitä, että jos tällainen operaatio tulee, katsomme millä lailla siihen voidaan osallistua, Erkki Tuomioja sanoi Brysselissä.

Tuomiojan mukaan Suomi odottaa ensin, saadaanko operaatiolle YK:n turvallisuusneuvoston ja Libyan hallinnon hyväksyntä. Ilman näitä operaatiota ei voida käynnistää täysimittaisesti. Osallistumispäätös jäänee Suomen tulevalle hallitukselle.

Suomi voisi Tuomiojan mukaan tarjota lähinnä asiantuntija-apua. Isot jäsenmaat ovat jo luvanneet lähettää kalustoa operaatiota varten.

Operaation tarkoituksena on takavarikoida ja tuhota salakuljettajien käyttämiä aluksia ja estää siten siirtolaisten laskemista merelle. Operaation suunnittelusta päätettiin huippukokouksessa, joka järjestettiin vastikään Välimeren laivaturmien takia.

EU:n ulkoministeri Federica Mogherini luottaa siihen, että YK:n mandaatti löytyy. Neuvotteluja asiasta käydään muun muassa Venäjän ja Yhdysvaltain kanssa.

– Tässä ilmeisesti pyritään hyvin selvään rajaukseen ja tarkkuuteen, Tuomioja sanoo.

Toinen haaste liittyy Libyan hallinnon hyväksyntään. Se tarvitaan, koska operaatio toimisi Libyan aluevesillä, josta iso osa siirtolaisten veneistä lähtee liikkeelle. Libyan poliittinen sekasorto vaikeuttaa toimintaluvan saamista.

– Libyassa on meneillään yritys koota kansallisen yhtenäisyyden hallitusta. Sitä ei haluta tällaisella operaatiolla vaarantaa, Tuomioja sanoo.

Ministeri korostaa, että sotilasoperaatio olisi vain yksi keino siirtolaiskriisin lievittämiseen. Oleellisinta olisi puuttua laittoman maahantulon perussyihin lähtömaissa.

– EU:n yhteistä vastuunkantoa täytyy katsoa. Ei kukaan voi sanoa, että tämä on vain muiden asia.