Ulkomaat

Libyalaislähde BBC:lle: Isis-taistelijoita salakuljetetaan Eurooppaan pakolaisveneissä

Julkaistu:

Välimeri
Libyan viranomaiset ovat kertoneet BBC:lle, että Isis-taistelijoita salakuljetetaan Eurooppaan Välimeren kautta.
Libyan hallituksen neuvonantaja Abdul Basit Haroun sanoo BBC:lle, että salakuljettajat piilottavat Isis-sotilaita veneisiin, joilla pakolaiset pyrkivät Välimeren yli Eurooppaan.

Hänen väitteensä perustuvat keskusteluihin, joita on käyty Isis-järjestön hallinnoimilla alueilla Pohjois-Afrikassa veneiden omistajien kanssa. Isis kontrolloi tällä hetkellä suuria alueita Syyriassa ja Irakissa. Viime kuukausina järjestön toiminta on ollut aktiivista myös Libyassa.

Hänen mukaansa Isis on antanut luvan jatkaa pakolaiskuljetuksia Välimerellä, jos järjestö saa puolet veneenomistajan tuloista.


Viranomainen povaa uusia iskuja Eurooppaan

Abdul Basit Haroun uskoo, että jihadistit suunnittelevat iskuja Eurooppaan tulevaisuudessa. Hänen kertomansa mukaan järjestö saa tahtomansa henkilöt veneillä helposti Eurooppaan, koska eurooppalaiset poliisit eivät tiedä, ketkä pakolaisveneissä ovat Isis-taistelijoita ja ketkä tavallisia pakolaisia.

Hän kertoo, että taistelijat istuvat usein veneissä erillään, eivätkä pelkää meren ylitystä, vaikka vastaavat kuljetukset ovat vaatineet lukuisia ihmishenkiä viime vuosina.

YK: Jo 1 800:n pelätään menehtyneen Välimerellä tänä vuonna

Italia ilmoitti aiemmin tällä viikolla poimineensa turvaan mereltä vuorokaudessa parisen tuhatta Afrikasta lähtenyttä.

EU:ssa on suunniteltu tehokkaampia keinoja salakuljettajia vastaan. Unioni haluaa YK:n turvallisuusneuvostolta hyväksynnän merioperaatiolle, jossa esimerkiksi tuhottaisiin salakuljettajien aluksia Libyan vesillä.


Suuri osa Välimerellä kuolleista on ollut Syyrian sisällissodan pakolaisia.

Yhdistyneiden kansakuntien arvion mukaan jo yli 60 000 ihmistä on yrittänyt ylittää Välimeren tämän vuoden aikana. Jo 1 800:n pelätään menehtyneen merellä, kun matkassa on oltu merikelvottomilla veneillä, joissa matkustajia on ollut liian paljon.

YK:n tilastojen mukaan viime vuonna Välimerellä menehtyi 3 500 pakolaista, kun vuonna 2013 vastaava luku oli 600. Välimeren yli Eurooppaan onnistui pääsemään 218 000 pakolaista.

Lauantaina Italian rajavartiosto laski 600 siirtolaisen tulleen Afrikan puolelta Italiaan. Heistä 60 oli lapsia. Aiheesta video yllä.

Ota kantaa

Pitäisikö Suomen lähteä auttamaan Välimeren pakolaisia?

Kyllä 16% Ei 84%
Ääniä yhteensä 3466

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt