Kuolemantuomio kielletty osavaltiossa – tämän takia Bostonin maratonpommittajaa silti odottaa myrkkyruiske - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kuolemantuomio kielletty osavaltiossa – tämän takia Bostonin maratonpommittajaa silti odottaa myrkkyruiske

Julkaistu: 16.5.2015 8:57

21-vuotias Dzhohar Tsarnajev tuomittiin perjantaina kuolemanrangaistukseen Bostonin maratonpommi-iskusta.

Tshetseenitaustainen Dzhohar Tsarnajev tuomittiin perjantaina kuolemanrangaistukseen huhtikuussa 2013 Bostonin maratonin maalialueella tapahtuneesta iskusta, jossa kuoli kolme ihmistä ja loukkaantui 264. Dzhohar ja hänen veljensä Tamarlan räjäyttivät kaksi pommia. Tamarlan Tsarnajev kuoli myöhemmin yhteenotossa poliisin kanssa.

Valamiehistö punnitsi aiemmin, pitäisikö 21-vuotias Tsarnajev tuomita kuolemaan vai elinkautiseen vankeuteen. Valamiehistö pohti päätöstä kolme päivää. Kuolemanrangaistus vaati 12-jäsenisen valamiehistön yksimielisen päätöksen.

Tsarnajev todettiin viime kuussa syylliseksi kaikkiin Bostonin maratonin pommituksiin liittyviin syytekohtiin. Puolustuksen mukaan Tsarnajev oli eksyksissä oleva nuorukainen, jonka veli oli iskun todellinen syyllinen.

Boston sijaitsee Massachusettsin osavaltiossa, missä kuolemantuomio on poistettu perustuslain vastaisena 1984. Syytteet Tsarnajevia vastaan nosti kuitenkin Yhdysvaltain liittovaltio, joka voi osavaltion laeista huolimatta määrätä henkilön teloitettavaksi.

Uhrit pitävät tuomiota oikeudenmukaisena

Pommi-iskun uhrit olivat helpottuneita Tsarnajevin saatuaan tuomionsa ja pitivät rangaistusta oikeudenmukaisena.

– Hän tulee olemaan poissa ja me voimme jatkaa elämäämme. Silmä silmästä, kuten hän itse sanoi, iskussa melkein kuiviin vuotanut Sydney Corcoran kommentoi Twitterissä.

My mother and I think that NOW he will go away and we will be able to move on. Justice. In his own words, "an eye for an eye". — Sydney Corcoran (@Sydney23Lynne) 15. toukokuuta 2015

Corcoranin äiti menetti iskussa molemmat jalkansa. Myös Liz Nordenin kahdelta pojalta jouduttiin molemmilta amputoimaan toinen jalka. Norden kommentoi CNN:lle, että päätös tuntui ”katkeran suloiselta”.

– Täällä ei ole voittajia, mutta tunnen, että perheeni saa nyt oikeutta. Tuntuu siltä kuin taakka olisi otettu pois harteiltani, Norden kommentoi.

  Liittovaltio määrää teloitettavaksi harvoin

Liittovaltion määräämät teloitukset ovat harvinaisia. Kuolemaantuomitut sijoitetaan Terre Hauten vankilaan Indianaan, jossa myös teloitukset tapahtuvat.

Tsarnajevin puolustuksella on silti vielä mahdollisuus valittaa päätöksestä, joten vielä ei tiedetä, milloin myrkkyruiskeella tapahtuva teloitus pannaan käytäntöön.

Kesällä 2001 Terre Hautessa teloitettiin Oklaholman pommi-iskun tekijä Timothy McVeigh. Huhtikuussa 1995 Oklaholma-cityssä tapahtuneessa räjähdyksessä kuoli 168 ihmistä ja loukkaantui satoja.

Samana vuonna teloitettiin meksikolaissyntinen huumekuningas Juan Raul Garza, joka johti Teksasista käsin huumausaineiden salakuljetusrengasta. Hänet tuomittiin myös murhasta ja kahden tappokäskyn antamisesta.

  Ihmisoikeusjärjestö paheksuu julmaa rangaistusta

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin Yhdysvaltain-osasto ilmoitti jo tammikuussa 2014 vastustavansa Tsarnajevin teloitusta, koska järjestö pitää kuolemantuomiota väkivaltaisena ja julmana rangaistuksena.

– Olemme syvästi pettyneitä, että liittovaltion syyttäjät ovat päättäneet hakea kuolemantuomiota Tsarnajeville. Kun muu maailma on luopumassa kuolemantuomiosta, on Yhdysvaltion liittovaltion hallitus päättänyt hakea kuolemanrangaistusta, Amnestyn Yhdysvaltain toiminnanjohtaja Steven W. Hawkins kommentoi.

Dzhohar Tsarnajev kuuli tuomionsa tyynenä mustaan bleiseriin pukeutuneena.

Dzhohar Tsarnajev kuuli tuomionsa tyynenä mustaan bleiseriin pukeutuneena.

Uhreja Bostonin pommi-iskun jälkeen auttanut rauhanaktivisti Carlos Arredondo banderollin kanssa oikeustalon edustalla.

Uhreja Bostonin pommi-iskun jälkeen auttanut rauhanaktivisti Carlos Arredondo banderollin kanssa oikeustalon edustalla.