Bostonin pommittajalle kuolemantuomio – teloitus myrkkyruiskeella - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Bostonin pommittajalle kuolemantuomio – teloitus myrkkyruiskeella

Julkaistu: 15.5.2015 22:32, Päivitetty 15.5.2015 23:27

Bostonin maratonin pommi-iskuun syylliseksi todettu Dzhohar Tsarnajev on tuomittu kuolemaan.

Valamiehistö julisti rangaistuksen myöhään perjantaina illalla Suomen aikaa mietittyään päätöstään kolmen päivän ajan. Dzhohar Tsarnajev, 21, oli jo kuukausi sitten päättyneessä oikeudenkäynnissä todettu syylliseksi kaikkiin syytekohtiin.

Kuolemanrangaistus tuli huhtikuussa 2013 tapahtuneesta iskusta, jossa kuoli kolme ihmistä ja loukkaantui 264. Lisäksi Tsarnajev tuomittiin myöhemmin tapahtuneesta poliisin surmasta.

Tummaan bleiseriin pukeutunut Tsarnajev kuunteli kädet edessään ristissä kun oikeuden kirjuri luki hänen kuolemanrangaistuksensa. Hän ei osoittanut tunteita tuomionluvun aikana, jolloin oikeussalissa oli tyystin hiljaista.

Teloitus myrkkyruiskeella

Dzhohar Tsarnajev tullaan teloittamaan myrkkyruiskeella. Valamiehistön toinen vaihtoehto rangaistukseksi olisi ollut elinkautinen vankeus ilman mahdollisuutta ehdonalaiseen.

Kuolemanrangaistus vaati 12-jäsenisen valamiehistön yksimielisen päätöksen.

Tsarnajevin puolustuksella on silti vielä mahdollisuus valittaa päätöksestä.

Yhdysvaltain oikeusministeri Loretta Lynch kommentoi valamiehistön päätöstä oikeaksi.

– Ankarin rangaistus on sopiva tuomio tästä hirvittävästä rikoksesta. Toivottavasti tämän oikeudenkäynnin päätös tarjoaa myös uhreille ja heidän perheilleen lopetuksen tapahtuneesta, Lynch totesi.

– Dzhohar Tsarnajev toteutti kylmäverisesti terroristi-iskun, jossa loukkaantui satoja amerikkalaisia ja lopulta vaati kolmen ihmisen hengen, huomautti Lynch, josta tuli Barack Obaman hallinnon oikeusministeri huhtikuussa.

Oli vasta 18-vuotias

Valamiehistöltä meni tammikuussa alkaneen, 10 viikkoa kestäneen oikeudenkäynnin jälkeen vain puolitoista päivää itse syytekohdista päättämiseen. Tsarnajev todettiin syylliseksi kaikkiin 30:een syytekohtaan. Hän oli vasta 18-vuotias iskun aikaan.

Tshetsheenitaustaiset Dzhohar Tsarnajev ja hänen isoveljensä Tamerlan asettivat kotitekoiset pommit maratonin ruuhkaiselle maalialueelle ja räjäyttivät ne.

Isku oli yksi mittavimmista terroriteoista Yhdysvalloissa sitten vuoden 2001.

Tamerlan kuoli kolme päivää iskun jälkeen tulitaistelussa poliisin kanssa.