Ulkomaat

Isä laittoi poikansa mäkkäridieetille kymmeneksi päiväksi – näin siinä sitten kävi

Julkaistu:

Pikaruoka
Brittiopiskelija menetti 1 400 bakteerilajia suolistossaan kymmenen päivän koejakson aikana.
Brittiläinen genetiikan opiskelija Tom Spector testasi reilun viikon ajan, millainen vaikutus McDonald’s -dieetillä on suoliston mikrobeihin. Asiasta kertoo Telegraph-lehti.

Ajatuksen takana oli suoliston mikrobeja tutkiva isä, joka ehdotti pojalleen kymmenen päivän mittaista koejaksoa. Poika puolestaan tarvitsi aiheen lopputyölleen.

– Se auttoi itse asiassa meitä molempia. Lähdin siihen erittäin innoissani, ja hän maksoi hampurilaiset, Spector nauraa.

McDonald’s valikoitui paikaksi, koska sitä pidetään ehkä klassisimpana pikaruokaketjuna.– Ennen tammikuun 2014 alkamista asetin itselleni tiukat säännöt. Voisin syödä Big Mac -aterian tai kananugettiaterian, molemmat ranskalaisilla ja täysikokoisella Coca-Colalla, Spector kertoo.

– En syönyt mitään aamupalaksi, mutta sallin itselleni olutta ja perunalastuja illalla. Hedelmämehuja en kuitenkaan juonut. Se olisi ollut huijaamista, koska ne vaikuttavat suoliston mikrobeihin, hän jatkaa.

Ensimmäiset päivät sujuivat helposti, mutta kolmantena ja neljäntenä päivänä ravinnon yksipuolisuus alkoi jo näkyä.

– Kuudentena tai seitsemäntenä päivänä alkoivat todelliset ongelmat. Tunsin oloni todella väsyneeksi ja uneliaaksi, ja minulla oli univaikeuksia. Olen halunnut uskoa, että minulla on hyvä aineenvaihdunta, mutta tunsin, että elimistölläni oli vaikeuksia käsitellä kaikkea sitä sokeria ja rasvaa.

Spectorin kaverit olivat aluksi olleet kokeen takana, mutta kahdeksantena tai yhdeksäntenä päivänä he alkoivat kysellä huolestuneena tämän maksan kunnosta.

– Näytät todella aivan keltatautiselta. Sinun pitäisi todella pohtia keskeyttämistä, kaverit viestittivät.

Siinä vaiheessa koetta oli enää muutama päivä jäljellä eikä Spector halunnut lopettaa.

– Vaikka lähes kuulin haima-raukkani sanovan: ”Ei enää! Minulla ei ole tarpeeksi insuliinia kaiken tämän sokerin käsittelemiseen.”

Sen jälkeen iski katastrofi ummetuksen muodossa. Se aiheutti lisästressiä, koska Spectorin piti lähettää ulostenäyte. Lopulta kaikki kuitenkin sujui suunnitelmien mukaan.

Heti kokeen päätyttyä Spector ajoi kauppaan ja osti suuren määrän salaattia. Sen jälkeen tulleet testitulokset olivat mielenkiintoisia.

– Olin menettänyt 1 400 bakteerilajia suolistossani vain kymmenessä päivässä, mikä oli uskomatonta. Oltuani sen jälkeen viikon ajan normaalilla opiskelijadieetillä olin palautunut hieman, mutta en täysin. En vieläkään tiedä, onko lajien monimuotoisuus palautunut täysin suolistossani.

Lähtötilanteessa Spectorin suolistossa oli 3 500 eri bakteerilajia, joten määrä putosi yli kolmanneksella.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt