Ideana Kuolemattomassa rykmentissä on, että ihmiset kantavat marssissa omien, toisesta maailmansodasta kärsimään joutuneiden sukulaistensa kuvia. Marssia johti voitonpäivänä Moskovassa itse presidentti Vladimir Putin, joka kantoi edesmenneen veteraani-isänsä kuvaa.
Eho Moskvy -radiokanavan mukaan Kuolemattoman rykmentin järjestäjät arvioivat, että eri puolilla Venäjää marssiin osallistui jopa 12 miljoonaa ihmistä. Tempaus järjestettiin nyt peräti 1 200 eri kaupungissa Venäjällä.
Vladimir Putin kantoi Kuolemattoman rykmentin marssissa edesmenneen veteraani-isänsä kuvaa.
Etukäteen järjestäjät olivat esittäneet arvion, että marssiin osallistuisi tänä vuonna ehkä 1,1 miljoonaa ihmistä. Joten jos arvio 12 miljoonasta pitää paikkaansa, järjestäjien toiveet ylittyivät yli kymmenkertaisesti.
Moskovassa arviot osallistuneiden määrästä liikkuvat sadoissatuhansissa tai jopa puolessa miljoonassa ihmisessä.
Arvioiden mukaan pelkästään Moskovassa marssille osallistui jopa puolisen miljoonaa ihmistä.
Idea edesmenneiden sukulaisten potrettien kantamisesta voitonpäivän muisteluissa syntyi alkuaan jo 2007 Tjumenissa, kertoo NTV. Idean esitti tuolloin tjumenilainen Gennadi Ivanov, joka kertoi nähneensä ennen voitonpäivää unen, jossa esiintyi sodassa kaatuneiden marssi. Niinpä Ivanov kirjoitti Tjumenskie izvestija -lehteen artikkelin, jossa hän kyseli, eikö voitonpäivän paraatissa olisi parempi kantaa oman suvun veteraanien kuvia kuin erilaisia lippuja ja iskulauseita.
Myöhemmin Ivanovin ideaa kehiteltiin eteenpäin Tomskissa, jossa paikallinen tv-kanava TV2 ryhtyi tukemaan sitä aktiivisesti. Esimerkiksi vuonna 2012 Kuolematon rykmentti sai Tomskissa liikkeelle jo 6000 ihmistä.
Eri puolilla Venäjää marssiin osallistui miljoonia ihmisiä. Kuolemattoman rykmentin marssi järjestettiin myös Baltian maissa. Oheisessa kuvassa marssitunnelmia Riiasta.
Uudenlainen inhimillinen ja ihmisiä aidosti yhdistävä muistelutapa vetosi myös Venäjän viranomaisiin, jotka ovat sittemmin antaneet Kuolematon rykmentti -kansanliikkeelle kaiken tukensa maanlaajuisesti. Tempauksella on netissä omat sivunsa, jonne ihmiset voivat myös kirjoittaa muisteluita oman sukunsa veteraaneista.
Marssilla ihmiset voivat kantaa myös muiden sota-aikana kärsimään joutuneiden sukulaistensa kuvia, kuten vaikkapa Leningradin piiritykseen joutuneiden tai sota-ajan tehtailla uurastaneiden ihmisten potretteja.
Myös venäläisviranomaiset ovat suhtautuneet Kuolemattoman rykmentin muistomarsseihin myötämielisesti.
Sosiaalisen median perusteella näyttää siltä, että idea on nyt todella vedonnut tavallisiin venäläisiin ja muihin entisen Neuvostoliiton kansoihin: ihmiset jakavat innolla internetissä kuvia Kuolemattoman rykmentin marssista ja kertovat samalla omien sukulaistensa tarinoita.
Putinin isä Vladimir Spiridonovitsh Putin osallistui toiseen maailmansotaan vapaaehtoisena, pelastui kuin ihmeen kaupalla piilottelemalla suonsilmäkkeessä ja haavoittui vakavasti myöhemmin taisteluissa Leningradin lähellä. Putin kertoi oman isänsä tarinan voitonpäivän alla julkaistussa laajassa artikkelissa Russkii pioner -lehdessä.
Moskovassa Kuolemattoman rykmentin marssille osallistunut poika kantoi sylissään kuolleen sukulaisensa kuvaa.
Putinin mukaan Kuolemattoman rykmentin marssi kertoo siitä, että venäläiset kunnioittavat aiempien sukupolvien uhrauksia ja aikaansaannoksia.
– Isäni oli tavallinen sotilas ja hänellä, kuten miljoonilla, miljoonilla muillakin sotilailla olisi ollut oikeus päästä joskus Punaiselle torille, mutta niin ei käynyt. Olen iloinen siitä, että nyt isäni pääsee valokuvan muodossa yhdessä muiden tavallisten sotilaiden ja kotirintaman uurastajien kanssa Punaiselle torille. He ovat sen ansainneet, Putin sanoi Rossija 24 -kanavalle.
Vesti.ru-sivuston mukaan Kuolemattoman rykmentin marssi on nyt levinnyt myös ulkomaille. Tänä vuonna vastaavia marsseja järjestettiin entisen Neuvostoliiton alueella ainakin Valko-Venäjällä, Armeniassa, Azerbaidzhanissa, Kazakstanissa, Kirgisiassa ja Uzbekistanissa. Lisäksi entisen Neuvostoliiton alueelta tulleet siirtolaiset järjestivät vastaavia marsseja useissa Euroopan kaupungeissa ja myös Yhdysvalloissa.
Vapaaehtoisena sotaan osallistunut Vladimir Spiridonovitsh Putin haavoittui vakavasti taisteluissa Leningradin lähistöllä.
Pietarissa ja Leningradin alueella Kuolemattoman rykmentin marssille arvioidaan osallistuneen yhteensä noin 300 000 ihmistä, kirjoittaa Nevskie Novosti -lehti.
Punainen tori Moskovassa täyttyi lauantaina voitonpäivää juhlistaneista ihmisistä.
Sevastopolin kadettikoulun oppilaat kantoivat sotaan osallistuneiden venäläisten kuvia Moskovassa lauantaina.