Näkökulma: Tänään on Venäjän mahtailun päivä

rac

Julkaistu:

Punaisen torin paraatissa tullaan näkemään myös Venäjän uusi voitonsymboli eli Krimin lippu, IS:n erikoistoimittaja Arja Paananen kirjoittaa Moskovasta.
Kun Venäjä juhlii lauantaina toisen maailmansodan päättymistä ja natsi-Saksan kukistumista, pääpaino vaikuttaa olevan aivan muualla kuin historian tosiseikkojen muistelussa, veteraanien uhrauksien kunnioittamisessa ja maailmanrauhan edistämisessä.

Sen sijaan Punaisen torin paraatissa kyse on mitä suurimmassa määrin Venäjän uuden sotakaluston ja ydinpelotteen esittelystä, isänmaallisen uhon pullistelusta sekä suoranaisesta tahallisesta länsimaailman ärsyttämisestä.

Vai mitä pitäisi ajatella siitä, että Punaisella torilla marssii lukemattomia pieniä vihreitä miehiä suoraakin suoremmissa riveissä samaan aikaan, kun kuuluttaja kuvailee heidän olevan maahanlaskujoukkoja, jotka ovat ottaneet mallia urotekoihinsa Suuren isänmaallisen sodan edeltäjiltään. Suomeksi sanottuna Punaisella torilla marssii siis myös juuri niitä sotilaita, joiden avulla Venäjä valtasi Krimin Ukrainalta reilu vuosi sitten keväällä.

Punaisen torin paraatissa tullaan näkemään myös Krimin lippu, joka liehuu yhden panssariajoneuvon päällä (Lippu näkyy yllä olevalla videolla ensimmäisenä ajavan panssaroidun miehistönkuljetusvaunun katolla.). Torstain kenraaliharjoituksissa kävi jo ilmi, että paraatin kuuluttaja muistaa erikseen vielä hehkuttaa asiaa, jotta presidentti Vladimir Putinin Venäjän uusi voitonsymboli ei jäisi keneltäkään huomaamatta.PARAATIN kuuluttajan lukema teksti on myös omiaan nostattamaan kulmakarvoja lännessä, ja eritoten Baltian maissa, sillä sen sanomaa voi kuvailla vähintäänkin yksipuoliseksi.

Ainakin torstain kenraaliharjoitusten perusteella vaikutti siltä, että Venäjä ottaisi mieluusti yksin kunnian Adolf Hitlerin hirmuhallinnon kaatumisesta. Vaikka Neuvostoliitolla oli sodassa esimerkiksi sellaisia läntisiä liittolaisia kuten Yhdysvallat, Britannia ja Ranska, joilla oli kaikesta huolimatta oma, vaikkakin pienempi, roolinsa natsi-Saksan kaatumisessa.

Baltian maiden kohdalla paraatin kuuluttaja puolestaan kuvailee, kuinka neuvostojoukot vapauttivat Viron, Liettuan ja Latvian. Baltiassa näistä tapahtumista on kuitenkin toinen käsitys, sillä balteille toisen maailmansodan päättyminen merkitsi vain joutumista ojasta allikkoon. Auschwitzin sijaan moni päätyikin Siperiaan, ja todellinen vapaus koitti vasta Neuvostoliiton kaaduttua 1991.


Venäjän propagandakoneisto on myös syöttänyt aktiivisesti voitonpäivän alla kansalleen versiota, jonka mukaan läntisessä maailmassa on nyt meneillään ”yritys kirjoittaa toisen maailmansodan historiaa uusiksi”.

Yhdysvaltoja ja Euroopan unionin maita syytetään Venäjän julkisuudessa esimerkiksi siitä, että nämä maat tukevat Ukrainan ”fasistihallintoa” ja ovat siten mukamas palauttamassa fasismia takaisin Eurooppaan. Länsimaissa vallalla on sen sijaan käsitys, että jos joku on viime aikoina käyttäytynyt jollain tapaa fasistisesti, se on ollut nimenomaan Venäjä itse.


TÄMÄ kaikki huomioon ottaen Venäjän ei pitäisi kovasti ihmetellä, miksi suuri osa länsimaailman johtoa loistaa poissaolollaan Punaiselta torilta. Moni länsimaa, Suomi mukaan lukien, lähettää paikalle ainoastaan suurlähettiläänsä, mutta Liettua teki päätöksen boikotoida sotilasparaatia kokonaan.

Liettuan presidentti Dalia Grybauskaite selitti maansa päätöstä näin vieraillessaan vastikään Puolassa:

– Liettualaisille, puolalaisille ja monille muille eurooppalaisille sota ei päättynyt toukokuun 8. päivänä. Me kärsimme uudesta miehityksestä, uudesta diktatuurista ja uusista julmuuksista.

– Nyt ihmisiä kuolee Itä-Ukrainassa ja miehitetyn Krimin lippu liehuu kyynisesti paraatissa Moskovassa. Euroopan vapauttajiksi itseään kutsuvat ovat aloittaneet uuden sodan eurooppalaista itsenäistä valtiota vastaan, Grybauskaite sanoi Telegraphin mukaan.

Lauantaista näyttääkin tulevan surun ja mahtailun päivä. Sen sijaan, että Eurooppa voisi iloita yhdessä Venäjän kanssa siitä, että venäläiset mitä suurimmassa määrin tuhosivat Hitlerin väkivaltakoneiston yhdessä muiden liittoutuneiden kanssa, Venäjä esitteleekin meille uutta nousevaa väkivaltakoneistoaan. Kiinan Deng Xiaopingin sanoja mukaillen: ei ole väliä sillä, onko kissa musta vai valkoinen, mutta sen ei saisi antaa tappaa täysin vapaasti.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt