Suomen suurlähettiläskin yllättyi Britannian konservatiivien kiristä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Suomen suurlähettiläskin yllättyi Britannian konservatiivien kiristä

Britannian konservatiivien vaalimenestys tuli yllätyksenä Suomen suurlähettiläälle Pekka Huhtaniemelle.

Pääministeri David Cameron piti voitonpuhetta Downing Streetin virka-asunnon edessä perjantaina.­

8.5.2015 15:33

Ennen Britannian vaaleja asiantuntijat arvelivat lähes yksimielisesti, ettei kumpikaan pääpuolueista saisi enemmistöä paikoista.

– Tällaista tulosta ei kukaan ehkä konservatiivien oman piirin ulkopuolella osannut ennustaa, Huhtaniemi sanoo.

Hänen mukaansa nyt järjestettyjä parlamenttivaaleja pidettiin yleisesti poikkeuksellisen vaikeina ennustaa. Esimerkiksi perinteisesti työväenpuoluetta kannattaneessa Skotlannissa tilanne on muuttunut radikaalisti Skotlannin kansallispuolueen SNP:n eduksi. Työväenpuolue menetti neljäkymmentä paikkaa Skotlannista, kun SNP pyyhki pöydän jättäen vain kolme paikkaa 59:stä muille puolueille.

Parlamenttivaalit ovat myös pääministerivaalit

Ed Balls, yksi työväenpuolueen tunnetuimmista poliitikoista, menetti edustajanpaikkansa reilun neljänsadan äänen erolla.

– Pienet ryhmittymät voivat enemmistövaalijärjestelmässä syödä isojen puolueiden kannatusta ja aiheuttaa suuriakin yllätyksiä varsinkin sellaisissa vaalipiireissä, joissa läpimeno on täpärä, Huhtaniemi sanoo.

Suurlähettiläs arvelee, että konservatiivien menestyksen taustalla on Britannian verrattain hyvä taloudellinen kehitys viime vuosina. Toinen tekijä piilee persoonissa.

Pääministeripari palasi perjantaina kuningattaren tapaamisesta virka-asunnolle.­

– Parlamenttivaalit ovat aina myös pääministerivaalit. Mielipidemittaukset ovat osoittaneet, että britit pitävät konservatiivipääministeri David Cameronia uskottavampana pääministerinä kuin työväenpuolueen Ed Milibandia.

Ukipille vain yksi paikka

Ennen vaaleja itsenäisyyspuolue Ukipin arveltiin syövän paikkoja nimenomaan konservatiiveilta. Huhtaniemi huomauttaa, että tulosten perusteella Ukip on monissa vaalipiireissä aiheuttanut nimenomaan työväenpuolueen ehdokkaan tappion.

Ukip itse julistautui maan kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi äänimäärän perusteella. Paikkoja parlamentin alahuoneessa puolueelle irtosi vain yksi.

Huhtaniemi muistuttaa, että Britanniassa prosenteilla ei ole merkitystä.

– Suhteellisen vaalitavan vallitessa tilanne olisi ihan toisenlainen.

EU-politiikka vaikuttaa Suomeenkin

Suomen näkökulmasta vaalien olennaisin asia liittyy Britannian EU-suhteisiin. Työväenpuolue on suhtautunut EU-jäsenyyteen konservatiiveja myönteisemmin. Cameron on luvannut, että jos hän jatkaa pääministerinä, kansanäänestys Britannian pysymisestä Euroopan unionissa järjestetään viimeistään vuonna 2017.

– Cameron on luvannut tehdä esityksen kansanäänestyksen järjestämiseen liittyvästä lainsäädännöstä alkusyksyyn mennessä, Huhtaniemi kertoo.

Hänen mukaansa pääministeri haluaa ennen kansanäänestystä neuvotella Britannian jäsenyyteen liittyvistä muutoksista. Näin Cameron saisi kansanäänestykseen tarjolle uudenlaisen, aiempaa löyhemmän EU-sopimuksen, jota puolue voisi puolustaa.

– Tällaisista asioista neuvotteleminen on tietysti Brysselissä EU-kumppaneiden kanssa iso harjoitus. Muillakin EU-kumppaneilla voi olla ideoita siitä, miten he haluaisivat muuttaa EU:n perussopimuksia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?