Ulkomaat

Salainen venäläisten sotateollisuusinsinöörien raportti: MH17:n pudotti venäläinen ohjus

Julkaistu:

MH17
Novaja Gazetan julkaiseman venäläisraportin mukaan matkustajakoneen tuhosi Venäjältä peräisin oleva ohjusjärjestelmä.
Venäläinen oppositiolehti Novaja Gazeta julkaisi tiistaina raportin, jossa sen mukaan Venäjän sotateollisuuden insinöörit kertovat todisteita siitä, että Malaysia Airlinesin lennon MH17 pudotti venäläinen Buk-ohjus. Ohjuksen ampujaan senkään julkaisema, salaiseksi tarkoitettu raportti ei ota kantaa.

Mikäli raportti "The result of peer review of the investigation into the plane crash Boeing-777 (flight MN17) 17/07/2014, at the south-east of Ukraine" (eli suomeksi ”Vertaisarvioinnin tulos Boeing-777 (lento MH17) turman Kaakkois-Ukrainassa 17.7.2014 tutkinnasta”) on oikea, se osoittaa venäläisten tulleen samaan päätelmään matkustajakoneen tuhon syistä ja sen tuhonneen ohjuksen alkuperästä kuin hollantilaistutkijat aiemmin tänä vuonna.

Tutkinnasta vastaava hollantilaisryhmä julkaisi oman alustavan raporttinsa syyskuussa. Siinä se kertoi, että matkustajakone tuhoutui ilmassa siihen osuneiden ”useiden lentokoneen ulkoapäin hajottaneiden korkeaenergiaisten esineiden” myötävaikutuksesta. Uutistoimisto AP:n mukaan käytännössä korkeaenergiainen esine tarkoittanee jonkinlaista ohjusta. Hollantilaisten julkaisussa ei puhuttu ohjuksesta, mutta siinä suljettiin pois teknisen vian ja lentäjän tekemän virheen mahdollisuus. Virallisen raportin odotetaan valmistuvan syksyllä.


Lehden mukaan raportti oli tehty turman tutkinnasta vastaavan Hollannin viranomaisia varten. Novaja Gazetan mukaan raporttia tekemässä olisivat olleet myös Buk-järjestelmistä vastaavan osaston insinöörit.

– Todennäköisin syy Malaysian Airlinesin Boeing-777:n tuhoutumiseen ilmassa on ilmatorjuntaohjusjärjestelmä Buk-M1:stä peräisin ollut ohjus 9M38M1, raportti kertoo ja perustelee johtopäätöksensä tarkasti kuvien ja grafiikan avulla.


Raportissa koneen alas ampumiseen käytetyn ohjustyypin tunnistaminen perustuu matkustajakoneen vahinkojen luonteen analysointiin ja lentokoneen rakenteesta löytyneiden ohjuksen osien arviointiin. Raportissa oli mukana myös kuvia ja grafiikkaa lentokoneen osista ja vahingoista.

Novaja Gazetan esittelemä raportti kertoo myös kuinka Buk-ohjus osui matkustajakoneeseen. Sen mukaan osuma tuli horisontaalisesti 72–75 asteen kulmassa ja vertikaalisesti 20–22 asteen kulmassa. Laukaisijaan raportti ei ota kantaa, mutta todennäköiseksi laukaisupaikaksi se kertoo alueen etelään Itä-Ukrainassa sijaitsevasta Zaproshtshenskjen kylästä.


Malaysia Airlinesin Boeing-777-matkustajakone tuhoutui ilmassa viime heinäkuun 17. päivänä, kun se oli matkalla Amsterdamista Kuala Lumpuriin. Äkillisessä turmassa kuolivat kaikki koneessa olleet 298 ihmistä. Jo aiemmin on kerrottu, että tapauksen tutkijat pitävät todennäköisimpänä turman syynä sitä, että joku ampui täydessä matkalentokorkeudessa Itä-Ukrainan ilmatilassa ollutta matkustajakonetta maasta laukaistulla ohjuksella.

Novaja Gazeta kertoo julkaisseensa raportin lyhentämättömänä jotta myös sen perusteella voitaisiin muodostaa mahdollisimman tarkka kuva MH17:n tuhosta.

Juttua korjattu 8.5.2015: Tutkinnasta vastaavan hollantilaisryhmän alustavan raportin julkaisuajankohta. Hollantilaisten julkaisussa ei puhuttu mitään Buk-ohjuksesta vaan”korkeaenergiaisista” esineistä ja suljettiin pois teknisen vian ja lentäjän tekemän virheen mahdollisuus onnettomuussyynä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt
    Tuoreimmat