Rasmus, Asmo

Ulkomaat

IS Lontoossa: Nämä teemat brittiäänestäjiä puhuttivat - ”Jos ne voittavat, meillä olisi sosialistinen marxistipuolue”

Julkaistu:

IS kysyi vaalipäivänä brittiäänestäjien tuntoja Lontoon eri kolkilla. Mitä tuumaa perinteinen työväki, mitä varakkaampi konservatiivi?
Lontoon yli viisi miljoonaa äänioikeutettua eivät voi laittaa äänestämättä jättämistä sään piikkiin, sillä parlamenttivaalit pidettiin torstaina aurinkoisessa kevätsäässä.

Yllä olevalla videolla analyysia Britannian tiukasta vaalitilanteesta. Lue myös juttu tästä linkistä.

Vaalien ensikertalainen juuri 18 vuotta täyttänyt Shakeel Mehmet kävi antamansa äänensä pohjoisen Hackneyn ja Stoke Newingtonin vaalipiirissä. Alue on ollut perinteisesti työväenpuolueen Labourin valtapiiriä.

– Äänestin työväenpuoluetta, koska luulen, että he eivät leikkaa niin paljon julkisia menoja, kertoo Mehmet.


Hän uskoo kuitenkin maan toisen valtapuolueen, konservatiivien, voittavan.

– Kumpi tahansa voittaakin, en usko että sillä on suoraan vaikutusta minuun. Mutta jos konservatiivit voittavat, sillä on merkitystä pienituloisten ja huonommin toimeentulevien ihmisten elämään, arvelee Mehmet.

Britannian ulkopoliittiseen keskusteluun on kuulunut Britannian asema Euroopan unionissa. Nykyhallituksen pääministeri, konservatiivien David Cameron, on luvannut järjestää EU:n jäsenyydestä kansanäänestyksen, jos he voittavat vaalit.


– Mielestäni Britannian ei kannata erota Euroopan unionista, sillä se on meidän tärkein kauppakumppanimme, sanoo Mehmet.

Mehmet päättää tänä keväänä lukionsa ja hän jännittää tulevia arvosanojaan. Häntä eniten koskettava vaaliteema on koulutus.

– Saa nähdä miten yliopistojen lukukausimaksuille käy, mutta en usko että niihin tulee paljoakaan muutosta. Haluaisin, että lukukausimaksuja pienennettäisiin. Opintolainat laittavat ihmiset hankalaan asemaan. Nuorilla tulisi olla yhtäläisemmät mahdollisuudet koulutukseen, miettii Mehmet.

Epäluottamusta päättäjiin

Historian tutkija ja radiotuottaja Tony Rich, 48, ei tiennyt vielä varmaksi äänestyspaikkana toimineen Stoke Newingtonin kaupungintalon portailla mihin kohtaan hän laittaa rastin äänestyslipukkeessa.


– Yleensä en äänestä, enkä tiedä vieläkään ketä. Minulla on kolme vaihtoehtoa. Joko Labour tai kommunistipuolue, tai sitten kirjoitan paperiin, ettei mikään yllä olevista. Vaimoni äänestää Labouria, se on yksi syy miksi tulin äänestämään, kertoo Rich.

Richin mielestä Britannian vaalitapa, jossa vaalipiirissä eniten ääniä saanut valitaan parlamenttiin, ei ole demokraattinen. Hän suhtautuu myös epäilevästi poliitikkoja kohtaan, eikä pidä näitä kovinkaan luotettavina.

– Sisäinen ääneni kallistunee jälkimmäiseen vaihtoehtoon, että en äänestäisi ketään, koska mielestäni tämä vaalitapa ei ole demokraattinen. Olen melkein viisikymppinen, ja olen ollut kiinnostunut politiikasta jo vuosia. Olen nähnyt hallitusten vaihtuvan ja ne ovat tehneet pieniä muutoksia. Mutta minusta he eivät ole pystyneet tekemään todellisia muutoksia, sanoo Rich.

Rich selittää äänestymiskäyttäytymistään perhetaustallaan.


– Tiedän paljon ihmisiä, joilla ei mene kovin hyvin ja jotka ovat pienituloisia. Puolueet lupaavat, että he muuttavat näitä asioita, mutta en usko, että he oikeasti tekevät niin, sanoo Rich.

Historioitsijana hän mainitsee ammattiliittojen perustaman työväenpuolueen tehneen positiivisia asioita menneisyydessä, kuten järjestäneet julkisen terveydenhuollon. Puolue menetti suosiotaan Tony Blairin pääministerikaudella tämän tuettua Yhdysvaltain politiikkaa.

– En äänestänyt Labouria tai ketään silloin. On aika vaikeaa tulla äänestämään huijareita!

– Haluaisin nähdä sellaisen puolueen hallituksessa, joka ei jätä köyhimpiä kansalaisiaan yhteiskunnan ulkopuolella. Haluaisin, että hallitus rakentaisi asuntoja vähävaraisille. Verotukseen tulisi saada tolkkua. On epäreilua, kun suuret yritykset eivät maksa verojaan. Kuningatar ei maksanut verojaan, kun hänen äitinsä kuoli. Monarkiaa ei varmaan ikinä tulla poistamaan, mutta minun mielestäni se on vanhentunut, kertoo Rich.

Rich arvelee Britannian saavan koalitiohallituksen, mikä olisi uutta kaksipuoluejärjestelmään tottuneessa maassa.

– Monilla mailla on ollut koalitiohallituksia, mutta meillä ei. Täällä ei olla totuttu sellaiseen. Koalition muodostuksessa täytyy tehdä sopimuksia ja kompromisseja, pohtii Rich.

Vaikka Rich on huolissaan ihmisoikeuksien ja työläisten oikeuksista Euroopan unionissa, hän ei haluaisi Britannian lähtevän Unionista.

– Ei, minusta Britannian ei pitäisi lähteä Euroopan unionista. Se helpottaa taloutta ja työvoiman liikkuvuutta, hän perustelee.

Puolueaktiivit soittelevat uurnille

Cities of London and Westminsterin alue on ollut pitkään konservatiiviehdokkaiden valta-aluetta. Vaalihuoneistona toimineen kirkon sivuovesta ulos tultuaan äänestäjät antoivat äänestysnumeronsa konservatiivien puolueaktiiville Mary Regnier-Leigh’lle, joka kerää oven ulkopuolella listaa äänestäneistä. Julkisista rekistereistä Regnier-Leigh näkee ketkä eivät ole äänestäneet. Heille soitetaan perään ja kehotetaan käymään uurnilla.

– Mutta emme saa puhua äänestämään menijöille. Äänestysnumeron saa kysyä vasta ulos tulijoilta. Myöskään puolueen julisteita ei saa olla esillä, kertoo Regnier-Leigh sininen konservatiivien ruusuke rinnassaan.

Äänestysnumeronsa Reignier-Leigh’lle antoi myös Fiona Burnside, 46, joka antoi äänensä konservatiiveille.

– Monet ihmiset olisivat pahoillaan, jos konservatiivit eivät olisi hallituspuolue. He ovat tehneet hyvää työtä hallituksessa. He ovat pienentäneet valtion alijäämää, mikä oli katastrofaalinen. Ajatus siitä, että mies, joka on aiheuttanut alijäämän, ja hänen apurinsa tulisivat takaisin valtaan, ja veisivät meidät takaisin samaan tilanteeseen, on aivan kammottava, sanoo Burnside.

– He ovat luoneet kaksi miljoonaa työpaikkaa, enemmän kuin missään muualla Euroopassa!


Työväenpuolue Labour on kuronut konservatiivien pientä etumatkaa umpeen aivan viime metreille asti. Viimeisimmät gallupit ennustivat konservatiivien ja työväenpuolueen kannatusten olevan lähes tasoissa.

– Jos työväenpuolue ja Skotlannin itsenäisyyspuolue menisivät hallitukseen, meillä olisi yksinkertaisesti sosialistinen marxistipuolue, mikä olisi suoraan sanottuna demokratian vastaista, puuskahtaa Burnside.

Tärkein teema Burnsidelle näissä vaaleissa on talouden tasapainottaminen.

– Toivoisin, että konservatiivit voittaisivat. Toivon, että meille jäisi ylijäämää, kuten he ovat luvanneet. Julkisen talouden tulisi olla paremmin hallinnassa. Tarvitsemme lisää asuntojen rakentamista, sillä nuoret eivät pääse kiinni ensiasuntoihin. Missä sairaanhoitajat ja opettajat asuvat? Tarvitsemme näitä ihmisiä myös Lontoon keskustassa, heillä on oltava mahdollisuudet elää ja asua täällä, kertoo Burnside muutoksista, joita haluaisi nähdä.

Hän ei edes harkinnut muiden puolueiden äänestämistä kuin konservatiiveja.

– Vaalipiirissäni pienpuolueet ovat täysin hölynpölyä, minulla täytyisi olla todella hyvät perusteet äänestää jotain muuta puoluetta kuin konservatiiveja,

Hän myös pitäisi Britannian vielä mukana Euroopan unionissa, ongelmista huolimatta.

– Euroopan Unionissa on omat ongelmansa, mutta me emme ole eurossa. Se on kuitenkin suurin kauppakumppanimme, ja on helpompaa muuttaa asioita sisältä päin kuin seisoa ulkopuolella. Mutta jos EU:sta eroamisesta järjestetään kansanäänestys, äänestäisin unionissa pysymisen puolesta, mutta vaatisimme muutoksia.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Timon vaimolla todettiin aggressiivinen keuhkosyöpä: ”Mari niin toivoi, että näkisi kevään”

  2. 2

   ”Ari” on kuin ilmetty menestyvä ura­tykki – oikeasti perä­kamarin poika elää eläkeläis­vanhempiensa rahoilla

  3. 3

   Omakotitalossa palo Kirkkonummella – kaksi ihmistä kuoli

  4. 4

   Rugbytähti yritti paijata leijonaa karmein seurauksin – kuva ei herkimmille

  5. 5

   Tomi Metsäkedon jatko Mamma Mia! -musikaalissa epävarma – vastaava tuottaja: ”Nollatoleranssi tällaiseen käytökseen”

  6. 6

   Wahlroos latasi palkan­korotuksista: ”Paperi­kone menee kiinni”

  7. 7

   Harvinainen haastattelu uutuuskirjassa: Mika Myllylän tytär kertoi rehellisesti äitinsä koettelemuksista – ”Sellaista julmuutta en pysty ymmärtämään”

  8. 8

   Trumpin loukkaama sotilaan leski astui esiin – kertoi kohu­puhelusta omin sanoin

  9. 9

   245 ihmistä hyppäsi sillalta alas – tältä näytti hurjapäinen ennätysyritys

  10. 10

   Näyttelijä Melissa Bellin, 44, kuppikoko on K – avautuu vaikeuksista: ”Rinnoistani on tullut ongelma”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maria Veitola laukoo suorat sanat Tomi Metsäkedon Tähdet, tähdet -potkuista – ”Hänellä on selkeä ongelma”

  2. 2

   Räikkösen ja Verstappenin kohutilanteesta iso meteli – nyt puhuu F1-kisatuomari Mika Salo: ”Ei ollut mitään epäilystä”

  3. 3

   Jouni Hynynen koki hurjan muodonmuutoksen – ajoi päänsä kaljuksi: tunnistaisitko rokkaria?

  4. 4

   Verorahoilla jonojen ohi leikkaukseen jo nyt? Näin Laura Räty ohjaa jo täyttä vauhtia lääkäreitä lähettämään potilaansa yksityiselle puolelle hoitoon

  5. 5

   Harvinainen haastattelu uutuuskirjassa: Mika Myllylän tytär kertoi rehellisesti äitinsä koettelemuksista – ”Sellaista julmuutta en pysty ymmärtämään”

  6. 6

   Mika Salo julkaisi harvinaisen videon F1-tuomarien huoneesta – tämä sinetöi Verstappenin kohtalon Räikköstä vastaan

  7. 7

   ”Ari” on kuin ilmetty menestyvä ura­tykki – oikeasti perä­kamarin poika elää eläkeläis­vanhempiensa rahoilla

  8. 8

   Heidi Selin suunnitteli supertähdille vaatteita – sitten elämä Yhdysvalloissa romahti hetkessä

  9. 9

   Max Verstappenilta kova syytös F1-tuomarille: ”Siellä on se yksi idiootti”

  10. 10

   Mies antoi 14-vuotiaalle kannabista ja harrasti tämän kanssa seksiä – ei tuomiota seksuaalisesta hyväksikäytöstä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Työttömät kieltäytyivät työstä aina samalla selityksellä – teollisuuspohatan vastaveto saikin hakijan leuan loksahtamaan

  2. 2

   Dopingtuomion saaneen Therese Johaugin ulkoinen olemus on jotain aivan muuta kuin kaksi kuukautta sitten – katso kuvat

  3. 3

   Leivinuunin ”lisälaite” yllätti pariskunnan – tunnelmallinen lauantai-ilta meni pilalle

  4. 4

   Thaimaalaista Marisaa vietiin, kun Pattayan baarikadulla asteli vastaan suomalainen Mauri: ”Olen onnen nainen, kun sain hyvän miehen”

  5. 5

   Maria Veitola laukoo suorat sanat Tomi Metsäkedon Tähdet, tähdet -potkuista – ”Hänellä on selkeä ongelma”

  6. 6

   Tutut liikennemerkit muuttuvat sukupuolineutraaleiksi – katso kuvat!

  7. 7

   Näin päättyi Napakymppi-parin Ikaalisten matka – piikki auki, Ville jätti taksit maksamatta: ”Odotin, milloin pääsen pois”

  8. 8

   Lahdesta löytynyt vainaja edelleen tunnistamatta – poliisi julkaisi poikkeuksellisesti kuvan ruumiista

  9. 9

   Nuoren Emman netti-ihastus olikin kaljuuntuva, 53-vuotias kauppias – sen jälkeen tapahtui jotain käsittämätöntä

  10. 10

   Kova väite K-Supermarketin kalatiskin kikasta ja takahuoneen tapahtumista – 22-vuotias Miss Tampere kertoo olevansa yksi kauppiaan uhreista

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Timon vaimolla todettiin aggressiivinen keuhkosyöpä: ”Mari niin toivoi, että näkisi kevään”

  2. 2

   ”Ari” on kuin ilmetty menestyvä ura­tykki – oikeasti perä­kamarin poika elää eläkeläis­vanhempiensa rahoilla

  3. 3

   Omakotitalossa palo Kirkkonummella – kaksi ihmistä kuoli

  4. 4

   Rugbytähti yritti paijata leijonaa karmein seurauksin – kuva ei herkimmille

  5. 5

   Tomi Metsäkedon jatko Mamma Mia! -musikaalissa epävarma – vastaava tuottaja: ”Nollatoleranssi tällaiseen käytökseen”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Maria Veitola laukoo suorat sanat Tomi Metsäkedon Tähdet, tähdet -potkuista – ”Hänellä on selkeä ongelma”

  2. 2

   Räikkösen ja Verstappenin kohutilanteesta iso meteli – nyt puhuu F1-kisatuomari Mika Salo: ”Ei ollut mitään epäilystä”

  3. 3

   Jouni Hynynen koki hurjan muodonmuutoksen – ajoi päänsä kaljuksi: tunnistaisitko rokkaria?

  4. 4

   Verorahoilla jonojen ohi leikkaukseen jo nyt? Näin Laura Räty ohjaa jo täyttä vauhtia lääkäreitä lähettämään potilaansa yksityiselle puolelle hoitoon

  5. 5

   Harvinainen haastattelu uutuuskirjassa: Mika Myllylän tytär kertoi rehellisesti äitinsä koettelemuksista – ”Sellaista julmuutta en pysty ymmärtämään”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Työttömät kieltäytyivät työstä aina samalla selityksellä – teollisuuspohatan vastaveto saikin hakijan leuan loksahtamaan

  2. 2

   Dopingtuomion saaneen Therese Johaugin ulkoinen olemus on jotain aivan muuta kuin kaksi kuukautta sitten – katso kuvat

  3. 3

   Leivinuunin ”lisälaite” yllätti pariskunnan – tunnelmallinen lauantai-ilta meni pilalle

  4. 4

   Thaimaalaista Marisaa vietiin, kun Pattayan baarikadulla asteli vastaan suomalainen Mauri: ”Olen onnen nainen, kun sain hyvän miehen”

  5. 5

   Maria Veitola laukoo suorat sanat Tomi Metsäkedon Tähdet, tähdet -potkuista – ”Hänellä on selkeä ongelma”

  6. Näytä lisää