Ulkomaat

Germanwingsin turmaa edeltävällä lennolla ollut matkustaja läheltä piti -tilanteestaan: ”Yritän olla ajattelematta sitä”

Julkaistu:

Lentoturma
Matkustaja kuvaili saksalaislehdelle nähneensä kuinka Andreas Lubitz jäi yksin ohjaamoon jo Barcelonan-lennolla.
Saksalaisen Germanwingsin perämiehen Andreas Lubitzin, 27, uskotaan ohjanneen yhtiön matkustajakoneen tahallaan päin vuorta Ranskan Alpeilla maaliskuussa. 150 ihmistä kuoli ja Airbus-merkkinen kone tuhoutui täysin.

Turmakone oli onnettomuuspäivän aamupäivällä matkalla Barcelonasta Düsseldorfiin. Saksalainen Bild-lehti kertoi aiemmin tänään Lubitzin harjoitelleen lentokorkeuden hallittua laskemista useiden minuuttien ajan juuri edellisellä lennolla, joka saapui Düsseldorfista Barcelonaan. Tietonsa se perustaa Ranskan onnettomuustutkintakeskusta BEA:ta lähellä oleviin lähteisiin.

Bild on myös haastatellut onnettomuutta edeltävällä lennolla Düsseldorfista Barcelonaan matkustanutta Michael F nimellä jutussa esiintyvää miestä. Hän on kuvaillut lehdelle nähneensä kapteenin poistuvan tuolla lennolla ohjaamosta ja jättäneen perämiehen sinne yksin. Ohjaamossa Lubitz on koneen lentotietojen mukaan asettanut koneen automaattisesti laskemaan lentokorkeuttaan vain 30 metriin. Mikäli matkustajakone olisi jatkanut asetusten mukaisesti, se olisi tuhoutunut jo ennen kuin pääsi Barcelonaan.


Koneen kapteeni, joka oli Lubitzin puuhista tietämätön, kamppaili sillä välin koneen etummaisen käymälän oven kanssa. Michael F kuvaili Bildille kuinka kapteeni oli lopulta kävellyt matkustamon läpi koneen takaosaan.

– Olin viidennellä rivillä, joten näin eteen. Juomatarjoilu oli jo lopetettu, sen täytyi olla noin tunnin lentoajan jälkeen. Näin verhojen raosta kuinka ohjaamon ovi aukesi, kertoi Michael F.

Hänen mukaansa kapteeni oli peräosassa kolmesta viiteen minuuttia. Itse tilanteessa Bildin haastattelema mies, joka kuvaili matkustavansa lentäen säännölliseksi, ei huomannut mitään erikoista. Hän kertoi nähneensä Lubitzin hahmon takaapäin noustessaan koneeseen Düsseldorfissa.

Ajatukset siitä, että hän olisi itse voinut olla kuolemankoneessa, ovat olleet siitä asti hänen mielessään, kun hän kuuli Lubitzin aiheuttaneen 149 ihmisen tuhon tahallaan.

– Yritän olla ajattelematta sitä, mutta vaikeaa se on, Michael F sanoi Bildille.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt