Oppositiojohtaja Navalnyi paljastaa: Yön sudet saanut Kremliltä miljoona euroa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Venäjän oppositiojohtaja paljastaa: Yön sudet saanut Kremliltä miljoona euroa

Oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi on selvittänyt työryhmänsä avustuksella, kuinka suuria summia Yön sudet -motoristijengi on saanut Venäjän valtiolta apurahoina muun muassa ”lasten isänmaallisten kuusijuhlien” järjestämiseen.

Yön sudet -moottoripyöräkerho on Venäjän opposition mukaan Kremlin suosiossa.­

6.5.2015 10:07

Navalnyin Korruptionvastainen säätiö on kerännyt tiedot Venäjän julkisista lähteistä. Tiedot ovat siis sinänsä kaikkien saatavilla, mutta Navalnyin mukaan ne ovat vaikeasti kerättävissä, sillä kaikkia rahoja ei esimerkiksi ole myönnetty suoraan Yön susille.

Navalnyin blogin mukaan dokumenteista käy kuitenkin ilmi, että Yön sudet ovat saaneet puolentoista viime vuoden aikana ainakin 56 miljoonaa ruplaa erilaisina valtiollisina avustuksina. Nykyisen ruplan kurssin mukaan summa on noin miljoona euroa, mutta aikanaan summa on ollut vielä suurempi suhteessa vieraisiin valuuttoihin.

Yön sudet ja jengiin läheisesti liittyvät muut kerhot ovat saaneet Navalnyin julkaisemien dokumenttien mukaan suoraan Venäjän valtiollisista eli presidentin alaisista apurahoista yhteensä 41 miljoonaa ruplaa.

15 miljoonaa ruplaa eli yli 260 000 euroa on puolestaan tullut Venäjän kulttuuriministeriöltä vuonna 2014 Krimin Sevastopolissa järjestetyn isänmaallisen moottoripyöräshow'n järjestelyihin. Elokuussa 2014 show'ssa oli mukana myös kaksi suomalaista stunt-ajajaa, jotka eivät osanneet etukäteen aavistaa, miten heitä käytettäisiin hyväksi Venäjän propagandassa.

Yön sudet ovat saaneet valtiollisista rahastoista apurahoja lisäksi muun muassa kahteen isänmaalliseen kuusijuhlaan, jotka on järjestetty lapsille uudenvuodenjuhlissa. Yksi apurahoista on mennyt stunt-temppujen festivaalia varten.

Lisäksi Yön susiin liittyvät järjestöt ovat saaneet rahaa myös ”nuorison kasvattamiseen” tähdättyyn videoprojektiin. Yksi apuraha on myönnetty selvitystyöhön, jossa on kartoitettu, kuinka venäläiset motoristit vaikuttavat ”Venäjän henkiseen elämään ja Venäjän nuoreen sukupolveen”.

Venäläinen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi.­

Navalnyin työryhmä on myös selvitellyt, millaista ohjelmaa lapsille tarjottiin Kirurgin järjestämissä kuusijuhlissa.

Vuosi 2015 otettiin vastaan kuvaelmalla, jossa pahat voimat yrittävät ostaa Venäjän. Pahoja voimia symboloi amerikkalaisella aksentilla venäjää murtava Vapaudenpatsas-neito, joka kulkee rahasalkkunsa kanssa. Kansa ryntää rahan perään ja ”vierasmaalaiset” iloitsevat siitä, kuinka he saavat Venäjän valtaansa ja venäläisten muistista pyyhitään taika-avaimella koko vuosi 2104 – eli Krimin ”palauttamisen” vuosi. Seuraa taistelu hyvän ja pahan välillä, jonka ”hyvä Venäjä” tietenkin lopulta voittaa. Mahtipontisesta show'sta voi nähdä katkelman täältä (vesti.ru).

 Kaikkien näiden näytelmien käsikirjoitus on Aleksandr Zaldostanovin. Ne on maksettu meidän kukkarostamme.

Vuotta 2013 Yön susien kuusijuhlassa otettiin vastaan kuvaelmalla, jossa kansainvälinen yhteisö yritti tehdä vallankaappauksen Venäjällä. Vuosi 2014 alkoi puolestaan näytelmällä, jossa Yhdysvallat yritti ryöstää Venäjältä ihmeitä tekevän miekan ja vallata maan.

– Kaikkien näiden näytelmien käsikirjoitus on Aleksandr Zaldostanovin. Ne on maksettu meidän kukkarostamme, Navalnyin blogissa muistutetaan.

Navalnyi julkaisi myös kuvan Kirurgista ”aikaa ennen isänmaallisuutta ja aikaa ennen apurahoja”. Kuvassa Zaldostanov poseeraa nuorena miehenä Yhdysvaltain lipulla kuvioitu huivi kaulassaan.

Yön sudet -moottoripyöräkerho on perustetu 1989. Vuonna 2013 Putin palkitsi jengin johtajan Aleksandr Zaldostanovin eli Kirurgin kunniamerkillä hänen Venäjän hyväksi tekemästään työstä. Ukrainan tapahtumien myötä Kirurgi on toiminut aktiivisesti Antimaidan-liikkeen perustamisen hyväksi - eli estääkseen Kiovan tapaisen vallankumouksen toteutumisen Venäjällä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?