Uusi valtio julistautui Eurooppaan – kertoo saaneensa jopa 300 000 kansalaisuushakemusta - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Uusi valtio julistautui Eurooppaan – kertoo saaneensa jopa 300 000 kansalaisuushakemusta

Noin seitsemän neliökilometrin laajuisen mikrovaltion Liberlandin motto on ”elä ja anna elää” .

Liberandiksi itsensä nimennyt ”mikrovaltio” on vain 7 neliökilometrin kokoinen maa-alue Serbian ja Kroatian välimaastossa Tonavajoen länsirannalla.­

4.5.2015 11:33

Liberland on Euroopan – ja kenties maailman – nuorin valtio. Ainakin omasta mielestään. Sen perustajan mukaan metsikköinen Tonavajoen rannalla sijaitseva maalämpäre, joka vielä huhtikuun alussa tunnettiin Gornja Sigana, ei kuulu Serbialle eikä Kroatialle, joten vapaan alueen löytänyt lilliputtivaltio julistautui itse itsenäiseksi huhtikuun 13. päivänä.

Itse valtioksi itsensä julistaneen mikrovaltion itsejulistautunut johtaja on 31-vuotias ekonomisti Vit Jedlicka, joka on EU-vastainen tshekkipoliitikko. Hän on kertonut ihailevansa niin ikään EU-vastaista brittipoliitikko Nigel Faragea, joka johtaa Ukip-puoluetta.

Mikrovaltiolla on jo oma lippu ja 120 ensimmäisen kansalaisen odotettiin saapuvan perjantaina. Liberland oli luvannut sadalle ensimmäiselle asukkaalle kunniakansalaisuuden. Liberlandin nimen voisi vapaasti kääntää ”vapausvaltioksi” ja sen motto kuuluukin: ”Elä ja anna muidenkin elää”. Se on pinta-alaltaan noin seitsemän neliökilometrin laajuinen.

Liberlandin johtaja Vit Jedlicka.­

Liberland ei kaikeassa vapaudessaan ollut kuitenkaan valmistautunut tarjoamaan kansalaisilleen mitään muuta kuin vapautta ja vihreää metsää. Tulevien asukkaiden toivottiin Telegraphin mukaan tuovan mukanaan ruokaa, olutta ja ”kaikkea luonnonhelmassa selviytymiseen tarvittavaa”, kuten telttoja ja makuupusseja.

Veroja ei kuitenkaan ole eikä liberlandilaisten kaupankäyntiä ole rajoitettu. Ei Liberlandilla tosin ole omaa valuuttaakaan ja hieman epäselvää on, aikooko EU-vastaisen Jedlickan johtama maa liittyä euroon vai minkä maan pelimerkeillä se aikoo jatkossa selvitä.

Liberlandin lippu auton ikkunasta roikkumassa kuvattuna vapun päivänä.­

Mikään maa ei toistaiseksi ole tunnustanut Liberlandia itsenäiseksi valtioksi. Erityisesti Serbia ja Kroatia ovat suhtautuneet nihkeästi Jedlickan projektiin. EUObserverin mukaan on mahdollista, että Gornja Sigan kaltaisen ”ei-kenenkään maan” saattaa voida ottaa haltuunsa. Se ei kuitenkaan ole vähentänyt mielenkiintoa mikrovaltiota kohtaan. Telegraphin mukaan jopa 300 000 ihmistä ympäri maailman on jo hakenut Liberlandin kansalaisuutta.

Mies allekirjoittaa Liberlandin kansalaisuushakemusta.­

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?