Taistelut kiihtyneet Jemenissä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Taistelut kiihtyneet Jemenissä

Julkaistu: 1.5.2015 1:33, Päivitetty 1.5.2015 16:54

Jemenissä kymmenet huthikapinalliset ovat saaneet surmansa yhteenotoissa Saudi-Arabian liittoumaa vastaan, kertovat Saudi-Arabian viranomaiset.

Lisäksi useita saudisotilaita on kuollut taisteluissa Jemenin pohjoisosassa maiden raja-alueella.

Taistelut ovat kiihtyneet eri puolilla maata. Paikallisten mukaan yhteenotot Etelä-Jemenin keskeisimmässä kaupungissa Adenissa ovat pahimpia yli kuukauteen, jolloin liittouma aloitti ilmaiskut.

Maan pääkaupungissa Sanaassa liittouma on pommittanut lentokenttää estääkseen iranilaiskoneen laskeutumisen. Saudi-Arabian hallinto on arvellut, että sen vastapeluri Iran aseistaa ja kouluttaa huthikapinallisia. YK:n tuore raportti vahvistaa, että Iran on toimittanut aseita kapinallisille ainakin vuodesta 2009 lähtien.

Lentokenttäviranomaisten mukaan lentokentän vahingoittunut kiitorata estää apukuljetusten toimittamisen maahan.

Jemenin konflikti alkoi pahentua viime syyskuussa shiialaisten huthikapinallisten vallattua Sanaan. Maaliskuun lopulla Saudi-Arabian johtama liittouma alkoi pommittaa hutheja, ja konflikti on levinnyt lähes koko maahan.

Lapet piiloutuivat Saudi-Arabian ilmaiskuja maanalaiseen tunneliin maan pääkaupungissa Sanaassa keskiviikkona.

Lapet piiloutuivat Saudi-Arabian ilmaiskuja maanalaiseen tunneliin maan pääkaupungissa Sanaassa keskiviikkona.

YK on yrittänyt etsiä keinoja lopettaa liittouman huthikapinallisia vastaan tekemät ilmaiskut Jemenissä ja palaamaan osapuolia neuvottelupöytään.

YK:n mukaan maaliskuussa alkaneissa taisteluissa on kuollut yli 1 200 ihmistä. Unicef arvioi huhtikuun alussa ainakin 74 lapsen kuolleen taisteluiden ja ilmaiskujen ollessa kiivaimmillaan maaliskuussa. Yli 100 000 ihmistä on joutunut pakenemaan kodeistaan maaliskuun lopulla alkaneita väkivaltaisuuksia.

Tuoreimmat osastosta