Telttakylät nousivat kaduille Nepalissa – liian vaarallista mennä sisälle nukkumaan - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Telttakylät nousivat kaduille Nepalissa – liian vaarallista mennä sisälle nukkumaan

Jälkijäristykset voivat vavisuttaa Nepalia vielä viikkoja.

Suuri osa kaupungeissa asuvista nepalilaisista on näiden kathmandulaisten naisten ja lasten tapaan joutunut nukkumaan kohta jo kaksi yötä ulkona jälkijäristysten pelossa.

27.4.2015 0:45

Nepalissa valmistauduttiin sunnuntaina toiseen pelon yöhön. Lauantaisen järistyksen kuolonuhrien määrä nousi jo liki 2 500:aan, ja jälkijäristykset lisäsivät ihmisten ahdistusta.

– Ihmiset ovat pelokkaita, osa apaattisia. Sunnuntaipäivä meni vielä epäuskon vallitessa. Ihmiset ovat leiriytyneet ulkona, osa kaduilla, osa puistoissa, osa tyhjillä tonteilla. Harva on uskaltanut palata sisälle rakennuksiin uusien jälkijäristysten pelossa, kertoi kehitysjärjestö Kepan vapaaehtoistyöntekijä Pauliina Savola STT:lle Kathmandusta sähköpostitse.

Savolan mukaan ihmiset ovat kyhänneet telttakyliä ympäri kaupunkia. Hän arvioi nukkuvansa itsekin teltassa, vaikka yöstä oli tulossa kylmä ja sateinen.

– Se tuntuu tällä hetkellä turvallisimmalta vaihtoehdolta. Toinen vaihtoehto on nukkua asunnon kuistilla, jotta pääsee mahdollisten jälkijäristysten alta nopeasti pois.

Iäkäs nainen oli yksi niistä, jotka eivät mahtuneet hoitoon Kathmandun täpötäysiin sairaaloihin.

Savolan mukaan nepalilaisia viranomaisia ei ole juuri näkynyt, mutta ihmiset yrittävät auttaa toisiaan parhaansa mukaan. Suurimpia ongelmia on sähkön puute.

– Sähköjä ei ole ollut sitten ensimmäisen järistyksen. Itsekin koetan säästää akkua. Voi olla, että tämän illan jälkeen tänne laskeutuu hiljaisuus, kun yhteydet katkeavat sähkön puutteen takia.

Turistit odottelivat Kathmandun lentokentän lähellä mahdollisuutta lähteä kotin.

Jälkijäristyksistä voi tulla suuria tuhoja

Nepalissa koettiin sunnuntaina lukuisia jälkijäristyksiä, joista pahin oli voimakkuudeltaan 6,7.

– Se heilutti rakennusta selvästi puolentoista minuutin ajan. Muut jälkijäristykset ovat olleet pienempiä ja tuntuneet lähinnä heiluntana jalkojen alla, Savola kertoo.

Helsingin yliopiston seismologi Matti Tarvainen varoittaa, että myös jälkijäristykset voivat aiheuttaa mittavaa tuhoa ja jatkua viikkoja.

– Usein rakennus tai muu infrastruktuuri voi kestää pääjäristyksen, mutta jälkijäristys sortaa sen, Tarvainen sanoo.

Nepalilaispoika valmistautui valmistamaan illallista Kathmanduun nousseessa telttakylässä.

Jälkijäristykset voivat aiheuttaa myös uusia maan- ja lumivyöryjä.

– Vuorilla voi olla jumissa kilometrien jäämassoja, jotka jälkijäristys laukaisee lopullisesti. Myös kevään sulamisvedet voivat laukaista lumivyöryjä.

Perhe istui illallisella aukealle paikalle pystytetyn hätämajoituksensa edessä Kathmandussa illalla.

Ennustivatko tutkijat lauantain järistyksen?

BBC:n mukaan lauantain tuhoisa järistys saattoi olla yhteydessä Nepalin edelliseen suureen maanjäristykseen vuonna 1934. Perustelut löytyvät samankaltaisesta järistysparista satojen vuosien takaa.

Lauantain järistysaluetta aiemmin tutkineet ranskalaistutkijat havaitsivat, että samassa siirroslinjan kohdassa oli tapahtunut viimeksi suuria järistyksiä vuosina 1255 ja 1344 ja sitten vasta vuonna 1934.

Tutkijat arvelevat, että vuoden 1344 järistyksessä vapautui edelleen samaa jännitettä kuin vuonna 1255. Koska ensimmäisen järistysparin välissä oli 89 vuotta, tutkijat ennustivat alueelle suurta järistystä jälleen lähivuosina.

Pitkä jono muodostui sunnuntaina juomavettä jakaneen säiliöauton ympärille Kathmandussa.

Ranskalaistutkijat ehtivät esitellä löydöksensä nepalilaisille geologian asiantuntijoille kaksi viikkoa sitten. Heidän ennusteensa näyttää toteutuneen nyt, 81 vuotta edellisen suuren järistyksen jälkeen.

Tutkijaryhmän edustaja Laurent Bollinger varoitti, että kaikki jännite ei todennäköisesti purkautunut lauantain järistyksessä.

– Toinen suuri maanjäristys järistyspaikan länsi- ja eteläpuolella on luultavasti todennäköinen tulevina vuosikymmeninä, Bollinger sanoi BBC:lle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?