Talot tärisivät, pöly täytti ilman – valtavaa tuhoa aiheuttanut maanjäristys tallentui videolle - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Talot tärisivät, pöly täytti ilman – valtavaa tuhoa aiheuttanut maanjäristys tallentui videolle

Lauantaina kuvatulta videolta näkyy, kuinka hurjaa jälkeä Nepaliin iskenyt maanjäristys teki vielä Tiibetissä asti.

26.4.2015 19:32

Kameralle tallentuneella videolla näkyy, kuinka rakennukset tärisevät, pysäköidyt ajoneuvot heiluvat ja ilma on paksuna pölystä ja savusta. Tärähtelyä kestää melkein minuutin ajan.

Nepaliin iski lauantai-iltapäivänä paikallista aikaa massiivinen, 8,1 magnitudin maanjäristys, jonka keskus oli noin 200 kilometrin päässä pääkaupunki Kathmandusta. Hieman myöhemmin seurasi 7 magnitudin jälkijäristys. Tiibetissä kuvatulta videolta ei käy ilmi, näkyykö kuvassa ensimmäinen järistys vai jokin jälkijäristyksistä.

Tiibetissä ainakin 20 ihmistä on kuollut maanjäristyksen vuoksi, ja yli 4 600 ihmistä on loukkaantunut. Pahiten järistyksen tuhot ovat kuitenkin koetelleet Nepalia, jossa jotkut arviot yltävät liki 2 500 kuolonuhriin. Sunnuntain jälkijäristyksistä pahin oli voimakkuudeltaan 6,7.

Useat valtiot luvanneet apua

Nepalin avunpyyntöön on vastattu eri puolilla maailmaa. Pahoja tuhoja kärsineeseen maahan on tulossa muun muassa vapaaehtoisten ryhmiä, rauniokoiria ja kenttäsairaaloita.

Suomesta Nepaliin lähtee huomenna 29-jäseninen pelastajaryhmä ja kaksi koiraa, joiden tarkoituksena on etsiä sortuneisiin rakennuksiin loukkuun jääneitä ihmisiä.

Nepalin poliisin tiedottajan mukaan käyttöön on otettu kaikki voimavarat etsintä- ja pelastustöihin.

– Helikoptereita on lähetetty syrjäisille alueille. Yritämme päästä raunioituneisiin rakennuksiin etsimään siellä mahdollisesti olevia ihmisiä, hän sanoi.

Ongelmia tuottaa se, että maan matkapuhelinverkko toimii vain satunnaisesti. Myöskään raivauskalustoa ei ole tarpeeksi, ja esimerkiksi Kathmandussa jotkut ihmiset joutuvat kaivamaan raunioita pelkillä käsillään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?