Boko Haram vaihtoi nimensä osoituksena Isis-yhteistyöstä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Boko Haram vaihtoi nimensä osoituksena Isis-yhteistyöstä

Terroristijärjestön johtaja Abubakar Shekau julisti maaliskuussa ryhmänsä tekevän yhteistyötä Isisin kanssa.

Nigerialainen sotilas tarkastelee Boko Haramin, nykyisen Iswapin, Gwozassa maan pohjoisosassa hylkäämää leiriä, josta löytyi muun muassa pommien valmistukseen tarvittavia materiaaleja.­

26.4.2015 19:09

Nigeriaa pelossa pitävä islamistinen terroristiryhmä Boko Haram on ilmoittanut muuttaneensa nimensä. Uudella nimellään Iswap eli Islamic State’s West Africa Province (suomeksi ”Islamilaisen valtion Länsi-Afrikan maakunta”) järjestö haluaa osoittaa lojaaliuttaan Syyriasta lähtöisin olevaa Islamilaista valtiota eli Isistä kohtaan, kertoo Independent.

Isis julisti itsensä viime kesänä kalifaatiksi eli ”islamilaiseksi valtioksi”. Se ei nimestään huolimatta ole muiden maailman valtioiden näkökulmasta valtio vaikka onkin onnistunut valtaamaan alueita sekä Syyriasta että sen naapurimaasta Irakista.

Nigerialaisen noin 15 000 taistelijan terroristiryhmän koko nimi on oikeastaan arabiankielinen Jama'atu Ahlis Sunna Lidda'awati wal-Jihad eli suomeksi suurin piirtein ”Profeetan oppien toteuttamiseen ja pyhään sotaan sitoutunut kansa”, mutta se on kutsunut itseään viimeemmäksi Boko Haramiksi. Nimi Boko Haram tarkoittaa jotakuikin ”länsimainen koulutus on kiellettyä” ja nimensä mukaisesti vuonna 2002 aloittanut ääri-islamistinen ryhmittymä haluaa estää länsimaisen koulutuksen Nigeriassa.

Nykyisin Boko Haram on siis Iswap ja se terrorisoi laajaa aluetta Pohjois-Nigeriasta. Terroristijärjestön johtaja Abubakar Shekau julisti viime kuussa ryhmänsä uskollisuutta niin ikään ääri-islamistiselle Isisille.

Independentin mukaan ryhmä on nyt muuttanut nimensä sosiaalisessa mediassa ja käyttänyt samanlaisia tunnuksia kuin Lähi-itää terrorisoiva ”isoveliorganisaationsa”. BBC African mukaan yhteistyö Iswapin kanssa saattaa vahvistaa Isisin toimintaa myös Pohjois-Afrikassa.

Viime aikoina Iswap on tosin kärsinyt tappioita taistellessaan erityisesti Tshadin armeijaa vastaan. Se on myös joutunut vetäytymään osalta Nigeriassa hallitsemiltaan alueilta.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?