Jälkijäristykset aiheuttavat paniikkia Nepalissa – kuolleita jo yli 2400, sähköt poikki - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Jälkijäristykset aiheuttavat paniikkia Nepalissa – kuolleita jo yli 2400, sähköt poikki

Ruumiita kaivetaan käsin rakennusten raunioista ja lääkärit joutuvat työskentelemään teltoissa.

Kathmandun Tribhuvanin lentokentän lähistöllä tunteet kävivät kuumina sunnuntaina, kun Nepalissa olleet intialaiset yrittivät päästä maanjäristyksen runtelemasta maasta kotiin.­

26.4.2015 17:58

Nepalissa voimakkaat jälkijäristykset ovat tänään aiheuttaneet ihmisissä paniikkia. Lisäksi jälkijäristykset ovat synnyttäneet lumivyöryjä Mount Everestin kiipeilijöiden perusleirissä.

Pääkaupungissa Kathmandussa sähköt ovat poikki ja viestiyhteydet tukkeutuneet. Sairaalat ovat täpötäynnä hoidettavia ihmisiä, ja samalla niiltä on loppumassa tila ruumiiden säilyttämiseksi, kertoo kehitysapujärjestö Oxfam Australia.

Useilla potilailla on päävammoja ja murtumia. Kathmandulaisessa sairaalassa työskentelevä lääkäri Samir Acharya kertoi, että enemmistö heidän potilaistaan on lapsia.

Acharyan mukaan lääkärit työskentelevät myös pysäköintialueelle pystytetyssä teltassa, jotta kaikkia loukkaantuneita voitaisiin hoitaa. Jotkut potilaat eivät myöskään uskalla olla sairaalarakennuksen sisällä.

Kuolleiden määrän kerrotaan nousseen jo yli 2 400:n. Loukkaantuneita on reilut 6 200.

Kiipeilijöitä on kuollut lumivyöryissä parikymmentä. Mount Everestin perusleirissä oleva uutistoimisto AFP:n Nepalin toimiston johtajan Ammu Kannampillyn mukaan tänään on ollut parempi sää, joten kuusi helikopteria on onnistunut pääsemään paikalle evakuoimaan loukkaantuneita.

– Ihmisiä on kannettu paareilla helikoptereihin, Kannampilly kertoi tekstiviestissään.

Useat valtiot luvanneet apua

Nepalin avunpyyntöön on vastattu eri puolilla maailmaa. Pahoja tuhoja kärsineeseen maahan on tulossa muun muassa vapaaehtoisten ryhmiä, rauniokoiria ja kenttäsairaaloita.

Suomesta Nepaliin lähtee huomenna 29-jäseninen pelastajaryhmä ja kaksi koiraa, joiden tarkoituksena on etsiä sortuneisiin rakennuksiin loukkuun jääneitä ihmisiä.

Nepalin poliisin tiedottajan mukaan käyttöön on otettu kaikki voimavarat etsintä- ja pelastustöihin.

– Helikoptereita on lähetetty syrjäisille alueille. Yritämme päästä raunioituneisiin rakennuksiin etsimään siellä mahdollisesti olevia ihmisiä, hän sanoi.

Ongelmia tuottaa se, että maan matkapuhelinverkko toimii vain satunnaisesti. Myöskään raivauskalustoa ei ole tarpeeksi, ja esimerkiksi Kathmandussa jotkut ihmiset joutuvat kaivamaan raunioita pelkillä käsillään.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?