Nepalin maanjäristyksen tuhot paljastumassa – poliisilähde: lähes 600 kuollutta jo - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Nepalin maanjäristyksen tuhot paljastumassa – poliisilähde: lähes 600 kuollutta jo

Nepalin järistyksen uhriluku on useita satoja, kertoo poliisin edustaja. Suurin osa kuolleista on Kathmandun laakson alueelta.

25.4.2015 13:02 | Päivitetty 25.4.2015 14:29

Järistyksessä tuhoutui yksi Kathmandun maamerkeistä, 1800-luvulla rakennettu Dharaharan tornin. Sen romahduksessa kuoli uutistoimisto AFP:n mukaan kymmenkunta ihmistä. Ainakin 50 ihmisen pelätään olevan loukossa tornin raunioissa.

CNN:n haastatteleman Nepalin sisäministeriön edustajan Laxmi Dhakalin mukaan kuolonuhreja saattaa olla jopa 597, ja lisää pelätään löytyvän etsintöjen edistyessä.

Lauantain maanjäristys on pahin Nepalia kohdannut katastrofi 80 vuoteen. Jättimäinen jopa 7,9 magnitudin suuruiseksi sanottu järistys ravisteli Kathmandun laaksoa ennen kello 10:tä Suomen aikaan. Sen jälkeen on laskettu ainakin 15 jälkiravistusta, joista suurin osa on ollut noin 4,5 magnitudin kokoisia.

Dharaharan torni romahti järistyksessä.­

7,9 magnitudin järistys iski Nepaliin aamupäivällä Suomen aikaa. Järistyksen keskus oli vain 2 kilometrin syvyydessä. Seismologi Matti Tarvainen Helsingin yliopistosta arvioi, että järistys on poikkeuksellisen raju.

– Alueella on varmasti odotettavissa sekä ihmisuhreja että suuria taloudellisia vahinkoja, hän arvioi.

Ihmiset yrittävät auttaa järistyksen jäljiltä hautautuneita ihmisiä.­

Tarvaisen mukaan alue on seismologisesti hyvin aktiivista.

Kahdeksan kuollut lumivyöryssä Mount Everestillä

Lumivyöry on osittain haudannut vuorikiipeilijöiden leirin Mount Everestillä. Ainakin kahdeksan ihmistä on kuollut.

Nepalin maanjäristys on aiheuttanut lumivyöryjä Mount Everestillä ja sen lähistöllä. Pumorivuorella kiipeilevä Alex Gavan tviittasi aiemmin paenneensa valtavaa lumivyöryä henkensä edestä. Pumori sijaitsee kahdeksan kilometrin päässä Mount Everestistä.

Everest base camp huge earthquaqe then huge avalanche from pumori.Running for life from my tent. Unhurt. Many many people up the mountain.— Alex Gavan (@AlexGAVAN) 25. huhtikuuta 2015

Suomalaisia tavoitellaan

Ulkoministeriön tietojen mukaan Nepalissa on tällä hetkellä ainakin noin 120 suomalaista, kertoo ulkoministeriön kriisi- ja avustustiimin johtaja Jussi Tanner. Suurin osa suomalaisista on Kathmandun laakson alueella. Kaikki paikalla olevat suomalaiset eivät kuitenkaan ole ulkoministeriön tiedossa.

– Meillä ei ole tietoa suomalaisia kohdanneista hätätilanteista ainakaan vielä, Tanner sanoi STT:lle.

Myös useissa suomalaisjärjestöissä selvitetään tilannetta. Muun muassa Suomen Lähetysseuralla on Nepalissa kehitysyhteistyötä ja useita suomalaisia työntekijöitä. Järjestö on nyt saanut yhteyden heihin ja kaikki ovat kunnossa. Myös SPR viestitti Twitterissä, että sen delegaatit ovat kunnossa ja selvittävät tilannetta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?