BBC: Näin Venäjän televisio harhauttaa katsojia - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

BBC: Näin Venäjän televisio harhauttaa katsojia

Venäjän tv:n kertomukset itäukrainalaisesta Shyrokinen kylästä tarjoavat hyvän tutkimuskohteen siitä, millaisia taktiikoita Venäjän valtion mediat käyttävät johtaakseen katsojia harhaan Ukrainan kriisissä.

Ukrainan armeijan sotilaat vartioimassa tarkastuspistettä Mariupolin ja Shyrokinen kylän välissä.

24.4.2015 11:36 | Päivitetty 24.4.2015 12:09

Myös Ilta-Sanomien valokuvaaja kävi kylässä, jossa taistelut ovat aseleposopimuksesta huolimatta jatkuneet kiivaina.

Shyrokinen kylä sijaitsee Itä-Ukrainan satamakaupungin Mariupolin lähellä. Kylä on ollut Ukrainan taisteluiden keskipisteenä, ja Ukrainan hallinnon joukkojen ja Venäjä-mielisten separatistien asemat ovat kylässä niin lähellä toisiaan, että taistelijat suorastaan näkevät ja kuulevat toisensa.

Brittiläinen BBC listasi kolme keinoa, jolla Venäjän tv vääristelee Ukrainan tapahtumia. Esimerkkitapauksena se käytti juuri Shyrokinen kylää.

1. Harhaanjohtavat kuvat

Venäjän tv on viimeisen viikon ajan vihjannut rajusti, että Shyrokinessä rauhansopimusta olisi rikkonut erityisesti juuri Ukrainan hallinnon joukot, ja etenkin vapaaehtoisten muodostama Asovan pataljoona.

Tosiasiassa Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj on yrittänyt vahvistaa tulitauon pitävyyttä ennennäkemättömällä tavalla: Etyjin tarkkailijat ovat muun muassa viettäneet yön linjojen välissä kylässä yrittäen hillitä molempien osapuolten tulitusta. Turhaan.

Virallinen Rossija 1-kanava syytti pääuutisissaan, että rikkomukset juuri Ukrainan puolelta olivat ”päivittäisiä”.

Tämän jälkeen katsojille näytettiin kuvia tuhoutuneista rakennuksista, sekä kuva, jossa näytti olevan ruumis lakanan alla. Tämän jälkeen ruumis näytettiin kannettavan Etyjin tarkkailijoiden toimesta pois.

Kuvan ja Ukrainan joukkoja syyllistävän kertomuksen tarkoitus oli antaa ymmärtää, että henkilö joutui Ukrainan joukkojen uhriksi.

Myöhemmin Radio Liberty paljasti kuitenkin, että kyseessä oli itse asiassa Georgian kansalainen, joka taisteli Ukrainan joukkojen riveissä ja ammuttiin kuoliaaksi Venäjä-mielisten hallitsemalla alueella. Alexander Hug Etyjistä kertoi, että ruumis olisi myöhemmin miinoitettu ja palautettu ukrainalaisille.

  2. Väärä kerronta tapahtumista

Venäjän media ei tyydy vain syyttämään pelkästään Ukrainan joukkoja aselevon rikkomisesta Shyrokinessa, vaan se syyttää heitä myös tarkoituksenomaisesta hyökkäyksestä siviilejä kohtaan.

Rossija 1- uutisissa näytettiin muun muassa videota Asovan pataljoonasta, joka oli asemissa korkeassa maastossa Shyrokinen yläpuolella. BBC kertoo, että katkelmassa näytettiin kuinka kranaattituli osui ja räjähti alla olevalla kadulla.

– Näissä kuvissa, jotka Ukrainan joukot ovat itse julkaisseet internetissä, näette Asovan asemissa lähellä Shyrokinea. Kansalliskaartin joukot ohjaavat kranaattitulensa osumaan siviileihin, jotka uskaltavat tulla ulos kaduille, kanavan kirjeenvaihtaja Aleksandr Bilibov väitti.

Tosiasiassa videon koko versio kertoo toisenlaista tarinaa.

Videolta käy ilmi, kuinka kranaattitulitusta edelsi ammuskelua, joka antoi ymmärtää, että alueella oli käynnissä Ukrainan joukkojen ja separatistien tulitaistelu. Videolla puhuu myös mies, joka sanoo, että kadulla liikkuvat ihmiset ovat kapinallistaistelijoita, eivätkä siviilejä.

Ilta-Sanomien valokuvaajan Petr Shelomosvkin mukaan kylässä todella on yhä siviilejä, jotka kärsivät molempien osapuolten tähden. Eivät vain Ukrainan joukkojen käsissä.

– Kummallakaan puolella taistelijat eivät näytä tietävän, että kylässä on siviilejä. Jos tietävät, he eivät näytä välittävän, jos näkevät vihollisen, jota ampua, Shelomovski kuvailee karua tilannetta.

  3. Väärintulkintaa ja salailua

Rossija :n1 kranaattitulituksesta kertovan videokatkelman jälkeen Bilibovin raportissa näytetään myös vanhempaa naista, joka on yksi Shyrokineen jääneistä siviileistä.

– Ampuvatko he teitä kohti? Bilikov kysyy.

Nainen kertoo kyyneleet silmissään, että hänet on pakotettu suojautumaan taisteluilta kellariin.

Nainen esitellään taas yhtenä Ukrainan armottomien ”rankaisijoiden” uhrina, kuten Venäjän tv:ssä Ukrainan joukkoja kutsutaan.

Vaikka nainen voi hyvinkin kärsiä myös Ukrainan tulituksesta, hänen näkemyksensä konfliktista on silti hyvin erilainen kuin Venäjän mediassa on esitetty.

Nainen esiintyi vain muutamaa päivää aiemmin Vice Newsin videolla, jossa hän syytti separatistien armeijan tiedottajaa Aduard Basurinia.

Nainen kertoi videolla pelkäävänsä aseistettuja miehiä ja vetosi Basuriniin, jotta hänen kylänsä jätettäisiin rauhaan.

– Haluamme, että määrittelette rajat ja jätätte meidät Ukrainaan, nainen sanoo videolla Basurinille.

Ukrainan Asovan pataljoonan taistelijat suojautuvat tulitukselta.

Ukrainan Asovan pataljoonan taistelijat katselevat vihollisen asemia Shyrokinessa.

Näkymä Shyrokinen kylästä Asovan pataljoonan ja Venäjä-mielisten separatistien taistelun aikana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?