Näin Putin on aseistanut Venäjän median käyttöönsä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Näin Putin on aseistanut Venäjän median käyttöönsä

Moskova on kehitellyt uusia ja hienovaraisempia informaatiovaikutuskeinoja. Valtion median tiukka kontrollointi on yksi tärkein niistä.

Vladimir Putinin hallinto kontrolloi tiukasti Venäjän mediakenttää.

23.4.2015 10:41

Venäjän presidentin lehdistösihteeri Dmitri Peskov keskusteli Venäjän mediataktiikasta Jill Doughertyn kanssa The Atlantic -lehdessä julkaistussa artikkelissa.

Keskustelusta käy ilmi, että Venäjän presidentti Vladimir Putin on kaikenlaisten uutisten varsinainen suurkuluttaja.

– Ensinnäkin, presidentin hallinnon lehdistöosasto valmistaa yhteenvetoja printtimediasta sekä kotimaisista ja ulkomaisista internet-lähteistä, Peskov kertoi puhelimitse Doughertylle.

– Meillä on ihmisiä työskentelemässä kellon ympäri, valmistelemassa tv-yhteenvetoja. Nauhoitamme valtion tv-uutiset hänelle päivän aikana. Tietenkin hänen on erittäin vaikea katsoa uutisia, joten me teemme yhteenvetoja, lyhyitä versioita tv-uutisista, jotka on jaettu asiaryhmittäin.

Peskovin mukaan Putin käy sitten nämä lyhennelmät läpi autossaan, lentokoneessaan tai helikopterissaan. Tai matkalla Kremlistä kotiin.

– Hän voi käyttää tämän 20 minuuttia ymmärtääkseen mitä päivän aikana on todella tapahtunut informaation saralla.

Peskov kertoo, että Putin seuraa ainakin englannin ja saksankielisiä tv-uutisia ja lehtiä.

Median omistaja kontrolloi sisältöä

Putin on entinen KGB:n virkamies, joten hän ymmärtää tiedon arvon. Putinille media on väline: Kuka omistaa median, kontrolloi sitä, mistä mediassa puhutaan.

Tämä käy ilmi jo Putinin kahden vuoden takaisesta lehdistötilaisuudesta, jossa hän totesi:

– Valtion informaatioresurssien johdossa pitäisi olla isänmaallisesti suuntautuneita ihmisiä. Ihmisiä, jotka ylläpitävät Venäjän federaation intressejä. Nämä ovat valtion resursseja. Näin asioiden tulee olla.

Putin onkin heti presidenttiytensä alusta lähtien pyrkinyt kontrolloimaan Venäjän mediaa.

– Median rajoitukset ovat olleet olemassa niiden 15 vuoden aikana kun Vladimir Vladimirovitsh on ollut vallassa, kertoo Alexei Venediktov, Venäjän ainoan jäljellä olevan itsenäisen radiokanavan päätoimittaja.

Venediktovin mukaan Ukrainan sota on vain kovettanut Putinin näkemystä mediasta.

– Se ei ole enää sivistyneen yhteiskunnan instituutio, se on propagandaa.

Venediktov kertoo myös mitä Putin sanoi presidenttiytensä alkuvaiheilla hänelle:

– Tässä on omistaja, hänellä on omat politiikkansa ja hänelle se on väline. Hallitus on kuitenkin omistaja, ja median, joka kuuluu hallitukselle, täytyy noudattaa meidän ohjeitamme.

Putinin hallitus valvoo erittäin tiukasti maan sisäistä viestintää, etenkin television puolella, jota katsoo melkein 90 prosenttia kansasta. Hallitus pitää tiukasti näpeissään myös lehtiä, radioasemia ja yhä kasvavissa määrin internetiä.

Hallitusmyönteiset mediat tulvivat Kremlin viestejä ja yksityisiä medioita pusketaan systemaattisesti pois markkinoilta.

Putinin hallinto käyttää Venäjän median hallitsemiseksi myös lähestymistapaa, jossa tarkoituksena on luoda painetta uutisvälineitä kohtaan säätämällä uusia mediaa kontrolloivia lakeja. Tätä kautta medialle voidaan asettaa laillisia ansoja, jotka haittaavat niiden työskentelyä.

Itsenäisille medioille voidaan tehdä myös kiusaa muun muassa lähettämällä verottaja tekemään loputtomia tarkastuksia. Lopulta itsenäisten medioiden tila toimia käy niin pieneksi, että ne luovuttavat.

Venäjän vastine lännen valtavirran uutisille

Moskovasta käsin halutaan myös muuttaa kansainvälisen keskustelun Venäjää syyttävää painopistettä ja uutiskanava RT (entinen Russia Today) on ollut tärkeä väline tässä.

Putin kertoi RT:lle, että Venäjän tarkoitus on rikkoa ”anglosaksinen monopoli globaaleilla informaatiovirroilla”.

RT:n nuori päätoimittaja Margarita Simoyan, 34, kertoo, että kanava tarjoaa vastusta valtavirran medioille.

– Meistä tuntuu, että maailma on vuosikymmenien ja vuosikymmenien ajan informoitu erittäin puolueellisesti ja lyhytnäköisesti.

Epävirallisten arvioiden mukaan Venäjän hallitus käyttäisi jopa miljardi dollaria sisäiseen viestintäänsä. Valtaosa rahasta menee RT:lle.

Putinin lehdistösihteeri Peskovin mukaan summa on kuitenkin liioiteltu.

– Itse asiassa haluaisimme mieluusti kuluttaa enemmän ja käyttäisimme ilolla miljardeja dollareita, sillä koko maailma on informaation panttivankina.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?