Uhrin kertomus Etelä-Afrikan silmittömästä muukalaisvihasta: ”Ehdin paeta ennen kuin he sytyttivät minut tuleen” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Uhrin kertomus Etelä-Afrikan silmittömästä muukalaisvihasta: ”Ehdin paeta ennen kuin he sytyttivät minut tuleen”

Tuhopolttoja, viidakkoveitsitaisteluita, kumiluoteja ja kyynelkaasua. Etelä-Afrikassa kytenyt muukalaisviha on räjähtänyt väkivaltaiseksi kaaokseksi.

Etelä-Afrikassa kytenyt muukalaisviha on räjähtänyt väkivaltaiseksi kaaokseksi.

17.4.2015 23:06

Etelä-Afrikan suurimmassa kaupungissa Johannesburgissa ja satamakaupungissa Durbanissa viimeinen viikko on ollut hyvin surullinen. Paikalliset asukkaat ovat hyökänneet ulkomaalaisia vastaan.

BBC:n mukaan ainakin viisi ihmistä on kuollut väkivaltaisuuksissa, kaksi ulkomaalaista ja kolme paikallista. CNN:n mukaan tuhannet ihmiset ovat hakeneet suojaa poliisiasemilta tai muista suojapaikoista.

Paikalliset asukkaat polttivat tiistaina Durbanissa ulkomaalaisten kauppojen lisäksi ihmisiä elävältä kaduilla. He olivat aseistautuneet viidakkoveitsillä ja kirveillä ja hakkasivat niillä kyselemättä ihmisiä.

Poliisi joutui perjantaina taltuttamaan ulkomaalaisten kauppoja ja autoja polttelevan väkijoukon kumiluodeilla.

Ilta-Sanomien toimittaja sai käsiinsä erään uhrin kuvaaman videon, jossa maassa makaavia hakattuja ihmisiä poltetaan elävältä ja paiskotaan päähän ison kissan kokoisilla kivenmurikoilla. Eräässä kuvassa on teräaseilla hakattu nuori mies.

Hirmuteot ovat kohdistuneet lähinnä nigerialaisiin, somaleihin, malawilaisiin, zimbabwelaisiin ja etiopialaisiin.

Vihanpitoon on monia syitä, mutta työpaikkojen puute on suurin. Virallisesti Etelä-Afrikan työttömyysprosentti on 25, mutta sen arvellaan olevan vieläkin korkeampi. Ulkomaalaisia syytetään myös rikollisuudesta.

”He hakkasivat minua kuin lihakimpaletta”

Zimbabwelainen Jacson Zitunga, 28, nukkui vaatekaupassaan, kun joukko nuoria miehiä ryntäsi hänen puotiinsa.

– He huusivat, että minun täytyy lähteä kaupastani. En suostunut. He sytyttivät kauppani tuleen ja minä pakenin. He saivat minut kuitenkin kiinni ja he alkoivat hakata minua kuin lihakimpaletta. He halusivat tappaa minut, mutta poliisi tuli paikalle, ennen kuin he sytyttivät minut tuleen.

Paikalliset asukkaat ovat hyökänneet ulkomaalaisia vastaan Johannesburgissa.

Zitunga kertoo, että miehet huusivat hänelle, että hän tuli maahan tekemään rahaa, kun paikalliset menevät nukkumaan nälissään.

– Haluan vain takaisin Zimbabween, sairaalahoidossa toipuva Zitunga sanoo.

Zitungan ystävät ympäri maata yrittävät järjestää hänelle kuljetuksen takaisin kotimaahan turvaan.

Ulkomaalaisetkin aseistautuivat

Noin 10 000 ihmistä osallistui rauhanmarssiin Durbanissa. Samaan aikaan vihanpito levisi myös maan suurimpaan kaupunkiin Johannesburgiin. Poliisi joutui perjantaina taltuttamaan ulkomaalaisten kauppoja ja autoja polttelevan väkijoukon kumiluodeilla.

Presidentti Jacob Zuma pitää hyökkäyksiä järkyttävänä.

– Mikään määrä turhautumista tai vihaa ei oikeuta hyökkäyksiä ulkomaalaisia kohtaan tai ryöstelemään heidän kauppojaan, hän kommentoi parlamentille torstaina.

Osa ulkomaalaisista on päättänyt puolustautua ja lähteä vastahyökkäykseen. Johannesburgissa he olivat CNN:n mukaan aseistautuneet tiiliskivillä ja syyttivät poliisia siitä, että heitä ei suojella.

Zulu-enemmistön hallitsemassa Durbanissa on ollut vastaavanlaisia levottomuuksia aiemminkin. Vuonna 2008 yli yli 60 ihmistä tapettiin niin ikään työpaikkojen puutteen vuoksi.

Hallitus on lähettänyt alueelle lisää poliisivoimia. Poliisi joutui taltuttamaan maahanmuuttajavastaisen mielenosoitusjoukon kyynelkaasulla ja kumiluodeilla myös Johannesburgin kaupungissa sisämaassa.

Virallisen arvion mukaan Etelä-Afrikassa on noin kaksi miljoonaa ulkomaalaista. Se on neljä prosenttia väestöstä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?