Ylikuumentuivatko aivosi singaporelaisen matikkapähkinän kanssa? Tässä ratkaisu: Cherylin syntymäpäivä on... - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Ylikuumentuivatko aivosi singaporelaisen matikkapähkinän kanssa? Tässä ratkaisu: Cherylin syntymäpäivä on...

Joko keksit ratkaisun singaporelaiseen matematiikkapähkinään? Ei se mitään. Tässä on siihen ratkaisu.

14.4.2015 21:19 | Päivitetty 15.4.2015 18:54

Maailmalle levinnyt singaporelaiskoululaisten logiikkatehtävä on raastanut kymmenien tuhansien aivoja. Tehtävää ratkoivat myös tuhannet Ilta-Sanomien lukijat.

Tehtävänantohan kuului näin:

”Albert ja Bernard ystävystyivät juuri Cherylin kanssa ja haluavat tietää milloin on tämän syntymäpäivä. Cheryl antaa pojille 10 mahdollista vaihtoehtoa: 15.5., 16.5., 19.5., 17.6., 18.6., 14.7., 16.7., 14.8., 15.8. ja 17.8.

Cheryl kertoo Albertille oikean kuukauden ja Bernardille oikean päivän.

Albert sanoo: ”En tiedä milloin Cherylin syntymäpäivä on, mutta tiedän, ettei Bernardkaan tiedä.”

Bernard sanoo: ”Ensin en tiennyt, milloin Cherylin syntymäpäivä on, mutta nyt tiedän.”

Albert sanoo: ”Nyt myös minä tiedän milloin Cherylin syntymäpäivä on.”

Guardianin matematiikan erikoistoimittaja Alex Bellos kertoo ratkaisun pulmaan:

Lause 1) Albert sanoo: ”En tiedä milloin Cherylin syntymäpäivä on, mutta tiedän, ettei Bernardkaan tiedä.”

Albert siis tietää vain, missä kuussa Cheryl on syntynyt: touko-, kesä-, heinä- tai elokuussa, joten tietenkään hän ei vielä tiedä, milloin Cherylin syntymäpäivä on. Bernardille Cheryl puolestaan kertoi syntyneensä joko 14., 15., 16., 17., 18. tai 19. päivänä.

Albert tietää Cherylin syntymäkuukauden, mutta jokainen kuukausi sisältää useamman kuin yhden mahdollisen päivämäärän. Sen vuoksi Albert sanoo ensin, ettei tiedä Cherylin syntymäpäivää.

Samalla hän sanoo tietävänsä, ettei Bernardkaan tiedä oikeaa päivää. Bernard olisi voinut pelkän numeron perusteella tietää oikean päivämäärän ainoastaan, jos Cheryl olisi kertonut hänelle päiväksi 19. tai 18., koska nämä päivät esiintyvät arvoituksessa vain kerran (19.5. ja 18.6).

Albert voi olla varma, ettei Bernardkaan tiedä oikeaa vastausta siksi, että hänelle kerrottu kuukausi on joko heinä- tai elokuu, ja tällöin toukokuu ja kesäkuu sulkeutuvat pois.

Lause 2) Bernard sanoo: ”Ensin en tiennyt, milloin Cherylin syntymäpäivä on, mutta nyt tiedän”.

Bernard on päätellyt, että Albertin kuukausi on joko heinä- tai elokuu, koska touko- ja kesäkuu on jo aiemmin suljettu pois. Jos hän tietää koko päivämäärän, hänelle on kerrottu joko 15., 16. tai 17. päivä, koska jos hänelle olisi kerrottu syntymäpäivän olevan 14. päivä, hän ei voisi päätellä, kumpi kuukausi on kyseessä. 15., 16. ja 17. päivä viittavat vain yhteen kuukauteen, kun taas 14. päivä esiintyy vaihtoehtoisena päivämääränä kummassakin kuussa.

Lause 3) Albert: ”Sitten myös minä tiedän, milloin Cherylin syntymäpäivä on.”

Albert on päätellyt, että mahdolliset päivämäärät ovat 16.7., 15.8. ja 17.8. Jotta hän voi tietää oikean vastauksen, hänelle kerrotun kuukauden on oltava heinäkuu, koska jos hänelle kerrottu kuukausi olisi elokuu, hän ei voisi tietää, kumpi kahdesta elokuun päivämäärästä on oikea syntymäpäivä.

Näin ollen oikea vastaus on 16.7.

This question causes a debate with my wife .... and its a Sec 3 question. #trickquestion#cherylsbirthdayPosted by Kennethjianwen on Friday, 10 April 2015

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?