Aslak

Ulkomaat

Suomensukuisia leimataan nyt uhaksi Venäjällä

Julkaistu:

IS RAPORTTI VENÄJÄLTÄ
Leningradin alueen kuvernöörin outo puheenvuoro ihmetyttää inkeriläisiä ja inkeroisia.

PIETARISSA ja sen lähialueella asuvat suomensukuiset kansat ovat huolissaan Venäjällä leviävistä epäilyistä, joissa suomensukuisia syytetään ”ekstremismistä”, halusta hajottaa Venäjä ja jopa natsisympatioista.

Venäjän mediassa leviävät oudot kommentit ovat vaikuttaneet välillisesti jo Pietarissa toimivaan Inkerin Liittoonkin, jonka edustajat ovat joutuneet selvittämään kohuväitteitä.

– Meillä ei ole mitään tekemistä tällaisen laittoman toiminnan kanssa. Mutta koska kommentit Venäjän julkisuudessa ovat olleet niin sekavia, jouduimme vastikään selvittämään omaa rooliamme esimerkiksi Suomen Pietarin-pääkonsulaatille, Pietarin Inkerin Liiton pitkäaikainen aktivisti, ulkosuomalaisparlamentin varapuheenjohtaja Wladimir Kokko kertoo Ilta-Sanomille.


TUOREIN kohu alkoi Leningradin alueen kuvernöörin Aleksandr Drozdenkon lausunnoista. Hän ilmoitti tammikuun lopussa Kremlin järjestämässä kuvernöörien seminaarissa olevansa huolissaan ”eräästä kansalaisjärjestöstä, jota rahoittavat virolaiset ja suomalaiset”. Drozdenko kertoi kyseessä olevan Leningradin alueella toimivan järjestön, joka ”nostaa esiin kysymyksiä pienten kansojen oikeuksien loukkauksista”.

 

He ovat erikoinen venäläisryhmä, joka ei ole koskaan ollut meihin missään yhteydessä ja jolla ei ole suomalaista identiteettiä.

– He käyttäytyvät varsin aggressiivisesti, Drozdenko valitteli Gazeta.ru-lehden mukaan ja pyysi valtiolta ohjeistusta siihen, miten tällaisia kansalaisjärjestöjä tulisi kohdella.


HELMIKUUN lopulla Drozdenko jatkoi aiheesta, kun hän puhui kansallisuussuhteiden neuvoston kokouksessa.

Tuolloin Drozdenko mainitsi jopa nimeltä kaksi ”ääriorganisaatiota”, jotka hänen mukaansa yrittävät vaikuttaa ihmisten mieliin. Venäjän median mukaan hän viittasi inkeroisten Soikula-järjestöön ja ryhmään nimeltä ”Svobodnaja Ingria” eli ”Vapaa Inkeri”.

– Ingria-järjestö haluaa lietsoa epäilyjä Venäjän valtion yhtenäisyydestä ja heillä on järjetön idea ”Inkerin” valtion luomisesta, Drozdenko sanoi 47news-uutispalvelun mukaan.

– Meidän on puhuttava tästä, jotta ei toistuisi vuoden 2004 tilanne, jolloin Ukrainassa alkoi itää fasismi ja sovinismi. Me suhtauduimme tuolloin siihen rauhallisesti ja ajattelimme, että se on vain ohimenevä sairaus, Drozdenko maalaili viitaten Ukrainan oranssiin vallankumoukseen 2004.WLADIMIR Kokon mukaan Inkerin Liitolla ei ole mitään tekemistä Vapaa Inkeri -järjestön kanssa.

– He ovat erikoinen venäläisryhmä, joka ei ole koskaan ollut meihin missään yhteydessä ja jolla ei ole suomalaista identiteettiä. Pari kertaa olemme tosin nähneet juhlissamme outoa porukkaa, ehkä he ovat olleet heidän edustajiaan, Kokko sanoo.

Vapaa Inkeri -järjestö pyörittää sosiaalisessa mediassa useita sivustoja, joissa se esiintyy inkerinsuomalaisten lipun alla. Järjestö ilmoittaa ajavansa Pietarin ja Leningradin alueelle autonomista Inkerin tasavaltaa, joka voisi myöhemmin itsenäistyä ”Venäjän ja kansainvälisten lakien mukaan”.

Kokko ihmettelee, miksi tällainen järjestö saa toimia yhä, vaikka separatismiin kehottaminen on Venäjällä laitonta.

– Turvallisuuspalvelu tietää varmasti nimeltä jokaisen heistä, sillä he osallistuvat usein mielenosoituksiin. Mutta miksi heitä suojellaan, kun Venäjällä pidätetään pienemmistäkin asioista? Kokko kyselee.


UKRAINAN vallankumouksen jälkeen Venäjällä on voimistunut halu etsiä – ja myös löytää – separatisteja, kansallispettureita ja ulkomaalaisia agentteja. Kokon ihmettely herättääkin vielä yhden kysymyksen:

Annetaanko Vapaa Inkeri -järjestön ehkä olla tahallaan olemassa Venäjällä, jotta sen avulla voidaan tarpeen tullen leimata ja syyttää oikeitakin inkeriläisiä?

– Me emme tiedä vastausta tähän, me voimme vain kummastella, Kokko sanoo.

Vapaa Inkeri ei vastannut IS:n haastattelupyyntöön.

 

 

Johtuuko inkeroisten arvostelu öljysatamakiistasta?

 

Suomensukuisten inkeroisten edustaja Anatoli Zaitsev ei voi ymmärtää, millä perusteella Venäjä voisi kokea inkerikot uhkana itselleen.

Ihmetys on niin suuri, että Zaitsev ei vielä halua edes uskoa, että Leningradin alueen kuvernööri Aleksandr Drozdenko tarkoitti juuri Soikula-seuraa kritiikissään.

 

Seuramme on lähettänyt kuvernöörille kirjallisen pyynnön, jossa pyydetään häntä selvittämään, tarkoittiko hän todella seuraamme vai onko häntä siteerattu harhaanjohtavasti Venäjän mediassa.

– Seuramme on lähettänyt kuvernöörille kirjallisen pyynnön, jossa pyydetään häntä selvittämään, tarkoittiko hän todella seuraamme vai onko häntä siteerattu harhaanjohtavasti Venäjän mediassa, Zaitsev sanoo IS:lle.

Ainakin teoriassa on mahdollista, että Drozdenko tarkoittikin jotain muuta järjestöä syyttäessään ”Shokly”-ryhmän tavoittelevan Venäjän ”valtion intressien vahingoittamista”. Venäjäksi seuran nimi kuuluu nimittäin oikeassa muodossaan ”Shoikula” - tosin mitään muutakaan samalta kuulostavaa järjestöä ei pitäisi Pietarin lähellä toimia.

Soikula-seura yhdistää inkeroisia, jotka asuvat pääosin Soikkolan niemimaalla lähellä Viron rajaa. Seuran periaatteena on toimia aina rakentavassa yhteistyössä Venäjän viranomaisten kanssa.

Inkeri Klubin nettisivuilla esitetään kuitenkin yksi mahdollinen syy Drozdenkon epäluuloihin.

– Kuvernöörillä on aiemmin ollut vaikeuksia Soikula-ryhmän kanssa. He ovat protestoineet heitä uhkaavan satamahankkeen vuoksi, Inkeri Klubi kirjoittaa.

Sivusto viittaa Ust-Lugan öljysatamaan, joka sijaitsee Soikkolan niemimaan eteläosassa ja jota Venäjä on yhä laajentamassa. Satama uhkaa inkeroisten elinalueen luontoa ja esimerkiksi perinteinen kalastuselinkeino on sataman liikenteen vuoksi loppumassa kokonaan.

Soikula-seura ei kuitenkaan halua pohtia kuvernöörin mahdollisia motiiveja ennen kuin Drozdenko vastaa heille.

– Seuramme ei ole syyllistynyt mihinkään ja lähdemme siitä, että myös kuvernööri on syytön lausuntoon, kunnes saamme varmuuden suuntaan tai toiseen, Zaitsev sanoo.

Muita epäilyjä

1. Presidentti Vladimir Putin perusti maaliskuun lopussa uuden kansallisuusasioiden toimiston, jonka johtoon hän nimitti Tshetshenian ja Pohjois-Ossetian taistelujen veteraanin Igor Barinovin, 46. Epäilijöiden mukaan uusi toimisto voi vain lisätä pienten kansojen ahdinkoa.

2. Varapääministeri Vladislav Surkov esitti jo 2005 syytöksen, että Suomen sukukansayhteistyön taustalla on juoni päästä käsiksi Venäjän suomalais-ugrilaisten kansojen elinalueilla oleviin energia- ja mineraalivaroihin.

3. Venäjän hallituksen lehti RG on kirjoittanut aiemmin, että Suomi, Viro ja Unkari haaveilevat Suurfennougriasta, joka muodostettaisiin Venäjän öljyapajille pyrkivän USA:n tuella.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Sääennuste on selvillä – Iivo Niskanen on nyt kultamitalisuosikki

  2. 2

   IS kokosi pakkasautoilun niksit – oletko kokeillut rallimaailmasta tuttua käynnistyskikkaa?

  3. 3

   Somessa kuhisee – Reino ja Maria Nordinin esiintyminen tv:ssä jakoi rajusti mielipiteet: ”Ovatko he lintuja, kaloja vai tosissaan?”

  4. 4

   Miss Plus Size -finalistit sensuelleissa alusasukuvissa – Kuka kurvikkaista kaunottarista on suosikkisi?

  5. 5

   Trump löysi kouluampumisille vanhan selityksen – selviytyjä tyrmäsi heti: ”Säälittävä tekosyy”

  6. 6

   Vertaa kuvia: Ruotsin hovi julkaisi Estellen viralliset synttäripotretit – näin roimasti prinsessa on kasvanut vuoden aikana

  7. 7

   Asiantuntija tyrmää vanhan pakkaskonstin auton käynnistyksessä – ”En näe hyötyä nykyisin”

  8. 8

   Epäterveellisesti syövillä enemmän syöpiä – rajoita ainakin näitä: pikanuudelit, snacksit, pullat...

  9. 9

   Lämpökameran kuvat paukkupakkasella paljastavat: Näin lämpö karkaa kehostasi

  10. 10

   Venäläiset kiinni jääkiekon finaalipaikassa, Koskelan ja Poutalan pikaluistelu kello 12 – IS seuraa kisatapahtumia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailman paras suklaapatukka on valittu, ja sitä saa myös Suomesta – mutta tunnistaisitko sen ilman kääreitä?

  2. 2

   Nainen kärsi vatsan turvotuksesta vuosia, röntgenkuvassa paljastui uskomaton löytö

  3. 3

   Suositussa kahvinkeittimessä on ominaisuus, joka saattaa hämmentää ja vaikuttaa kahvin makuun

  4. 4

   Kuvat ja video: Yrittikö Pohjois-Korean 16-vuotias urheilija härskiä temppua olympialaisissa?

  5. 5

   Aivan käsittämätön viesti: Suomi putosi kärjestä 15:nneksi, Ruotsi nousi 12. sijalta hopealle! IS seurasi olympiatapahtumia

  6. 6

   IS kokosi pakkasautoilun niksit – oletko kokeillut rallimaailmasta tuttua käynnistyskikkaa?

  7. 7

   Poliisi neuvoi ajamaan 5 km/h ”alinopeutta” – Autoliitto kertoo, mitä siitä seuraisi

  8. 8

   Äärettömän harvinainen sääilmiö voi iskeä 1,5 kilometrin korkeuteen Suomen ilmakehässä ensi viikolla

  9. 9

   Somessa kuhisee – Reino ja Maria Nordinin esiintyminen tv:ssä jakoi rajusti mielipiteet: ”Ovatko he lintuja, kaloja vai tosissaan?”

  10. 10

   Influenssassa on viisi katalaa jälkitautia – tunnista oireet

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Leijonien turnaus päättyi valtavaan pettymykseen – Saksalta jättiyllätys Ruotsia vastaan! IS seurasi olympiatapahtumia

  2. 2

   Yle vahvistaa: Tapio Suominen sai potkut

  3. 3

   Eeli Tolvasen hirmuvire jatkui Norjaa vastaan, Antti Aalto onnistui mäkikarsinnassa – IS seurasi olympiatapahtumia hetki hetkeltä

  4. 4

   Leijonat taipui Ruotsille, tällainen on Suomen ohjelma pudotuspeleissä – IS seurasi olympiatapahtumia hetki hetkeltä

  5. 5

   Jäätanssijan puku petti kriittisellä hetkellä olympialaisissa – murtui kyyneliin: ”Pahin painajaiseni”

  6. 6

   Hotellihuoneen likaisin asia ei ole se, mitä luulet – yksi esine on todellinen bakteeripesä: ”Vältä kontaktia!”

  7. 7

   2,5-vuotias kertoi äidille isän uudesta ystävättärestä – perheenisän salasuhde paljastui yllättävällä tavalla

  8. 8

   Antti, 40, kävi nettitreffeillä parinsadan naisen kanssa – ”hörröpörrö” ja 7 muuta naistyyppiä tulivat toistuvasti vastaan

  9. 9

   Nainen siivosi miestenvessan työpaikalla – lopputulos sai miehet kiemurtelemaan naurusta, naiset jäivät ymmälleen: ”Mikä tässä on hauskaa?”

  10. 10

   Kaisa Mäkäräinen ja viestijoukkue pettyivät, Naisleijonat komeasti välieriin – IS seurasi lauantain olympiatapahtumia hetki hetkeltä

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Sääennuste on selvillä – Iivo Niskanen on nyt kultamitalisuosikki

  2. 2

   IS kokosi pakkasautoilun niksit – oletko kokeillut rallimaailmasta tuttua käynnistyskikkaa?

  3. 3

   Somessa kuhisee – Reino ja Maria Nordinin esiintyminen tv:ssä jakoi rajusti mielipiteet: ”Ovatko he lintuja, kaloja vai tosissaan?”

  4. 4

   Miss Plus Size -finalistit sensuelleissa alusasukuvissa – Kuka kurvikkaista kaunottarista on suosikkisi?

  5. 5

   Trump löysi kouluampumisille vanhan selityksen – selviytyjä tyrmäsi heti: ”Säälittävä tekosyy”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Maailman paras suklaapatukka on valittu, ja sitä saa myös Suomesta – mutta tunnistaisitko sen ilman kääreitä?

  2. 2

   Nainen kärsi vatsan turvotuksesta vuosia, röntgenkuvassa paljastui uskomaton löytö

  3. 3

   Suositussa kahvinkeittimessä on ominaisuus, joka saattaa hämmentää ja vaikuttaa kahvin makuun

  4. 4

   Kuvat ja video: Yrittikö Pohjois-Korean 16-vuotias urheilija härskiä temppua olympialaisissa?

  5. 5

   Aivan käsittämätön viesti: Suomi putosi kärjestä 15:nneksi, Ruotsi nousi 12. sijalta hopealle! IS seurasi olympiatapahtumia

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Leijonien turnaus päättyi valtavaan pettymykseen – Saksalta jättiyllätys Ruotsia vastaan! IS seurasi olympiatapahtumia

  2. 2

   Yle vahvistaa: Tapio Suominen sai potkut

  3. 3

   Eeli Tolvasen hirmuvire jatkui Norjaa vastaan, Antti Aalto onnistui mäkikarsinnassa – IS seurasi olympiatapahtumia hetki hetkeltä

  4. 4

   Leijonat taipui Ruotsille, tällainen on Suomen ohjelma pudotuspeleissä – IS seurasi olympiatapahtumia hetki hetkeltä

  5. 5

   Jäätanssijan puku petti kriittisellä hetkellä olympialaisissa – murtui kyyneliin: ”Pahin painajaiseni”

  6. Näytä lisää