Venäjän armeijan lehti: Suomen ja Ruotsin puolueettomuus tiensä päässä

Julkaistu:

Maanpuolustus
Lehden mukaan pitkään puolueettomina esiintyneet maat lähtivät Norjan tielle allekirjoittaessaan viime syyskuussa isäntämaasopimuksen Naton kanssa.
Venäjän armeijan lehti Krasnaja Zvezdan julkaisi eilen Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyöajatuksia ja Nato-yhteistyötä käsittelevän artikkelin otsikolla ”Onko puolueettomuus taakka”. Lehden mukaan maiden puolueettomuuspolitiikka alkaa olla tiensä päässä.

Krasnaja Zvezdan mukaan Suomessa ja Ruotsissa on levinnyt ”sotahysteria” ja vaikuttaa siltä ”kuin maat olisivat väsyneet vuosikymmeniä Suomen ja yli 200 vuotta Ruotsin politiikkaan vaikuttaneeseen puolueettomuuteen”. Lehden mukaan maissa on myös kasvava joukko poliitikkoja, jotka vaativat niiden liittymistä Natoon. Jutussa mainitaan muun muassa Nato-myönteisenä tiedetyn pääministeri Alexander Stubbin (kok.) nimi.

Lehden mukaan puolueettomuudellaan pitkään ylpeilleet maat kadottivat asemansa allekirjoittaessaan isäntämaasopimuksen Naton kanssa Walesissa viime syyskuussa. Sopimus avaa Natolle "valtavat mahdollisuudet" käyttää hyväkseen sekä Suomen että Ruotsin alueita. Krasnaja Zvezdan mukaan maat ratifioivat sopimuksen ilman laajaa julkista keskustelua tai eduskuntakäsittelyä.

Suomen ja Ruotsin välillä on lehden mukaan sotilaallinen liitto koska ne ovat sopineet jakavansa salaista tietoa keskenään ja suunnitelleet yhteisiä harjoitus- ja kokonaisuuksia. Krasnaja Zvezdan mukaan sen laatuinen seurassa kuiskiminen ei tee hyvää maiden Venäjä-suhteille.

”Yhteistyötä oltu tiivistämässä jo vuosia”

Norjalaislehti Aftenposten uutisoi perjantaina, että Pohjoismaat ovat sopineet tiivistävänsä puolustusyhteistyötään Venäjän aggressioiden vuoksi. Pohjoismaiset ministerit kertoivat asiasta lehdessä julkaistussa kirjoituksessa. Puolustusministeri Carl Haglundin (r) mukaan Pohjoismaiden puolustusyhteistyön tiivistäminen on ollut vireillä jo pitkään ennen Ukrainan kriisiä.

– Venäjän toiminta muun muassa Ukrainassa on muistuttanut meitä, minkä takia on hyvä, että yhteistyötä ollaan jo vuosia oltu tiivistämässä. Ukrainan kriisi on muistuttanut siitä, minkä takia on tärkeää, että Pohjoismaat pitävät yhtä, Haglund sanoi Ilta-Sanomille.

Venäläislehti syyttää, että Suomi ja Ruotsi ovat ottamassa mallia Natoon jo kuuluvasta Norjassa, jossa sen mukaan luodaan Venäjän vastaista ilmapiiriä. Väitettään se perustelee Norjan sotaharjoituksilla pohjoisessa Finnmarkin läänissä lähellä Venäjän rajaa sekä Norjan puolustusvoimien komentajan Morten Hagalundin tuoreella lausunnolla joukkojen vahvistamisesta Venäjän vastaisella rajalla. Lehti on ottanut mukaan myös sellaisia kaunokirjallisia tuotoksia kuin Jo Nesbön tv-sarjan Miehitetty, jossa Venäjä aikoo miehittää Norjan.

Carl Haglund kertoi perjantaina, ettei hän usko sotilasyhteistyön lisäävän Venäjän aggressiota.

– Yhteistyö ei ole aggressiota ketään kohtaan, vaan ihan normaalia puolustusyhteistyötä. Siitä ei ole kenenkään syytä nähdä uhkana.

Haglund muistutti Suomen puolustavan jatkossakin itse itseään.

– On tärkeätä, että Suomi pitää kiinni uskottavasta maanpuolustuksesta. Onneksi olemme saaneet elää rauhassa ja arvioni on kireästä turvallisuustilanteesta huolimatta, että Suomeen ei kohdistu mitään välitöntä uhkaa. Uhkakuvia on turha maalata, hän sanoi.

Krasnaja Zvezdan artikkelista kertoi Suomessa ensimmäisenä MTV.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt