Aslak

Ulkomaat

Venäjän Karjalassa kuohuu - suomensukuisen kuvernöörin eroa vaaditaan

Julkaistu:

Petroskoissa on torstai-iltana luvassa hyvin erikoinen näytelmä, kun samalle aukiolle kerääntyvät sekä opposition mielenosoittajat että vallanpitäjien paikalle kutsumat toisen maailmansodan veteraanit.
Kyse on pienestä Studentsheski bulvarin aukiosta Petroskoin yliopistoa vastapäätä, aivan kaupungin keskustassa.

– Syntyy väistämättä mielikuva, että vallanpitäjät haluavat piiloutua veteraanien taakse. Halutaan saada aikaan vaikutelma, että samalle aukiolle kerääntyvät sekä kunnianarvoisat veteraanit että fasistit, opposition mielenosoitusta järjestävä Jaboloko-puolueen jäsen Dmitri Rybakov sanoi Ilta-Sanomille Petroskoissa.

Rybakovin mukaan opposition edustajat pelkäävät nyt, että paikalle saapuu tahallisia provokaattoreita, jotka voivat saada aikaan yhteenottoja. Lisäksi on olemassa vaara, että kahden eri mielenosoituksen väki ei yksinkertaisesti mahdu samalle pienelle aukiolle. Gubernija Daily -lehden tietojen mukaan veteraanien juhlaan on komennettu osallistumaan myös petroskoilaisia virkamiehiä ja yliopiston rehtori on antanut käskyn vapauttaa opiskelijat tunneiltaan veteraanijuhlaa varten.


Alun perin aukiolla piti olla torstai-iltana kuitenkin vain yksi mielenosoitus, jossa oppositio aikoo vaatia Karjalan tasavallan päämiehen Aleksandr Hudilaisen eroa.

Opposition aikomus mielenosoituksen järjestämisestä Studentsheski buvarin aukiolla 9. huhtikuuta kello 18.00 oli Karjalan vallanpitäjillä tiedossa jo maaliskuun lopusta alkaen, sillä oppositio oli joutunut hakemaan siihen lain mukaan luvan 10 päivä ennen tapahtumaa.

Yllättäen kuitenkin eilen julkisuuteen tuli tieto, että samalla aukiolla alkaa vain tuntia ennen opposition mielenosoitusta ”kansankokous”, jossa aiotaan juhlia Petroskoin tuoretta arvonimeä ”sotakunnian kaupunkina”. Vladimir Putin antoi maanantaina 6. huhtikuuta ukaasin, jossa Petroskoille myönnettiin uusi kunnia-arvo.

– Kaupungissa olisi ollut paljon muitakin paikkoja, esimerkiksi Kirovin aukio, jossa veteraanit olisivat voineet kokoontua. Meillä on myös monia paikkoja, jotka liittyvät sotahistoriaan, kun taas tämä aukio ei liity siihen mitenkään, Rybakov ihmetteli päällekkäisyyttä.

IS kävi torstaina päivällä katsomassa aukiota, jonne oli jo rakennettu pikavauhtia lava veteraanien juhlaa varten. Paikalla oli myös useita poliiseja sekä Hudilaisen esikunnan jäseniä, joiden kanssa Rybakov yritti neuvotella siitä, mihin kohtaan aukiota opposition edustajat enää mahtuvat illan aikana.


Kuvernööri Hudilainen tunnetaan Venäjällä presidentti Vladimir Putinin yhtenä luottomiehenä, joka tapasi Putinin viimeksi maaliskuussa Kremlissä juuri ennen Putinin salaperäistä katoamista.

Viime kuukausina Karjalan poliittinen vastakkainasettelu on kärjistynyt uutiseksi, jota seurataan suurella mielenkiinnolla koko Venäjän kehitystä silmällä pitäen.

Vaikka Petroskoin mielenosoituksessa on periaatteessa kyse paikallisesta kiistasta kuvernöörin ja opposition välillä, niin symbolisesti kyse on paljon suuremmasta. Hudilainen edustaa Petroskoissa suoraan Putinin valtaa, ja nouseminen häntä vastaan tarkoittaa käytännössä liki samaa kuin nousisi itseään Putinia vastaan.

Opposition mitta Karjalassa alkoi täyttyä tammikuussa, kun yllättäen suuri määrä Hudilaisen poliittisia vastustajia joutui rikostutkintojen kohteeksi. Kyse on joko Jabloko-puolueen jäsenistä tai entisistä Yhtenäinen Venäjä -puolueen kannattajista, joita kaikkia epäillään hyvin epämääräisesti perustelluista talousrikoksista.

Kaiken lisäksi tutkinnoissa oli erikoista se, että epäillyt joko pidätettiin näyttävästi tai heidät määrättiin heti tutkintavankeuteen, vaikka Venäjän lakien mukaan kyseiset pykälät eivät edes mahdollistaisi tutkintavankeutta. Kun oppositio nosti pidätyksistä äläkän huhtikuun alussa järjestämällä ensimmäisen joukkokokouksen, osa vangituista on sittemmin päästetty kotiarestiin.

 

Sanomattakin lie selvää, ettei yksikään Hudilaisen lähipiirin henkilö ole joutunut samantyyppisten rikosepäilyjen tai kohtelun kohteeksi.

Karjalan oppositio on kutsunut erikoisia pidätyksiä jo avoimeksi poliittiseksi vainoksi, joka kohdistuu Hudilaisen vastustajiin.

– Sanomattakin lie selvää, ettei yksikään Hudilaisen lähipiirin henkilö ole joutunut samantyyppisten rikosepäilyjen tai kohtelun kohteeksi, sanoi IS:n torstaina tapaama petroskoilainen toimittaja, joka halusi pysyä nimettömänä oman turvallisuutensa vuoksi.

– Karjalan oikeuslaitos toteuttaa kuvernööri Aleksandr Hudilaisen poliittista tilausta, joka liittyy hänen taisteluunsa Jabolokoa vastaan, sanotaan vetoomuksessa, jossa Jabloko pyytää Venäjän korkeimpia syyttäjä- ja tutkintaviranomaisia selvittämään Karjalan outojen rikostutkintojen taustat.

Venäjän Karjala on koko Venäjän mittakaavassa siitä erikoinen alue, että tasavallassa toimii aito oppositio. Vuoden 2013 paikallisvaaleissa Petroskoin kaupunginjohtajaksi valittiin yllättäen politiikan ulkopuolelta tullut opposition edustaja Galina Shirshina, 36, jolle oppositio keskitti äänensä sen jälkeen, kun vallanpitäjät olivat onnistuneet sulkemaan muotoseikkoihin vedoten vaalien ulkopuolelle opposition ykkösehdokkaan, Jablokon Emilija Slabunovan.

Syksystä 2013 alkaen Shirshinan ja hänen tukijoukkojensa välit ovat kiristyneet kiristymistään kuvernööri Hudilaisen kanssa. Shirshinan tukijoukot koostuvat pääosin länsi- ja demokratiamielisestä Jablokosta, kun taas Hudilainen edustaa Putinin Yhtenäistä Venäjää ja Venäjän nykytilanteeseen tyytyväisiä henkilöitä.

Oppositio syyttää Hudilaista siitä, että hänen aikanaan Karjalan tasavallan taloudellinen tilanne on vain huonontunut ja Hudilainen on ympäröinyt itsensä vanhoilla lähipiiriläisillään, jotka ovat tulleet Pietarista. Kritiikin mukaan Hudilainen käyttää energiansa taisteluun Shirshinaa vastaan sen sijaan, että tasavallassa tapahtuisi mitään edistystä.

Lisäksi Karjalan suomensukuiset ovat tyytymättömiä siihen, että suomenkielisen kulttuurin asema on tasavallassa vain heikentynyt Hudilaisen aikana, vaikka Hudilainen itse on juuriltaan inkerinsuomalainen, puhuu hyvää suomea ja on ollut aikanaan töissäkin Suomessa. Putin nimitti Hudilaisen Karjalan tasavallan päämieheksi toukokuussa 2012 ilman vaaleja, kuten oli silloin yleinen käytäntö

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Sääennuste on selvillä – Iivo Niskanen on nyt kultamitalisuosikki

  2. 2

   IS kokosi pakkasautoilun niksit – oletko kokeillut rallimaailmasta tuttua käynnistyskikkaa?

  3. 3

   Somessa kuhisee – Reino ja Maria Nordinin esiintyminen tv:ssä jakoi rajusti mielipiteet: ”Ovatko he lintuja, kaloja vai tosissaan?”

  4. 4

   Miss Plus Size -finalistit sensuelleissa alusasukuvissa – Kuka kurvikkaista kaunottarista on suosikkisi?

  5. 5

   Trump löysi kouluampumisille vanhan selityksen – selviytyjä tyrmäsi heti: ”Säälittävä tekosyy”

  6. 6

   Vertaa kuvia: Ruotsin hovi julkaisi Estellen viralliset synttäripotretit – näin roimasti prinsessa on kasvanut vuoden aikana

  7. 7

   Asiantuntija tyrmää vanhan pakkaskonstin auton käynnistyksessä – ”En näe hyötyä nykyisin”

  8. 8

   Epäterveellisesti syövillä enemmän syöpiä – rajoita ainakin näitä: pikanuudelit, snacksit, pullat...

  9. 9

   Lämpökameran kuvat paukkupakkasella paljastavat: Näin lämpö karkaa kehostasi

  10. 10

   Autotallivenkoilu maksoi 40 000 euroa – taloyhtiön mielestä osakas ei asunut talossa vaikka maksoi vesimaksunsakin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailman paras suklaapatukka on valittu, ja sitä saa myös Suomesta – mutta tunnistaisitko sen ilman kääreitä?

  2. 2

   Nainen kärsi vatsan turvotuksesta vuosia, röntgenkuvassa paljastui uskomaton löytö

  3. 3

   Suositussa kahvinkeittimessä on ominaisuus, joka saattaa hämmentää ja vaikuttaa kahvin makuun

  4. 4

   Kuvat ja video: Yrittikö Pohjois-Korean 16-vuotias urheilija härskiä temppua olympialaisissa?

  5. 5

   Aivan käsittämätön viesti: Suomi putosi kärjestä 15:nneksi, Ruotsi nousi 12. sijalta hopealle! IS seurasi olympiatapahtumia

  6. 6

   IS kokosi pakkasautoilun niksit – oletko kokeillut rallimaailmasta tuttua käynnistyskikkaa?

  7. 7

   Poliisi neuvoi ajamaan 5 km/h ”alinopeutta” – Autoliitto kertoo, mitä siitä seuraisi

  8. 8

   Äärettömän harvinainen sääilmiö voi iskeä 1,5 kilometrin korkeuteen Suomen ilmakehässä ensi viikolla

  9. 9

   Somessa kuhisee – Reino ja Maria Nordinin esiintyminen tv:ssä jakoi rajusti mielipiteet: ”Ovatko he lintuja, kaloja vai tosissaan?”

  10. 10

   Influenssassa on viisi katalaa jälkitautia – tunnista oireet

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Leijonien turnaus päättyi valtavaan pettymykseen – Saksalta jättiyllätys Ruotsia vastaan! IS seurasi olympiatapahtumia

  2. 2

   Yle vahvistaa: Tapio Suominen sai potkut

  3. 3

   Eeli Tolvasen hirmuvire jatkui Norjaa vastaan, Antti Aalto onnistui mäkikarsinnassa – IS seurasi olympiatapahtumia hetki hetkeltä

  4. 4

   Leijonat taipui Ruotsille, tällainen on Suomen ohjelma pudotuspeleissä – IS seurasi olympiatapahtumia hetki hetkeltä

  5. 5

   Jäätanssijan puku petti kriittisellä hetkellä olympialaisissa – murtui kyyneliin: ”Pahin painajaiseni”

  6. 6

   Hotellihuoneen likaisin asia ei ole se, mitä luulet – yksi esine on todellinen bakteeripesä: ”Vältä kontaktia!”

  7. 7

   2,5-vuotias kertoi äidille isän uudesta ystävättärestä – perheenisän salasuhde paljastui yllättävällä tavalla

  8. 8

   Antti, 40, kävi nettitreffeillä parinsadan naisen kanssa – ”hörröpörrö” ja 7 muuta naistyyppiä tulivat toistuvasti vastaan

  9. 9

   Nainen siivosi miestenvessan työpaikalla – lopputulos sai miehet kiemurtelemaan naurusta, naiset jäivät ymmälleen: ”Mikä tässä on hauskaa?”

  10. 10

   Kaisa Mäkäräinen ja viestijoukkue pettyivät, Naisleijonat komeasti välieriin – IS seurasi lauantain olympiatapahtumia hetki hetkeltä

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Sääennuste on selvillä – Iivo Niskanen on nyt kultamitalisuosikki

  2. 2

   IS kokosi pakkasautoilun niksit – oletko kokeillut rallimaailmasta tuttua käynnistyskikkaa?

  3. 3

   Somessa kuhisee – Reino ja Maria Nordinin esiintyminen tv:ssä jakoi rajusti mielipiteet: ”Ovatko he lintuja, kaloja vai tosissaan?”

  4. 4

   Miss Plus Size -finalistit sensuelleissa alusasukuvissa – Kuka kurvikkaista kaunottarista on suosikkisi?

  5. 5

   Trump löysi kouluampumisille vanhan selityksen – selviytyjä tyrmäsi heti: ”Säälittävä tekosyy”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Maailman paras suklaapatukka on valittu, ja sitä saa myös Suomesta – mutta tunnistaisitko sen ilman kääreitä?

  2. 2

   Nainen kärsi vatsan turvotuksesta vuosia, röntgenkuvassa paljastui uskomaton löytö

  3. 3

   Suositussa kahvinkeittimessä on ominaisuus, joka saattaa hämmentää ja vaikuttaa kahvin makuun

  4. 4

   Kuvat ja video: Yrittikö Pohjois-Korean 16-vuotias urheilija härskiä temppua olympialaisissa?

  5. 5

   Aivan käsittämätön viesti: Suomi putosi kärjestä 15:nneksi, Ruotsi nousi 12. sijalta hopealle! IS seurasi olympiatapahtumia

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Leijonien turnaus päättyi valtavaan pettymykseen – Saksalta jättiyllätys Ruotsia vastaan! IS seurasi olympiatapahtumia

  2. 2

   Yle vahvistaa: Tapio Suominen sai potkut

  3. 3

   Eeli Tolvasen hirmuvire jatkui Norjaa vastaan, Antti Aalto onnistui mäkikarsinnassa – IS seurasi olympiatapahtumia hetki hetkeltä

  4. 4

   Leijonat taipui Ruotsille, tällainen on Suomen ohjelma pudotuspeleissä – IS seurasi olympiatapahtumia hetki hetkeltä

  5. 5

   Jäätanssijan puku petti kriittisellä hetkellä olympialaisissa – murtui kyyneliin: ”Pahin painajaiseni”

  6. Näytä lisää