Tällainen on Venäjän uusi T14 Armata -panssarivaunu: ”maailman tappavin tankki” mukana paraatissa ensi kuussa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Tällainen on Venäjän uusi T14 Armata -panssarivaunu: ”maailman tappavin tankki” mukana paraatissa ensi kuussa

Venäjä esittelee Voitonpäivän paraatissa Moskovassa uuden sukupolven tankin, jossa on muun muassa tehokas itsepuolustusjärjestelmä.

Venäjä aikoo The Diplomat -lehden mukaan esitellä mullistuksen sotilasteknologian alalla, kun maa vyöryttää esiin uusimman panssarivaunumallinsa Voitonpäivän paraatissa Moskovassa 9. toukokuuta.­

7.4.2015 22:48

Venäjän presidentin Vladimir Putinin toimet viimeisen vuoden aikana ovat mullistaneet maailmaa monella tavalla. Nyt Venäjä aikoo The Diplomat -lehden mukaan esitellä mullistuksen myös sotilasteknologian alalla, kun maa vyöryttää esiin uusimman panssarivaunumallinsa Voitonpäivän paraatissa Moskovassa 9. toukokuuta.

Lehden mukaan paraatissa nähdään T14 Armata -taistelupanssarivaunu, joka rakentuu uudelle monikäyttöiselle Armata-alustalle. Suomessa aiheesta on kertonut mm. Verkkouutiset.

Panssarivaunut valmistaa Uralvagonzavod, joka on maailman suurin panssarivaunujen valmistaja. The Diplomat esittelee panssarivaunun ”maailman tappavimpana tankkina”, joskin artikkelissa todetaan myös, että Armatan väitettyjä hienouksia pitää vielä testata käytössä, ennen kuin lopullisia johtopäätöksiä voidaan tehdä.

Armataa kuvataan täysin uuden sukupolven tankiksi, jossa on muun muassa tehokas itsepuolustusjärjestelmä. Sen pitäisi pysäyttää niin panssarintorjuntaohjukset kuin helikopterihyökkäykset.

Tankista on joitakin alustavia ulkomaisia arvioita. Yhdysvaltalaisen Foreign Military Studies Officen (FSMO) arvion mukaan tankin pääase on 123-millinen tykki, mikä lyö laudalta esimerkiksi saksalaisen Leopard-2-tankin 120-millisen pääaseen. Tankin tähtäysjärjestelmä ja ammusten lataaminen ovat täysin automatisoituja.

Armatan jousitus mukautuu automaattisesti niin tasaisiin kuin pomppuisiin maastoihin, mikä tekee siitä arvioiden mukaan myös hyvin liikkuvan verrattuna Venäjän aiempiin tankkeihin.

Alkuvaiheessa Venäjä saa 32 uutta tankkia. T14 Armata -taistelupanssarivaunun laajamittaisempi tuotanto aloitetaan The Diplomatin mukaan vasta vuonna 2017.

YouTubeen on vuotanut video, jossa mitä ilmeisimmin nähdään Venäjän uusi taistelupanssarivaunu. Jos et näe videoupostusta yläpuolella, voit katsoa sen tästä.

Sotaan riittää rahaa, muualle ei?

Hanke herättää ihmetystä länsimaissa, sillä Venäjän talous on vaikeuksissa. Suomen Pankin siirtymätalouksien tutkimuslaitos BOFIT kertoo tuoreessa katsauksessaan, että Venäjän talouden kasvu lähes pysähtyi vuonna 2014. Samaan aikaan Putin on käyttänyt vaikutusvaltaansa maansa sisällä ja kansainvälisesti rikkomalla sääntöjä, polkemalla kansalaisvapauksia ja rajoittamalla median vapautta. Vastakkainasettelu lännen kanssa on kärjistynyt.

Venäjän ulkopolitiikka muuttui rajusti viime vuonna, kun Venäjä miehitti Ukrainalle kuuluvan Krimin ja rikkoi samalla kansainvälistä oikeutta ja Ukrainan koskemattomuutta. Länsimaat vastasivat talouspakottein Krimin miehitykseen ja Venäjän tukemaan Itä-Ukrainan ”separatistien” sotaan. Minskin rauhanpyrkimykset ovat toistaiseksi johtaneet vain hauraaseen tulitaukoon.

Suomen Pankin raportista voi lukea, että Venäjällä karsitaan nyt muita menoja puolustus- ja turvallisuusmenojen kustannuksella. Raportista selviää, että talvella presidentti Putin ohjeisti vähentämään federaatiobudjetin menoja reaalisesti vuosina 2015‒2017. Menojen vähennys ei kuitenkaan koskenut puolustusmenoja sekä sisäiseen turvallisuuteen ja järjestykseen liittyviä menoja.

Tätä seuranneet Venäjän hallituksen linjaukset tähtäävät raportin mukaan varsin tuntuvaan menojen reaaliseen karsintaan lähivuosina, pois lukien eläkkeet. Kansallisen hyvinvoinnin rahastosta myönnettävät hankeluotot ja tuet paikkaavat tilannetta suhteellisen vähän.

Mitä varten tarvitaan uusia panssarivaunuja?

Uuden panssarivaunun pitäisi korvata Venäjän armeijan käyttämät T72- ja T90-panssarivaunut. Uudessa panssarivaunussa on tehokas kanuuna ja panssarintorjunta-aseiden torjuntakyky. Saksalaisen Der Stern -lehden mukaan T14 on ensimmäinen varsinaisesti uusi taistelupanssarivaunu runsaaseen 30 vuoteen.

The Diplomatin mukaan sekä Venäjän omiin ja ulkomaisiin arvioihin tankista pitää suhtautua monin varauksin ennen kuin tiedetään, mitkä vaunun todelliset ominaisuudet ovat.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?