Ulkomaat

”Suomalainen hakaristi” johti lelukaupan ratsiaan Venäjällä

Julkaistu:

”Suomalainen hakaristi” eli mitä ilmeisimmin Suomen ilmavoimien vanhalla hakaristitunnuksella varustettu lentokoneen pienoismalli on johtanut rikostutkintaan ja lelukaupan sulkemiseen Moskovassa.
Venäläisten rikostutkijoiden mukaan kyse on kielletystä natsisymboliikasta. Tutkijat kertoivat löytäneensä suomalaisella hakaristillä varustetun lentokoneen pienoismallin moskovalaisesta lelukaupasta nimeltä ”Tehnika molodezhi” eli Nuorten tekniikka. Takavarikoidusta lelukoneesta ei ole kuitenkaan julkaistu valokuvaa.

Asiasta uutisoi Venäjällä ensimmäisenä Govorit Moskva -radioasema. Lelukaupan johtajan mukaan Venäjän tutkintakomitean edustajat takavarioivat lelukaupasta myös tietokoneiden serverit ja tekivät ratsioita lelukaupan työntekijöiden kotiin.

Aiemmin Moskovassa uutisoitiin jo yhdestä lelukaupan ratsiasta, kun Lubjanka-aukiolle vastikään avatusta Lasten keskuskaupasta löytyi tutkijoiden mukaan natsi-Saksan univormuissa olevia lelusotilaita. Tutkijat epäilevät, että lelut kiihottavat vihaan ja vihamielisyyteen sekä loukkaavat ihmisyyttä ja Suuren isänmaallisen sodan veteraanien kunniaa.

Venäjän viestintäministeriö on päättänyt Gazeta.ru-uutissivuston mukaan perustaa erityisen asiantuntijaryhmän natsipropagandan vastaiseen taisteluun. Ryhmän tehtävänä tulee olemaan muun muassa lapsille tarkoitettujen lelujen tarkistaminen kielletyn symboliikan osalta.

Venäjän julkisuudessa fasismi on tällä hetkellä erittäin kuuma puheenaihe, sillä Venäjän oman propagandan ansiosta monet venäläiset uskovat natsismin uhkaavan heitä Ukrainan suunnasta Euroopan unionin ja Yhdysvaltain tuella.

Hakaristi oli Suomen ilmavoimien lentokoneiden tunnuksena 1918–1945. Suomalaisella hakaristillä ei ole mitään tekemistä vastaavaan natsien symbolin kanssa. Saksalaisilla hakaristi oli väriltään musta ja se seisoi ”kärjellään”, Suomen ilmavoimilla hakaristi oli sininen ja aina ”suorassa". Adolf Hitlerin tiedetään luonnostelleen hakaristin puolueensa symboliksi ensi kerran 1919.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt