Ulkomaat

Andreas Lubitz etsi netistä tietoja itsemurhasta hyytävällä nimimerkillä

rac

Julkaistu: , Päivitetty:

Germanwingsin lentoturma
Germanwingsin matkustajalentokoneen tahallaan päin vuorta ohjanneen perämiehen viimeisistä päivistä on tihkunut uusia tietoja.
Saksalaislehti Bild uutisoi sunnuntaina Andreas Lubitzin, 27, etsineen itsemurhaan liittyviä aineistoja internetistä nimimerkillä Skydevil (suom. Ilmojen paholainen). Lehti kertoo hyytävän nimimerkin paljastuneen tutkijoiden analysoitua Lubitzin kotoa löytyneen tablettitietokoneen sisältöjä. Tutkijoiden mukaan tietokoneelta on löytynyt myös sellaisia vakaviin mielenterveysongelmiin liittyvä hakutermejä kuin "kaksisuuntainen" sekä "maanis-depressiivinen".

Saksalaissyyttäjien mukaan Lubitzia oli hoidettu itsemurha-aikeiden takia joitakin vuosia, ennen kuin hän sai lentäjän lupakirjan. Lubitz oli myös kertonut masennuksestaan Lufthansan lentokoulun virkailijoille.

Brittilehti Daily Mailin mukaan lentoyhtiö ei olisi kuitenkaan välittänyt Lubitzin masennusta koskevia tietoja Saksan ilmailuviranomaiselle, Luftfahrt-Bundesamtille (LBA). LBA:n lähteiden mukaan ilmailuviranomaiset olisivat kuulleet ensimmäistä kertaa Lubitzin mahdollisista mielenterveysongelmista vasta tuhoisan onnettomuuden jälkeen.


24. maaliskuuta törmäyksessä vuorenrinteeseen täysin tuhoutuneen Germanwingsin matkustajakoneen toinen musta laatikko löytyi yhdeksän päivän etsintöjen jälkeen viime viikolla. Laatikko sisältää teknisiä tietoja turmakoneesta ja lennosta. Tutkijat ovat kertoneet mustan laatikon vahvistavan epäilyt turman tahallisuudesta.

Toistaiseksi tallentimen tutkimuksissa on saatu selville, että Lubitz sääti automaattiohjauksen laskemaan koneen lentokorkeuden 30 metriin. Laskun aikana hän myös useaan otteeseen sääti autopilottia niin, että kone kiihdytti vauhtiaan.


150 ihmisen hengen vieneen teon motiivi on toistaiseksi jäänyt hämärän peittoon. Masennuksen lisäksi Lubitzin on lehdistössä kerrottu kärsineen näköongelmista. Myös hänen parisuhteensa on kerrottu kariutuneen hiljattain.

Yllä oleva video kertoo tutkimusten jatkumisesta Germanwingsin matkustajalentokoneen onnettomuuspaikalla.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt