YK:n ihmisoikeusjohtaja: Boko Haram käyttää lapsia ”ihmispommeina”

Julkaistu:

Boko Haramin islamistimilitantit käyttävät lapsia ihmispommeina ja kohdistavat erityisesti naisiin ja tyttöihin hirvittävää väkivaltaa, sanoo YK:n ihmisoikeusjärjestön johtaja.
Zeid Ra’ad al Hussein kertoi Genevessä keskiviikkona, että hänen johtamansa järjestö oli saanut Boko Haramia koskevia raportteja, jotka kuvailivat militanttien hirvittäviä käytäntöjä.

– Uskottavat raportit antavat ymmärtää, että Boko Haram käyttää toistuvasti lapsia hyökkäysten etulinjassa, korvattavana tykinruokana. Noin 12-vuotiaiden lasten ruumiita on löydetty lojumassa taistelupaikoilta, Zeid kertoi International Business Timesin mukaan.

– Ryhmä on myös toistuvasti käyttänyt nuoria lapsia ihmispommeina, mukaan lukien 14-vuotiaan tytön tapaus, jossa tämä kantoi vauvaa selässään ja räjäytti pommin torilla. Nämä raportit, jos ne vahvistetaan oikeudessa, ovat todisteita sotarikoksista, sekä rikoksista ihmisyyttä vastaan.

Zaid kertoi, että Boko Haram on kaapannut valtavia määriä lapsia ja aikuisia. Naisia ja tyttöjä on orjuutettu ja alistettu seksuaaliselle väkivallalle. Silminnäkijöiden ja selviytyjien mukaan naisia on pakotettu töihin ja kääntymään islamiin.

– Vuodesta 2009, kun Boko Haram muuttui erittäin väkivaltaiseksi, ainakin 15 000 ihmistä on tapettu. Lukemattomia muita lapsia, naisia ja miehiä on kaapattu, pahoinpidelty ja rekrytoitu pakolla. Naiset ja tytöt ovat erityisesti olleet hirvittävän väkivallan ja seksiorjuuden kohteina, Zaid kuvasi synkkää tilannetta.

Boko Haram on tuhonnut kyliä ja varastanut ne tyhjiksi. Ryhmä on kohdistanut vihamielisyytensä kouluja kohtaan, erityisesti tyttöjen koulusta vastaan, ja sen hyökkäyksissä on vahingoittunut ainakin 300 koulua.

Zeidin mukaan Boko Haramin tekemät julmuudet ovat luoneet ihmisoikeuskriisin Nigeriaan.

– Vastausten näihin valtaviin rikkomuksiin täytyy olla vahvoja, koordinoituja ja periaatteellisia, Zeid totesi.

Boko Haram on tappanut tuhansia ja pakottanut noin 1,5 miljoonaa ihmistä pakoon kuusivuotisen kampanjansa aikana, jonka tarkoitus on luoda islamilainen valtio Pohjois-Nigeriaan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt