Turmakoneen tutkijat vaativat karmivan Germanwings-videon saamista haltuunsa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Turmakoneen tutkijat vaativat karmivan Germanwings-videon saamista haltuunsa

Saksalainen Bild-lehti ja ranskalainen Paris Match -lehti väittävät nähneensä Germanwingsin turmakoneen sisältä kuvatun kännykkävideon koneen viimeisistä hetkistä.

Etsintätiimit käyvät läpi Germanwingsin koneen jäänteitä ja etsivät toista mustaa laatikkoa turmapaikalta.­

1.4.2015 20:35

Bild-lehden mukaan turmakoneen sisällä kuvatussa nauhoituksessa kuuluu ainakin kolme kertaa metallisia iskuja, jotka tulevat ilmeisesti siitä kun koneen kapteeni Patrick Sonderheimer yrittää pyrkiä takaisin ohjaamoon, josta perämies Andreas Lubitzin uskotaan lukinneen hänet ulos.

– Kuvat tulevat matkustamon sisältä ja näyttävät meidän tietääksemme viimeiset hetket, ennen kuin kone törmäsi vuoriin, kertoo videon nähnyt Bildin päätoimittaja Julian Reichelt.

– Se (video) on erittäin heiluva ja se on erittäin kaoottinen, Reichelt jatkaa.

– Mutta siinä on viitteitä siitä, että se on yhteneväinen sen kanssa, mitä tiedämme turmasta tähän mennessä.

Reichelt kuvailee videolta kuuluvia koneen viimeisiä hetkiä:

– Lentokone törmää, ihmiset ovat paniikissa, he itkevät. Taustalla kuuluu kolinaa. Sitten kone vaikuttaa osuvan johonkin ja kone heiluu hetken. Kiljuminen on taas kovempaa ja sitten video päättyy.

Paris Match -lehden mukaan koneen oikea siipi olisi osunut rinteeseen ennen lopullista törmäystä Alppeihin.

Bild kertoo, että videon olisi löytänyt turmapaikalta yksi tutkijoista, ja se on siten tärkeä todiste koneen viimeisistä hetkistä.

Videon aitoudesta ei ole vielä varmuutta, mutta Bildin päätoimittaja uskoo sen olevan aito. Kumpikaan lehdistä ei julkistanut videota verkkosivuillaan, vaikka kertoivatkin sen nähneensä.

Tutkijat haluavat videon nähtäväkseen

Syyttäjä Brice Robin, joka hoitaa tapauksen tutkintaa Ranskassa, sanoi, että yhtäkään turmapaikalta kerättyä matkapuhelinta tai videota ei ole vielä lähetetty analysoitavaksi.

– Niitä kaikkia pidetään Seyne-Les-Alpesilla. Jos ihmiset tapahtumapaikalla ovat keränneet matkapuhelimia, en ole tietoinen siitä, Robin kertoi uutistoimisto Reutersille.

Robin vaati myös kaiken löytyneen kuvamateriaalin välitöntä toimittamista turman tutkijoille. Turmapaikalta löydetyt laitteet on tarkoitus lähettää syvempiin tutkimuksiin Rosny-sous-Bois-instituuttiin.

Videosta ei tiedetä, onko se matkustajan vai henkilökunnan jäsenen kuvaama, eikä siitä saatu vielä selville onko se kuvattu seisaaltaan vai istuma-asennosta. Bildin mukaan video on kuitenkin kuvattu koneen takaosasta.

Bild haastatteli myös asiantuntija Dirk Lorenzia, jonka mukaan älypuhelimen selviäminen lentokoneturmasta olisi epätodennäköistä.

– Tästä huolimatta (älypuhelimen) muistikortti voi olla hyvinkin kestävä. Vaikka puhelin olisi hajonnut tuhansiksi palasiksi, muisti voi silti selvitä, esimerkiksi jos laite on pehmentänyt iskua, Lorez kertoo.

Germanwingsin Airbus 320 -lentokone iskeytyi Etelä-Ranskan Alppeja päin viime viikon tiistaina. Lennon perämiehen Lubitzin uskotaan törmäyttäneen lentokoneen tahallaan Alpeille. Koneen kyydissä oli 150 ihmistä, joista yksikään ei selvinnyt.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?