Ulkomaat

Ruotsalaisasiantuntija: Andreas Lubitz on ehkä tuomittu liian aikaisin

rac

Julkaistu: , Päivitetty:

Alppien lentoturma
Tutkintalähteen mukaan teknistä vikaa ei voida täysin poissulkea Alppien lentoturman selvittelyssä.
Uutistoimisto TT:n haastatteleman ruotsalaisen ilmailuasiantuntijan Hans Kjällin mukaan on olemassa mahdollisuus, että perämies Andreas Lubitz on ehkä tuomittu liian aikaisin Germanwingsin matkustajakoneen turman aiheuttamisesta.

Ranskalaissyyttäjät kertoivat viime torstaina uskovansa ohjaamonauhojen perusteella, että Lubitz käänsi koneen tahallaan syöksyyn kohti maata. Syyttäjälähteistä on nyt kuitenkin kommentoitu ruotsalaiselle Ekot-radiolle, että myöskään teknistä vikaa ei voida vielä täysin poissulkea.


Hans Kjällin mukaan on periaatteessa mahdollista, että Lubitz menetti paineistusongelman ja happivajeen takia tajuntansa eikä kyennyt avaamaan ovea ohjaamosta poistuneelle lentokapteenille. Ohjaamonauhoilla Lubitzin kuullaan hengittävän, mutta hän ei sano mitään koko aikana.

– Kapteeni on saattanut lähteä ohjaamosta hakemaan lisähappimaskia tai -pulloa eikä ole kyennyt palaamaan, koska ovi oli mennyt väärään asentoon ja lukittunut, Kjäll perustelee.

Turman tutkijoiden aiemman käsityksen mukaan Lubitz on kuitenkin ollut tajuissaan ja tietoisesti estänyt kapteenin sisäänpääsyn. Koneen on kerrottu myös tehneen ohjausliikkeitä, mikä viittaisi siihen, että Lubitz ohjasi sitä.


Musta laatikko antaa vastauksia

Siitä huolimatta epäilykselle on perusteet, vaikkakin ohuet. Lopullisesti turman syyn uskotaan selviävän vasta, kun koneen toinen musta laatikko löytyy Alpeilta. Lentodatan tallenteista käy ilmi, mitä koneen ohjaimissa on tarkalleen tehty ja milloin.

Etsijät ovat haravoineet turmapaikkaa jo liki viikon. Suomalaisasiantuntijan mukaan toisesta mustasta laatikosta pitäisi olla jäänyt ainakin palasia, vaikka se olisi tuhoutunut. Yksi mahdollisuus on, että tallennin on hautautunut törmäyksen laukaiseman maanvyöryn alle rinteeseen, jolloin sitä on erittäin vaikea löytää.

Yllä oleva video onnettomuustutkinnan etenemisestä Ranskan Alpeilla.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt