Ulkomaat

Näin Germanwingsin perämies maanitteli kapteenia poistumaan ohjaamosta

rac

Julkaistu: , Päivitetty:

Lento 4U9525
Turmakoneen ohjaamonauhat paljastivat, kuinka Andreas Lubitz pyysi kollegaansa antamaan hänelle koneen ohjat.
Perämies Andreas Lubitz suorastaan maanitteli Germanwingsin turmakoneen kapteenia Patrick Sonderheimeria lähtemään ohjaamosta ja jättämään hänet yksin. Tämä käy ilmi julkisuuteen vuodetuilta ohjaamonauhoilta, jotka saksalaislehti Bild julkaisi sunnuntaina.

Jäätyään yksin Lubitz ohjasi tutkijoiden mukaan Airbus 320 -koneen törmäämään Ranskan Alppeihin. Turmassa kuoli 150 ihmistä viime tiistaina.


Ohjaamonauhojen mukaan lentokapteeni ja perämies keskustelivat Barcelonasta nousun jälkeen normaalisti. Keskustelussa kävi ilmi, että kapteeni ei ollut ehtinyt käydä vessassa ennen lähtöä. Tässä vaiheessa Lubitz tarjoutui ensimmäisen kerran ottamaan koneen ohjat milloin tahansa, jotta kapteeni pääsee asioilleen.

”Voit mennä nyt”

Kun kone saavutti matkalentokorkeuden, kapteeni pyysi Lubitzia valmistelemaan laskeutumista Düsseldorfiin. Miehet keskustelivat asiasta, ja jälkeenpäin Lubitzin vastaukset ”toivottavasti” ja ”se jää nähtäväksi” on tulkittu hyytävän lakonisiksi. Kapteeni ei kuitenkaan ilmeisesti pitänyt niitä mitenkään erikoisina.

Kun laskeutumisvalmistelut oli tehty. Lubitz totesi kapteenille jo toisen kerran: ”Voit mennä nyt.”

Kului vielä noin kaksi minuuttia ennen kuin kapteenin ääni nauhalla sanoi ”voit ottaa ohjat”. Sen jälkeen penkkiä siirrettiin taaksepäin ja ohjaamon ovi kävi.

Lubitz käänsi pian koneen laskusuuntaan eikä enää päästänyt kapteenia palaamaan ohjaamoon.

Ylläolevalla videolla jatketaan mustan laatikon etsintöjä Ranskassa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt