Ulkomaat

RFE: Venäjän trollitehtaan työntekijä kirjoittaa vuoronsa aikana 135 kommenttia

Julkaistu:

Venäjä
Yhdysvaltojen rahoittama Radio Free Europe on julkaissut laajan haastattelun Venäjän verkkopropagandaa tuottavasta työntekijästä ja tämän tyypillisestä työpäivästä.
RFE:n haastattelema bloggari Marat Burkhard työskenteli kahden kuukauden ajan Pietarissa sijaitsevassa Internet-tutkimuskeskuksessa. Aiheeseen on tarttunut myös Yhdysvaltojen toiseksi suurin viikkolehti Newsweek.

Ilta-Sanomat tehnyt jo aiemmin laajan reportaasin keskuksen toiminnasta. Sen voit lukea täältä.

Trollitehtaaksi nimetyn laitoksen tarkoituksena on tuottaa verkkoon Kremliä tukevia kommentteja, uutisia ja sivustoja. Toisin sanoen se käy eräänlaista informaatiosotaa.

Burkhard kertoo hakeutuneensa tehtaaseen töihin ennen kaikkea seikkailunhalusta. Ideologisia syitä hänelle ei ollut.

– Seikkailunhalu on oikea sana. Minun mielestäni tällaista työtä ei ole olemassa missään muualla, hän sanoo.


Bloggari paljastaa, että työn saaminen oli vaikeaa. Hänen täytyi kirjoittaa useita näyteartikkeleita niin puolueettomasta, kuin Kremliä tukevastakin näkökulmasta. Aiheena saattoi olla esimerkiksi Venäjän Itä-Ukrainan Donetskiin lähettämät avustuskuljetukset.

– Olen länsimielinen. En kuitenkaan kirjoittanut näkemyksistäni mitään. Eiväthän he olisi muuten minua palkanneet. He tarkistavat säännöllisesti, että kirjoitukset ovat ideologian mukaisia, itsekin kärähdin muutaman kerran, bloggari kertoo.

Pahiksia ja tukijoita

Työpaikan saatuaan Burkhard pääsi nauttimaan heti 45 000 ruplan, eli noin 715 euron kuukausipalkasta.

Sen saamiseksi piti kuitenkin kirjoittaa 135 kommenttia kaksitoistatuntisen työvuoron aikana.

Keskuksessa on Burkardin mukaan neljä kerrosta, josta kullakin toimii oma osastonsa. Yhteensä siellä työskentelee satoja ihmisiä tiukan valvonnan alla. Burkhardin mukaan rakennuksesta ei esimerkiksi saanut poistua työvuoron aikana, jonka lisäksi ikkunat oli peitetty.

Itse Burkhard työskenteli kahdenkymmenen muun ihmisen kanssa osastolla, jonka tehtävänä oli kirjoittaa Kremliä tukevia kommentteja venäläisille foorumeille. Sosiaaliseen mediaan kirjoittavat olivat oma ryhmänsä.

– Jokaisella venäläisellä kaupungilla ja kylällä on omat nettisivunsa foorumeineen. Ihmiset kirjoittavat sinne jonkinlaisia uutisia ja meidän tehtävämme on kommentoida niitä, Burkhard kertoo.

Bloggari työskenteli tiiminä kahden muun työntekijän kanssa. Työnjako toimi niin, että yksi oli ikään kuin ”pahis” ja kirjoitti alkuperäistä tekstiä kritisoivan kommentin.

Tämän jälkeen kaksi muuta ryhtyi väittelemään tämän kanssa jakaen myös kuvia ja linkkejä kirjoitustensa tueksi.


Päivän tehtävänanto saattoi olla esimerkiksi seuraavanlainen: Rakenna positiivista mielikuvaa Vladimir Putinin kotimaanpolitiikasta; presidentti vietti joulun tavallisten venäläisten kanssa.

Ikimuistoisin trollitapaus oli Burkhardin mukaan kuitenkin uutinen Yhdysvaltain presidentti Barack Obamasta. Tämä oli jauhanut purkkaa Intian vierailunsa aikana ja sylkenyt sen pois.

– Kirjoita 135 kommenttia aiheesta, äläkä ujostele ilmaista itseäsi. Kirjoita ihan mitä sylki suuhun tuo ja liitä mukaan usein nimi Obama. On hassua, miten he tarttuvat jokaiseen pieneen asiaan. Toisaalta, se ei ole yhtään hauskaa. Se on absurdia ja menee täysin yli.

Tavallisia nuoria

Burkhard toteaa, että hänen osastollaan työskentely oli hiukan helpompaa kuin vaikkapa osastolla, joiden tehtävinä oli trollata ulkomaista mediaa, esimerkiksi brittien yleisradio BBC:tä.

Hänen mukaansa niiden ykkösprioriteetti on tällä hetkellä pitää Ukrainaa koskeva keskustelu tiukasti trollien käsissä. Häntäkin yritettiin houkutella töihin näille osastoille kielitaidon takia.

– Minun olisi pitänyt vastata haastattelussa tietyllä tavalla. Kielitaitoisten työntekijöiden palkka olisi ollut 65 000 ruplaa ja enemmänkin.

Esimiestensä Burkhard taas kertoi tienaavan jopa 70 000-80 000 ruplaa kuussa. Hänen mukaansa nämä ovat työskennelleet keskuksessa jo pitkään ja raivanneet tiensä johtopaikoille.

– Olin kauhuissani. Noin paljon kirjoittamani roskan lukemisesta ja sormen heristämisestä, mikäli teen virheen, hän kertoo.

Pahinta keskuksessa työskentelyssä oli kuitenkin mukaansa se, että siellä työskenteli myös ihmisiä, jotka seisoivat tosissaan kirjoitustensa takana.

– Siellä on fanaatikkoja. Suurin osa on kuitenkin tavallisia nuoria, jotka tahtovat vain rahaa. He tietysti Putinin kannalla, mutta ovat tosiasiassa poliittisesti lukutaidottomia. He vain kirjoittavat mistä käsketään, eivätkä kysele, Burkhard sanoo.

Bloggari kertoo lopettaneensa, koska ei omien sanojensa mukaan kyennyt enää tekemään niin absurdia työtä.

– Olin vihollisleirissä. Kaksi kuukautta oli tarpeeksi sen ymmärtämiseksi, miten hommat siellä hoidetaan. Työskentely ei ollut enää mielekästä, ei edes rahan takia.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt