Venäjän miehityshallinnon julmuus Krimillä paljastuu – tataareja vainotaan - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Venäjän miehityshallinnon julmuus Krimillä paljastuu – tataareja vainotaan

Krimiltä paenneet tataarit lauloivat Ukrainan kansallislaulua Kiovassa.

Julkaistu: 27.3.2015 22:45, Päivitetty 30.3.2015 9:24

Venäjän miehityksen julmuus Krimillä alkaa paljastua. Tataareja vainotaan ja heidän mielipidevapauttaan rajoitetaan.

Krimin tataarien asema on heikentynyt sen jälkeen, kun Venäjä miehitti Ukrainalle kuuluvan alueen. Suurin osa Krimin noin 300 000 tataarista on vastustanut Venäjän miehitystä Krimillä.

Tataariyhteisö varoitti perjantaina uutistoimisto AFP:n mukaan, että he joutuvat sulkemaan itsenäisen tv- ja radioasemansa kuukauden lopussa, koska Moskova on toistuvasti kieltäytynyt antamasta asemalle laillista asemaa.

Venäläiset tekivät jo tammikuussa iskun Krimin tataarien ATR-televisiokanavalle. Naamioituneet ja mellakkavarusteisiin sonnustautuneet poliisit tekivät ratsian Simferopolissa sijaitsevalle tv-asemalle ja takavarikoivat palvelimia ja muita laitteita.

Tataarien mukaan ratsioilla ja painostuksella yritetään vaientaa tataarien äänitorvi. Miehitysviranomaiset eivät voi tataarien mukaan sietää sitä, että niemimaalla toimii edelleen journalisteja, joille kunnia ja arvokkuus ovat pelkoa suurempia.

– Venäjä ylläpitää terrorihallintoa Krimillä ja Itä-Ukrainassa, Yhdysvaltojen Eurooppa-asioista vastaava apulaisulkoministeri Victoria Nuland sanoo tilanteesta.

Venäjä kiistää painostuksen. Krimin kyseenalaisen ja kansainvälistä oikeutta rikkovan kansanäänestyksen jälkeen Venäjän presidentti Vladimir Putin väitti, että Krimin kaikkia kansanryhmiä kunnioitetaan ja että ukrainan ja tataarien kielet saavat tasa-arvoisen aseman Venäjän rinnalla.

Krimin tataareja vainottiin myös Neuvosliiton aikoina. Toukokuussa 1944 Neuvostoliitto siirsi koko Krimin tataariväestön väkisin Keski-Aasiaan ja Siperiaan. Samaan aikaan todisteita tataarien olemassa olosta hävitettiin Krimillä. Paikannimet venäläistettiin ja alueelle muutettiin venäläisiä uudisasukkaita.

Krimin tataarien johto alkoi vähitellen vuodesta 1956 kannustaa tataareja muuttamaan takaisin kotiseuduilleen. Nykyään tataariyhteisö vaatii, että Venäjän miehitys Krimillä päättyisi.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch kertoi jo viime vuoden marraskuussa raportissaan, että Krimin ihmisoikeustilanne on heikentynyt ratkaisevasti Venäjän miehityksen aikana. Venäläisviranomaiset painostavat raportin nimenomaan Krimin tataareja.

Venäjä kiistää painostuksen. Krimin kyseenalaisen, kansainvälistä oikeutta ja Ukrainan koskemattomuutta rikkovan kansanäänestyksen jälkeen Venäjän presidentti Vladimir Putin väitti, että Krimin kaikkia kansanryhmiä kunnioitettaisiin ja että ukrainan ja tataarien kielet saisivat tasa-arvoisen aseman venäjän kielen rinnalla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?