Ulkomaat

Suomalaisilta asiantuntijoilta kovaa tekstiä Venäjästä: ”Täytyy varautua pahimpaan”

Julkaistu:

Venäjä
Asiantuntijat puivat tekstissään Venäjää ja sen toimintaa Ukrainan kriisin aikana.
Suomen tulee tehdä yhteistyötä Venäjän kanssa, mutta ensisijaisesti yhteistyötä tulisi tehdä länsimaiden, Euroopan unionin ja Naton kanssa, kirjoittavat tutkijatohtori Hanna Smith Aleksanteri-instituutista ja professori Jarno Limnéll Aalto-yliopistosta Svenska Dagbladetissa.

Kirjoituksessaan Smith ja Limnéll ruotivat kovin sanoin Venäjää ja sen toimintaa Ukrainan kriisiin liittyen.

– Aina voidaan toivoa parasta, mutta silti täytyy varautua pahimpaan, kaksikko kirjoittaa.


– Venäjä oli jälleen kerran yllättänyt ja usealla eri tavalla. Maa rikkoi kansainvälistä oikeutta ja Ukrainan kanssa kirjoitettuja sopimuksia. Venäjä valehteli länsimaiden johtajille, uhmasi lännen näkökulmaa siitä, kuka sodan oli aloittanut ja miksi, ja käytti sitä paitsi sotilaallista voimaansa tavalla, jollaista länsimaailma ei ole kokenut pitkään aikaan, Smith ja Limnéll toteavat.

Asiantuntijoiden mukaan Venäjästä ei tule oikeusvaltiota lähitulevaisuudessa eikä maan politiikka tule pohjautumaan demokraattisille instituutioille, minkä takia tämänhetkinen tilanne ei ole tilapäinen.

Kaksikko kirjoittaa hybridisodankäynnistä, jonka tarkoituksena on kokeilla, kuinka paljon voidaan vaikuttaa päätöksentekoon eri valtioissa ja kuinka hyvin valmistautuneita eri valtiot ovat suojautumaan hybridisodankäynnin kaltaiselta hyökkäykseltä.


Smithin ja Limnéllin mukaan hybridisodankäynnillä on Venäjällä pitkät juuret, mutta ”kyberhyökkäykset ja disinformaatio sosiaalisissa medioissa sitä vastoin on uusi työkalu Venäjän turvallisuuspoliittisessa työkalulaatikossa”.

Moskovassa vietettiin maaliskuussa Krimin valtauksen ja Venäjään liittämisen vuosipäivää. Video yllä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt