Ulkomaat

Lehdet: Tämän vuoksi Lubitz hakeutui lääkäriin ennen turmaa

rac

Julkaistu: , Päivitetty:

Lentoturma
Perämies Andreas Lubitzin epäillään lentäneen tahallaan Germanwingsin Airbus A320 -koneen päin vuorta Ranskassa tiistaina. Hänen ei olisi pitänyt olla vuorossa sairausloman takia.
Welt am Sonntag -lehden saamien tietojen tutkijat ovat löytäneet runsaan määrän psyykkisten sairauksien hoitoon käytettäviä lääkkeitä perämies Andreas Lubitzin kotoa. Viitteitä alkoholin tai lääkkeiden väärinkäytöstä ei kuitenkaan ole.

Lehden siteeraaman tutkijan mukaan mies kärsi ”voimakkaasta rasitussyndroomasta” sekä vakavasta masennuksesta.

Lubitzin kerrottiin jo aiemmin saaneen sairauslomaa lennon päiväksi. Hän ei kuitenkaan ollut ilmoittanut työnantajalle tästä. Toistaiseksi ei ole vahvistettu, minkä vaivan tai sairauden vuoksi sairauslomaa oli määrätty.


Sekä New York Timesin että Bildin mukaan Lubitz olisi kuitenkin hakenut lääkäriltä apua näköongelmiin ennen lentoturmaa. Kahden tutkintaa lähellä olevan viranomaisen mukaan Lubitzilla todetut näköongelmat olisivat saattaneet keskeyttää hänen lentäjän uransa.

Ei ole selvää, kuinka vakavia miehen silmävaivat olivat tai saattoiko niillä olla yhteyttä hänen mielenterveyteensä. Yksi tutkintaa tunteva lähde kertoi New York Timesille, että viranomaiset eivät ole sulkeneet pois sitä mahdollisuutta, että Lubitzin näköongelma olisi ollut psykosomaattinen.

Lentokerholle tappouhkauksia

Viranomaiset tutkivat parhaillaan miehen kotoa löydettyä tietokonetta ja asiakirjoja. Myös miehen kollegoja, sukulaisia ja ystäviä kuullaan. Lubitzin ystävät ja tuttavat ovat toistaneet kerta toisensa jälkeen, kuinka tärkeää lentäminen hänelle oli. Hän aloitti jo 14-vuotiaana purjelentokoneiden lentämisen lentokerholla lähellä kotikaupunkiaan.


Purjelentokerhon johtaja Klaus Radke tapasi Lubitzinin ensi kerran, kun mies aloitti lentämisen 14-vuotiaana. Viime vuonna Radke tapasi hänet uudelleen. Silloin hän oli vaikuttunut siitä, miten ammattitaitoinen lentäjä Lubitzista oli tullut.

– Hän oli itsevarma, avulias. Ajattelin, että vau, hän oli joku, joka oli menestynyt, Radke sanoi New York Timesin mukaan.

Radken mukaan purjelentokerho on saanut sähköpostitse tappouhkauksia ihmisiltä, jotka syytävät kerhoa Lubitzin auttamisesta aloittamaan lentouransa. Radke sanoi New York Timesille, ettei hän huomannut minkään olevan pielessä, kun hän viime kerran tapasi Lubitzin.

– En ole lääkäri. Minun mielestä hän oli normaali.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt