Onnettomuustutkija: Toisen mustan laatikon löytäminen tärkeintä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Onnettomuustutkija: Toisen mustan laatikon löytäminen tärkeintä

Onnettomuuden tutkijoilta uupuva musta laatikko sisältää teknisiä tietoja turmakoneesta ja lennosta.

27.3.2015 10:16

Germanwingsin turman selvittämisessä tärkeintä on nyt koneen toisen mustan laatikon löytäminen, sanoo tutkija Ismo Aaltonen Onnettomuustutkintakeskuksesta.

Onnettomuuden tutkijoilta vielä puuttuva musta laatikko sisältää teknisiä tietoja turmakoneesta ja lennosta.

– Siitä näkee, mitä ohjaamossa on fyysisesti tehty ja kuka sen on tehnyt, Aaltonen kertoo.

Yhdistämällä sen tiedot ja aiemmin löydetty äänitallenne ohjaamosta tutkijat pystyvät saamaan hyvin tarkan kuvan siitä, mitä koneessa tapahtui, Aaltonen sanoo.

– Lisäksi esimerkiksi moottoreissa ja ohjaamon eri laitteissa on pieniä, itsenäisiä muistiyksiköitä. Myös ne pyritään aina löytämään ja toimittamaan jatkotutkimuksiin.

Hän varoittaa, että etsinnät saattavat kuitenkin kestää pitkään.

– Kun puhutaan vuoristosta, olosuhteet ovat aina vaikeat. Etsintöjä voidaan tehdä vain valoisaan aikaan, ja tilanne muuttuu täysin, jos alueelle sataa vaikka 20 senttiä lunta. Sitten siellä ei voida tehdä oikein mitään.

Saksalaisen halpalentoyhtiö Germanwingsin lento 4U 9525 iskeytyi tiistaiaamupäivällä Ranskan Alppeihin ollessaan matkalla Barcelonasta Düsseldorfiin.

Onnettomuuden tutkintaa johtavan ranskalaissyyttäjän Brice Robinin mukaan törmäys johtui todennäköisesti siitä, että koneen ohjaamoon hetkeksi yksin jäänyt perämies sääti automaattiohjauksen viemään matkustajakoneen alas ennenaikaisesti. 150 ihmistä kuoli turmassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?