Asiantuntija lentäjien terveydestä: ”Kerran vuodessa katsotaan missä mielentilassa ollaan” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Asiantuntija lentäjien terveydestä: ”Kerran vuodessa katsotaan missä mielentilassa ollaan”

Germanwingsin onnettomuudessa on piirteitä, jotka viittaavat siihen, että koneen kokematon perämies sulki uloslähteneen kapteenin tarkoituksella ohjaamon ulkopuolelle

26.3.2015 14:36

Lento-onnettomuuden ranskalainen tutkinnanjohtajan kertoi tiedotustilaisuudessa, että Germanwingsin lennon 4U 9525 kapteenina toimi Patric S. ja perämiehenä Andreas Lubitz.

Yli 10 vuotta Airbus A320 -konetyyppiä Lufthansalla lentänyt kapteeni oli se lentäjistä, joka suljettiin ohjaamon ulkopuolelle. Matkustamoon yksin jäänyt koneen perämies oli ollut yhtiöllä töissä syyskuusta 2013 alkaen suoritettuaan ensin Lufthansan oman koulutusohjelman. Miehellä oli takanaan 630 tuntia lentokokemusta.

Germanwingsin koneen saksalainen perämies vaikuttaa aiheuttaneen 150 ihmisen hengen kuolemaan johtaneen putoamisen tahallaan, sanovat ranskalaisviranomaiset.

Ranskalaissyyttäjän mukaan koneen ohjaamoon jäi perämies kapteenin poistuttua. Ilmeisesti perämies aktivoi lentokoneen laskeutumiskytkimen eikä päästänyt kapteenia palaamaan ohjaamoon.

Mustan laatikon äänitteiden perusteella vaikuttaa siltä, että ohjaamossa ollut lentäjä oli elossa ja hengitti törmäykseen asti ja matkustajat alkoivat kirkua hieman ennen törmäystä maahan.

Lentäjien terveyttä tarkkaillaan säännöllisillä terveystarkastuksilla.

– Kerran vuodessa on lääkärintarkastus. Siihen sisältyy laaja viranomaisten määrittelemä tutkimus. Samalla katsotaan myös missä mielentilassa ollaan. Tosin vuoden aikana voi tapahtua paljonkin, Suomen lentäjäliiton turvatoimikunnan varapuheenjohtaja ja lentäjä Jussi Ekman kertoo Ilta-Sanomille.

Myös Henttu muistuttaa, että lentäjien mielenterveyttä tarkkaillaan siinä kuin fyysistäkin terveyttä.

– Mielenterveys, eli henkinen kokonaistilanne, on terveydentilan kokonaisarvioinnin yksi elementti, Henttu sanoo.

Yllä olevalla videolla turman tutkinnanjohtaja kertoo onnettomuudesta. Lue lisää täältä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?