Tästä syystä huthikapinalliset taistelevat Jemenin hallintoa vastaan - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Tästä syystä huthikapinalliset taistelevat Jemenin hallintoa vastaan

Jemenin shiiakapinallisten historia ulottuu vuoteen 2004 ja sen voimat alkoivat kasvaa arabikevään myötä.

Mohammed Ali al-Huthi (keskellä) on tällä hetkellä julistautunut Jemenin väliaikaishallinnon johtajaksi. Hän on huthikapinallisten johtajaksi nimetyn Abdul-Malik al-Huthin serkku.­

26.3.2015 11:35

Jemen on viime kuukausien aikana luisunut kohti sisällissotaa. YK:n mukaan maan virallinen hallinto kamppailee tällä hetkellä monia erilaisia ryhmittymiä vastaan.

Jemenin tapahtumia on selitetty shiiojen ja sunnimuslimien välisellä valtataistelulla, mutta taustalla on muitakin tekijöitä kuin eri uskontoryhmien erimielisyydet.

Shiiataustaiset huthikapinalliset hyökkäsivät maan pääkaupunkiin Sanaahan jo syyskuussa, mutta taistelut kiihtyivät vasta viime viikkojen aikana. Maan presidentti Abdrabbuh Mansour Hadi on paennut eteläiseen Adenin kaupunkiin ja yrittää sieltä käsin tukijoidensa kanssa kamppailla hutheja vastaan.

Huthien lisäksi myös Syyriassa ja Irakissa taisteleva terroristijärjestö Isis on sotkeutunut Arabian niemimaan konfliktiin. Se kertoi aiemmin maaliskuussa pommittaneensa Sanaassa kahta moskeijaa. Niissä kuoli 140 ihmistä, mikä on yksi Jemenin historian tuhoisimpia iskuja.

Tämän lisäksi sunnilainen Arabian niemimaan al-Qaida on taistellut Jemenin maaperällä sekä presidentti Hadin että huthien joukkoja vastaan.

Huthikapinallinen matkasi konekiväärin kanssa auton lavalla Jemenin pääkaupungissa Sanaassa alkuviikosta.­

Keitä ovat huthit?

Jemenin shiialevottomuudet eli niin sanottu huthikapina alkoi 10 vuotta sitten uskonnollisen johtajan Hussein al-Huthin protestiliikkeenä, joka vastusti Jemenin hallinnon hyviä suhteita Yhdysvaltoihin. Liikkeen johtohahmona pidetään nykyisin Husseinin veljeä Abdul-Malik al-Huthia.

Huthien historia juontaa kuitenkin kauemmaksi historiaan. Huthit tunnetaan myös nimellä Ansar Allah, joka tarkoittaa suomennettuna suurin piirtein Jumalan sissejä. Jemeniläisistä noin kolmannes on zaidilaisuuden edustajia. Zaidilaiset hallitsivat Pohjois-Jemeniä lähes tuhannen vuoden ajan aina vuoteen 1962 asti.

Nuoret miehet pakenivat kadulla keskiviikkona huthikapinallisten iskua Sanaassa.­

Vuosikymmenen historia

Mutta mistä Arabian niemimaan konfliktissa on kyse?

Hutheilla on liittolaisinaan osia Jemenin turvallisuusjoukoista. Lisäksi shiialainen Iran on ilmoittanut tukevansa hutheja ja se varoittikin sunnilaista Saudi-Arabiaa torstaina jatkamasta ilmaiskuja.

Huthit taistelivat hallitusta vastaan vuoteen 2010 saakka, jolloin osapuolet periaatteessa sopivat tulitauosta. Aselepo ei kuitenkaan pitänyt ja Jemenin hallitus on saanut apua koko ajan nytkin kapinallisten pommittamiseen osallistuneelta isommalta naapuriltaan Saudi-Arabialta.

Jemeniläiset tarkastelivat Sanaassa sijaitsevaan huthien moskeijaan kohdistuneen itsemurhaiskun jälkiä maanantaina.­

Ex-presidentti taustalla?

Yksi Jemenin tilanteen kiinnostavista kiemuroista liittyy maan entiseen presidenttiin Ali Abdullah Salehiin. Salehin sanotaan tukevan hutheja, vaikka alun perin huthit olivat mukana lietsomassa mielenosoituksia häntä vastaan.

Tunisiasta tammikuussa 2011 alkaneen arabikevään myötä huthit osallistuivat näkyvästi samana vuonna Jemenin vallankumoukseen. Maata vuodesta 1978 asti hallinnut presidentti Saleh lupasi tuolloin luopua vallasta kahden vuoden kuluttua.

Kävi kuitenkin niin, että Saleh haavoittui kranaatti-iskussa jo samana vuonna ja joutui lähtemään Saudi-Arabiaan. Sekä länsimaat että arabimaat kehottivat presidenttiä pysyttelemään pois Jemenistä tilanteen rauhoittamiseksi. Lopulta Saleh luopui vallasta ja hänen tilalleen nousi silloinen varapresidentti Hadi. Seuraavana vuonna järjestettiin presidentinvaalit, joissa Hadi, ainoa ehdokas, valittiin presidentiksi.

Hadin kauden aikana huthien on kuitenkin onnistunut hyödyntää vallankumouksen jälkeistä kaaosta ja saada haltuunsa laajoja alueita maasta.

Viime vuonna Hadin hallinto yritti rauhoittaa kansaa valmistelemalla liittovaltioon tähtäävää perustuslakimuutosta. Uudistuksen tarkoitus oli purkaa pääkaupunkiin keskittyvää valtaa ja jakaa se laajemmin ympäri maata. Syyskuussa kapinallisten onnistui kuitenkin saada Sanaa haltuunsa ja presidentti Hadi joutui pakenemaan.

Eteläiseen Adenin kaupunkiin paennut presidentti Abdorabbo Mansour Hadi (oikealla) kuvattiin maaliskuun 19. päivänä väliaikaispalatsissaan tapaamassa maan salafipuolueen edustajia.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?