Saksalaiskaupungin ”mustin päivä”: Vanhemmat yrittivät soittaa turmakoneessa olleiden lastensa kännyköihin - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Saksalaiskaupungin ”mustin päivä”: Vanhemmat yrittivät soittaa turmakoneessa olleiden lastensa kännyköihin

Joseph-König-lukio suree kahta opettajaansa ja 16 espanjankurssilaista, jotka eivät palanneet kotiin Barcelonan-matkalta.

25.3.2015 13:44 | Päivitetty 25.3.2015 15:06

Germanwings-lentoyhtiön turma Ranskan Alpeilla iski tiistaina erityisen rankasti saksalaisen Halternin pikkukaupungin asukkaisiin.

16 kaupungin lukion espanjankurssilaista oli kahden opettajansa kanssa ollut viikon vierailulla ystävyyskoulussaan lähellä Barcelonaa. Heidän oli määrä palata kotiin tiistaina aamupäivällä, mutta pian koulussa alkoi kiertää tieto, että jotain oli sattunut. Monet vanhemmat olivat jo menneet lentokentälle ottamaan vastaan lapsiaan.

Mutta lento 4U9525 ei koskaan laskeutunut Düsseldorfin kentälle.

Saksalaiskoulu suree 16 oppilastaan ja kahta opettajaansa.

Halternin pormestari kuvaili Bild-lehdelle, kuinka paniikki valtasi oppilaiden vanhemmat.

– Tämä on kaupungin historian mustin päivä. Vanhemmat yrittivät koneen määrätyn laskeutumisajan jälkeen soittaa lastensa kännyköihin. He eivät tavoittaneet ketään, pormestari Bodo Klimpel kertoi.

Opettajat olivat Halternen Zeitungin mukaan nuoria naisia, joista toinen oli mennyt viime lokakuussa naimisiin.

Peräti 40 oppilasta oli hakenut mukaan Espanjan matkalle. Heistä oli valittu lopulta mukaan 14 tyttöä ja 2 poikaa.

Koulut auki, ei opetusta

Myös Joseph-König-lukioon saatiin tiistaina nopeasti tieto, että jotain oli tapahtunut. Oppilaiden lähimpien tovereiden kerrottiin myös yrittäneen soittaa toveriensa puhelimiin.

Kun koulun rehtorille selvisi tilanne, hän keskeytti tiistain koulupäivän saman tien noin puoliltapäivin. Moni oppilas poistui koulusta ja sai vasta kotona tietää, mitä oli tapahtunut.

Turmakoneessa olleiden lasten omaiset alkoivat kerääntyä koululle, jossa viranomaiset suojasivat heitä tarkoin julkisuudelta. Koulun oppilaita ja heidän vanhempiaan saapui myös paikalle. Koulun edusta alkoi pikkuhiljaa täyttyä kukkasilla. Pihalla oleva kivinen pingispöytä täyttyi muistokynttilöistä ja -kirjoituksista.

Eilen meitä oli monta, tänään olemme yksin, luki Joseph-König-lukion edustalle tuodussa kyltissä.

– Veljentyttäreni Janinan piti olla myös mukana, mutta hän ei lopulta päässyt osallistumaan opiskelijavaihtoon, kertoi kauhistunut koulun oppilaan äiti Ivonne Bobb Bildille.

Kaikki Halternin kaupungin koulut ovat tänään keskiviikkona olleet auki, mutta opetusta ei järjestetä.

– Oppilailla pitää olla mahdollisuus puhua tästä kauheudesta, pormestari Klimpel perusteli.

Halternin kaupungin oppilaille tarjotaan mahdollisuus keskustella kriisiryhmissä kouluissaan.

Päivitys klo 16.58: Rehtorin sukunimi korjattu Klimpeliksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?