Suomalaistutkija: Täältä löytyy vastaus Alppien lentoturman avainkysymyksiin - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Suomalaistutkija: Täältä löytyy vastaus Alppien lentoturman avainkysymyksiin

Johtava tutkija Ismo Aaltonen uskoo, että Alppien lentoturman syy selviää pian, kunhan koneen molemmat mustat laatikot on tutkittu.

25.3.2015 12:00

– Tämä ei jää arvoitukseksi. Kyllä tämä selviää eli ei jää mysteeriksi millään lailla, jos vain molempien mustien laatikoiden tiedot saadaan puretuksi.

– Tilanne on siis lohdullinen näiltä osin, Ismo Aaltonen sanoi ISTV:n studio-ohjelmassa.

Onnettomuustutkintakeskuksen johtava tutkija Ismo Aaltonen toi ISTV:n studioon Airbus A320:ssa olleen, käytöstä poistetun mustan laatikon eli lennontallentimen. Juuri samanlainen löytyi jo tiistaina Ranskan Alpeille syöksyneen Germanwingsin Airbusin hylystä.

 Kyllä tämä selviää eli ei jää mysteeriksi millään lailla, jos vain molempien mustien laatikoiden tiedot saadaan puretuksi.

Koneessa oli kaksi mustaa laatikkoa: toinen taltioi mm. ohjaamon keskustelut, toinen kerää koneen tekniset parametrit. Keskiviikkona aamupäivällä oli löydetty vasta yksi musta laatikko.

Aaltonen tietää, että tallentimien tiedot tarjoavat vastauksen Alppien onnettomuuden avainkysymyksiin.

– Sitä ennen kaikki on spekulointia.

– Mustien laatikoiden tiedot valottavat lennon viimeiset hetket. Sen mitä lentäjät ovat keskustelleet, ovatko he lentäneet konetta, vai onko se ollut autopilotilla.

Aaltonen kertoo lisäksi käsityksiään onnettomuuspaikan tutkinnasta ja yleisestä ilmailuliikenteen turvallisuudesta.

Germanwingsin Airbus A320 -kone.

Ranskalainen pelastushelikopteri turmapaikan lähistöllä.

3 teoriaa

Ulkomailla asiantuntijat ovat esittäneet turmalle periaatteessa kolme mahdollista syytä. Konetta on voinut kohdata jonkinlainen tekninen vika, lentäjä on voinut tehdä jonkinlaisen virheen tai sitten joku on saattanut vaikuttaa onnettomuuden tapahtumiseen.

Tässä vaiheessa mitään mahdollisuutta ei vielä ole suljettu pois.

Joka tapauksessa turma oli äkillinen, eikä koneen lentohenkilökunta lähettänyt hätäkutsua. Sitä ei tiedetä vielä, eivätkö he ehtineet vai pystyneet sitä tekemään. AFP:n haastattelema Ranskan lentoturvallisuustutkimuskeskuksen BEA:n nimettömänä pysyttelevä entinen tutkija sanookin, että juuri hätäkutsun puuttuminen pitää kaikki mahdolliset vaihtoehdot avoimina.

Germanwingsin koneen osia vuoristossa Ranskan Alpeilla.

Saksalaisen Germanwings-yhtiön Airbus A320 -tyypin kone oli ylittämässä Ranskan Alppeja tiistaina, kun se äkillisesti alkoi menettää korkeutta ja lopulta syöksyi vuoristoon.

Barcelonasta Düsseldorffiin matkalla olleen matkustajakoneen turmassa surmansa sai 150 ihmistä, joista kuusi oli koneen henkilökuntaa. Lentokone murskautui onnettomuudessa täydellisesti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?