Kuolemantuomioissa käytetyt myrkkyruiskeet lopussa - Utahin osavaltio aikoo ottaa teloituskomppaniat käyttöön - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kuolemantuomioissa käytetyt myrkkyruiskeet lopussa - Utahin osavaltio aikoo ottaa teloituskomppaniat käyttöön

Yhdysvaltain osavaltio Utah aikoo ottaa teloituskomppaniat käyttöön kuolemaantuomittujen teloittamisessa, sillä teloituksissa käytettyjä myrkkyruiskeita ei ole enää saatavilla.

24.3.2015 9:54

Utahin kuvernööri Gary Herbert allekirjoitti teloituskomppaniat sallivan lain maanantaina.

Utahista tulee näin ainoa Yhdysvaltain osavaltio, jossa käytetään teloituskomppanioita teloituksissa.

Herbert kuvaili teloituskomppanioita ”hieman kammottaviksi”, mutta hänen mukaansa osavaltio tarvitsee varavaihtoehdon teloitustavoille, kertoo BBC.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat todenneet Utahin teloituskomppanioiden saavan osavaltion näyttämään taantuneelta syrjäseudulta.

– Suosimme pääasiallisen metodin, eli myrkkyruiskeen käyttöä, kun sellaisia (kuoleman) tuomioita annetaan, kuvernöörin tiedottaja Marty Carpenter sanoi.

– Kuitenkin, kun jury tekee päätöksen ja tuomari allekirjoittaa kuolemantuomion, lain toimeenpaneminen on johdon velvollisuus.

Yhdysvaltain muutamat osavaltiot ovat joutuneet miettimään uusia teloituskeinoja, kun eurooppalaiset lääkevalmistajat ovat kieltäytyneet myymästä myrkkyruiskeissa käytettyjä aineita Yhdysvaltoihin, jossa niitä käytetään teloituksissa. Utahin vankilajärjestelmän johtajan mukaan osavaltiolla ei ole minkäänlaisia varastoja myrkkyruiskeista.

Utahin päätös ottaa teloituskomppaniat uudelleen käyttöön tapahtuu vain hieman yli vuosikymmen sen jälkeen kun osavaltio oli päättänyt luopua käytännöstä.

Utahin seuraavan teloituksen uskotaan tapahtuvan vasta vuosien päästä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?