Putinia tukeva Euroopan äärioikeisto koolla Pietarissa - suomalaisedustaja mukana - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Putinia tukeva Euroopan äärioikeisto koolla Pietarissa - suomalaisedustaja mukana

Myös suomalainen kansanedustajaehdokas osallistui huomiota herättäneeseen äärioikeistokokoukseen Pietarissa.

Venäläinen oppositioaktivisti osoitti mieltään kokouspaikan ulkopuolella natsi-Saksaan viittaavan kyltin kanssa.

22.3.2015 18:11 | Päivitetty 22.3.2015 20:57

Useiden Euroopan kovan linjan äärioikeistopuolueiden väkeä on parhaillaan koolla Pietarissa konferenssissa, jonka tarkoituksena on tukea Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia ja tämän Ukraina-politiikkaa sekä vastustaa EU:n Venäjä-pakotteita.

Puhujalistalla on mukana myös pirkanmaalainen kansanedustajaehdokas Jukka Davidsson. Hänen osallistumisestaan kokoukseen on kertonut muun muassa venäläinen oppositiolehti Novaja Gazeta, joka kertoo Davidssonin edustavan ”Suomen kansallista puoluetta”.

Tosiasiassa Davidsson on Itsenäisyyspuolue IPU:n kansanedustajaehdokas. IS ei sunnuntaina tavoittanut Davidssonia kommentoimaan matkaansa, mutta IPU:n puheenjohtajan Antti Pesosen mukaan puolue ei ole saanut kutsua tapahtumaan eikä ole lähettänyt edustajaansa Pietariin.

– Jos olisin ollut tietoinen matkasta, olisin tehnyt kaikkeni, että hän ei olisi osallistunut tällaiseen tapahtumaan. Meillä ei ole mitään tekemistä äärioikeiston kanssa, Pesonen kommentoi IS:lle sunnuntai-iltana.

Hän ei ollut keskustellut Davidssonin kanssa, mutta epäili, että tämä ei ehkä tiennyt tarkalleen etukäteen, minkälaisesta tapahtumasta on kyse.

Äärioikeiston kokous on herättänyt huomiota Venäjällä. i24newsin mukaan opposition edustajat yrittivät etukäteen estää konferenssin vetoamalla Pietarin viranomaisiin. Kokouspaikkana toimivan hotellin ulkopuolella on osoitettu mieltä ja heiluteltu kylttejä, joissa lukee ”Ei natseille”.

  Vastustavat Venäjä-pakotteita

Putinin Venäjän tiiviit suhteet useiden EU-maiden äärioikeistopuolueisiin nousivat esiin viime syksynä, kun kävi ilmi, että Ranskan Kansallinen rintama on saanut Venäjältä miljoonia euroja lainaa toimintaansa.

Lukuisissa selvityksissä nostettiin sen jälkeen esiin Venäjän yhteydet myös muun muassa Italian, Espanjan, Saksan, Belgian, Britannian, Itävallan, Bulgarian ja Kreikan äärioikeistoon. Pietarin konferenssissa on mukana myös Ruotsin ja Tanskan äärioikeiston edustaja.

Poliisi pidätti kokousta vastaan mieltä osoittaneita aktivisteja.

Venäjän yhteyksiä Euroopan äärioikeistoon on myös kummeksuttu, koska maa on samaan aikaan syyttänyt Ukrainan uusia vallanpitäjiä ”fasisteiksi”.

Venäjän eurooppalaisia liittolaisia yhdistää se, että ne kaikki vastustavat kiihkeästi Euroopan unionia. Venäjän onkin arveltu pyrkivän puolueita tukemalla rikkomaan EU-maiden yhtenäisyyttä Venäjän vastaisten pakotteiden säätämisessä ja jatkamisessa.

”Konservatiivien” liitto

Pietarin konferenssin osallistujia on virallisesti luonnehdittu Venäjällä vain sanalla ”konservatiivinen”. Kokouksen järjestänyt Kreml-myönteinen venäläispuolue on kuitenkin avoimesti todennut, että tarkoitus on rakentaa yhteyttä samoin ajattelevien välillä.

Pietariin kokoontui useiden äärioikeistopuolueiden edustajia eri puolilta Eurooppaa.

– Emme tue Ukrainan konfliktin takia Venäjälle asetettuja pakotteita. On uskomatonta, miten kärsivällisesti Venäjä ja presidentti Putin ovat suhtautuneet Naton aggressiiviseen politiikkaan, kommentoi kokoukseen osallistunut Saksan kansallisdemokraattisen puolueen europarlamentaarikko Udo Voigt uutistoimisto AFP:n mukaan.

Ranskan Kansallisen rintaman johtaja Marine Le Pen ei kokoukseen kutsusta huolimatta osallistunut. Mukana on kuitenkin esimerkiksi Britannian äärioikeistolaisen BNP-puolueen Nick Griffin, joka tunnettiin aiemmin esimerkiksi juutalaisten kansanmurhan kiistäjänä.

Kreikan Kultainen aamunkoitto -puolueen edustaja Georgios Epitideios puhui kokouksessa.

Lisäksi paikalla on Kreikan pahamaineisen uusnatsistisen Kultainen aamunkoitto -puolueen edustajia sekä fasistiksi itseään kutsuvan Italian Forza Nuova -puolueen johtaja Roberto Fiore. Kokouksen värikkäimpien edustajien taustan perusteella Venäjän oppositio esitti tyrmistyksensä sen järjestämisestä.

– Jotkut heistä (kokouksen osanottajista) kutsuvat itseään avoimesti Hitlerin seuraajiksi ja käyttävät hakaristiä symbolinaan. Puolueilla on uusnatsistinen ja fasistinen maine. Meidän täytyy ryhtyä toimeen ääriliikkeiden pysäyttämiseksi, kommentoi Jabloko-puolueen poliitikko Boris Vishnevski i24newsin mukaan.

Juttua päivitetty klo 20.55 IPU:n puheenjohtajan kommenteilla.

Britannian BNP-puolueen Nick Griffin oli kokouksen kiistellyimpiä osanottajia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?