IS Namibiassa: Presidentti, kätilö ja houseboy – Martti Ahtisaari tunnetaan Namibiassa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

IS Namibiassa: Presidentti, kätilö ja houseboy – Martti Ahtisaari tunnetaan Namibiassa

Namibia juhli itsenäisyytensä 25 vuotta ja uutta presidenttiään lauantaina.

Namibian 25-vuotissyntymäpäivä ja uuden presidentin virkaanastujaiset keräsivät lauantaina useita kymmeniä tuhansia ihmisiä Olympian kaupunginosassa sijaitsevalle Independence Stadiumille. Kaikki halukkaat eivät edes mahtuneet istumaan vaan joutuivat etsimään juhlaseremonioiden seuraamiseen muun näköalapaikan.­

21.3.2015 20:44

Presidentti ja rauhanneuvottelija. Niistä ansioista Martti Ahtisaari tunnetaan Suomessa. Kun Ahtisaaresta kysyy namibialaisilta, suurin osa tietää heti kenestä puhutaan.

– Martti Ahtisaari? Hänellä oli tärkeä osa Namibian itsenäistymisessä. Hän on Namibian kätilö, sanoi Spar-kaupasta ostoskärryjen kanssa ulos tuleva Emily Brown IS:lle Windhoekissa lauantaina.

Namibia julistautui pitkien neuvotteluiden jälkeen itsenäiseksi valtioksi maaliskuussa 1990. YK oli itsenäisyyden puolella ja nimesi Ahtisaaren vuonna 1976 Namibia-lähettilääkseen. Kaksi vuotta myöhemmin hän sai vastuulleen maan itsenäisyysneuvottelut.

Tehtävä ei ollut helppo. Rotusortopolitiikkaa eli apartheidia omassa maassaan harjoittanut Etelä-Afrikka oli saanut maan haltuunsa ensimmäisen maailmansodan jälkipuinneissa. Se oli alistanut Namibian mustan väestön halpatyövoimakseen ja halusi pitää siitä tiukasti kiinni, vaikka namibialaiset alkoivat 1950-luvulla vaatia itsenäisyyttä.

Ahtisaaren tehtävä oli tuoda lähtökohtaisesti toisistaan kaukana olleet osapuolet yhteen. Tehtävä onnistui lopulta. Etelä-Afrikka sai taipua ja Namibiassa alettiin viimein rakentaa omaa valtiota.

Monen namibialaisen tapaan Brown puhuu Ahtisaaresta hyvin kunnioittavaan tapaan.

– Eivät kaikki välttämättä osaa hänen nimeään kirjoittaa oikein. Joskus etunimessä on vain yksi t-kirjain tai sukunimessä h ja t ovat muuttaneet paikkaa, mutta suurin osa kyllä tietää kuka hän on, kertoo paikallisen ammattikorkeakoulun viestinnän laitoksen johtajana toimiva Brown.

Näiden nuorten naisten tapaan namibialaiset olivat varustautuneet värikkäästi itsenäisyysjuhlaansa.­

Mutkikkaiden vaiheiden jälkeen Etelä-Afrikka luopui ja vuonna 1990 Namibia julistautui itsenäiseksi valtioksi

Myös Salomon Kalondo vahvistaa, että Namibia tuntee ”kätilönsä”.

– Hänen nimensä mainitaan todellakin koulujen historiankirjoissa, joten jo hyvin nuoret lapsetkin tietävät kuka hän on. On hyvä, että historiankirjoituksessa mainitaan ihmiset nimiltä, hyvikset ja pahikset, Kalondo sanoo.

Aivan kaikki eivät kuitenkaan ole lukeneet historiankirjojaan kannesta kanteen.

– Ai Martti Ahtisaari? Olet täällä siis kirkollisten asioiden takia. Oletko menossa Oniipaan, kysyy Windhoekissa taksia ajava parikymppinen nuorukainen.

Martti Rautanen toimi 1800-luvulla lähetyssaarnaajana Pohjois-Namibian Ambomaalla, jossa Oniipan kylä sijaitsee. Kristinusko, siinä toinen asia, josta suomalaiset Martit Namibiassa tunnetaan.

Itsenäisyyttä juhlittiin lauantaina. Isoon seremoniaan oli kutsuttu yli 40 maan edustustot ja lukuisa joukko kunniavieraita. Heidän joukossaan Windhoekiin saapuivat myös maan kunniakansalaiset presidentti Martti Ahtisaari ja rouva Eeva Ahtisaari.

Stadionin porteilla jaettiin 25-vuotista itsenäisyyttä juhlistavia t-paitoja ja aurinkolippoja.­

– Jotkut namibialaiset tuntevat Ahtisaaren nimenomaan hänen Namibian eteen tekemästään työstä eivätkä tiedä, että hän on myös Suomen presidentti, kertoo windhoekilainen Tara Shaanika.

Joiltain osin Ahtisaaren nimi on noussut niin isoksi, että hänestä on tullut osa kätilöimäänsä itsenäistä valtiota.

– Suomalainen? Minä olen luullut koko ajan, että hän on namibialainen, ihmettelee eräs nuorukainen, kun hän kuulee Ahtisaaren todellisen kansalaisuuden.

Viikonloppu oli sekä järjestyksenvalvonta- että näytösmielessä voimanponnistus Namibian armeijalle, johon kuuluvat maavoimien lisäksi ilmavoimat ja laivasto.­

Mutta mitä presidentti ja rauhanneuvottelija on vapaa-ajallaan?

– Silloin, kun olen kotona, keskityn olemaan Ahtisaaren perheen houseboy, totesi Ahtisaari hyväntuulisesti IS:n haastattelussa Windhoekissa.

– Minä siivoan ja, kun vaimoni tarjoaa minulle aterian, minä katson, että kaiken maailman laitteet toimivat ja käyn kaupassa. Kyllä minä yritän tehdä nämä ja tuntuu siltä, että taipumukseni liittyvät nimenomaan tähän jälkihoitoon. Katson, että varsinainen ruoan valmistus ja lämmitys sujuu vaimolta paljon paremmin.

Vieressä haastatteluun osallistunut rouva Ahtisaari hymyilee huvittuneena.

– No niin, eiköhän se jo riitä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?