Ulkomaat

Sputnik News: Venäjä tuo Kaliningradiin sotalentokoneita ja Iskander-ohjuksia

Julkaistu: , Päivitetty:

Venäjä vahvistaa aseistustaan Itämeren alueella, kertoo Venäjän puolustusministeriön lähde muun muassa Sputnik Newsille.
Lähteen mukaan Kaliningradiin sijoitetaan uudet hävittäjä- ja pommikonelaivueet. Baltian alueen maajoukkoja vahvistetaan Iskander-ohjuksilla. Iskanderit ovat täsmäohjuksia, jotka voivat kuljettaa myös ydinkärkiä.

Iskanderit siirretään Kaliningradiin laivoilla. Aiemmin Venäjä on vain sanonut harkitsevansa Iskanderien tuomista Kaliningradiin.

Itämerellä kansainvälisessä ilmatilassa lensi toissa yönä kohti Kaliningradia toistakymmentä venäläiskonetta ilman transpondereita eli siviilitutkien näkymättömissä. Naton hävittäjät kävivät tunnistamassa venäläiskoneet.

Latvian armeija havaitsi myös Venäjän laivaston sota-aluksia, kuten sukellusveneitä, lähellä aluevesiään.

Sputnik Newsin lähteen mukaan aseistuksen lisäyksen syy on taisteluvalmiusharjoitukset. Samantyyppisiä harjoituksia järjestetään paraikaa eri puolilla Venäjää. Esimerkiksi maahan liitetylle Krimille on harjoitusten takia siirretty strategisia pommikoneita, joilla on laaja toimintasähde ja jotka nekin voidaan aseistaa ydinkärjillä.

Jäämerellä puolestaan harjoittelee Venäjän Pohjoinen laivasto sekä laskuvarjojoukot. Harjoituksiin ottaa osaa liki 40 000 sotilasta, 41 taistelualusta ja 15 sukellusvenettä.

"Vastaus Naton harjoituksille Baltiassa"

Skotlantilainen politiikan kommentaattori Chris Bambery sanoo Russia Todaylle, että Venäjän laajat harjoitukset ovat hänestä vastaus Naton varustelulle ja harjoituksille Mustallamerellä sekä Baltiassa.

– Miksi Yhdysvaltojen pitää lähettää 750 sotilasajoneuvoa ja tankkia sekä joukkoja Baltiaan, en tiedä. Ja Saksakin lähettää joukkoja. Tämä on aikamoinen eskalaatio, ja se tapahtuu vielä Venäjän rajalla, Bambery sanoo.

Ruotsin puolustusvoimat julkaisi eilen tiedotteen, jonka mukaan viikon aikana Ruotsin läheisyydessä on ollut useita suuria harjoituksia. Ruotsi mainitsi esimerkkinä Venäjän valmiusharjoitukset.

– Uhka Ruotsia kohtaan ei ole kasvanut, mutta asevoimat seuraa toimintaa lähiympäristössä monin tavoin, sanoi puolustusvoimien operatiivinen päällikkö Göran Mårtensson.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt