Venäjän jättimäinen sotaharjoitus aiheutti jytinää Karjalan taivaalla - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Venäjän jättimäinen sotaharjoitus aiheutti jytinää Karjalan taivaalla

Venäjä jatkaa näyttävää sotavoimiensa taisteluvalmiuden testaamista pohjoisilla alueillaan.

Harjoittelussa nähdään Mil Mi-24 raskaita taisteluhelikoptereita.

17.3.2015 22:13

Karjalan taivaalla on tänään jylissyt, kun Venäjän arktisen alueen sotaharjoituksiin osallistuvat helikopterit ovat pysähtyneet tankkaamaan alueella.

Uutistoimisto Tass kertoo verkkosivuillaan, että Venäjän ilmavoimien ja laivaston yksiköt harjoittelevat arktisilla alueilla. Pääosassa ovat ilmavoimien kykyjen esittelyt ja Pohjoisen laivaston valmius.

Harjoitusta on pidetty vastauksena Norjan sotaharjoitukselle. Norja ei ole saanut Norjan julkisen palvelun yleisradioyhtiö NRK:n mukaan Venäjältä ilmoitusta harjoituksesta.

Harjoitukseen osallistuu ilmavoimien yksiköitä Leningradin sotilaspiirin ja Smolenskin alueelta. Harjoitus pidetään 16.-21.3. Kyse on erittäin suuresta harjoituksesta, sillä venäläisten omien tietojen mukaan harjoitukseen osallistuisi yli 40 000 sotilasta, 41 sotalaivaa, 15 sukellusvenettä ja yhteensä 110 sotilaslentokonetta ja helikopteria.

Tassin mukaan harjoitukseen sisältyy erittäin vaativia tehtäviä, joilla testataan pohjoisen yksiköiden taisteluvalmiutta. Ilmavoimat harjoittelevat maamaaleihin ampumista, maahanlaskuoperaatioita ja ilmatuen antamista. Tassin mukaan harjoitukseen osallistuu erilaisia helikopteriyksiköitä. Harjoittelussa nähdään ainakin Mil Mi-24 raskaita taisteluhelikoptereita ja Mil Mi-8 kuljetushelikoptereita. Ne lentävät Tassin mukaan yli 1 500 kilometrin matkoja ja tankkaavat välillä Venäjän Karjalassa.

Harjoituksen sotilassäännöstöön kuuluu samalla Venäjän presidentti Vladimir Putinin vaatima sotilasyksiköiden ”yllätystarkastus”. Kyse ei ole tosin ensimmäisestä isosta taisteluvalmiuden tarkastuksesta. Länsimaisen lehdistön arvion mukaan kyse on Venäjän muuttuneesta ulkopolitiikasta. Venäjä miehitti vastoin kansainvälistä lakia viime vuonna Ukrainalle kuuluvan Krimin ja aloitti Itä-Ukrainan ”separatistien” tukemisen. The Guardian -lehti arvioi jo aiemmin, että lisääntyvien harjoitusten syynä olisi se, että Vladimir Putin himoitsisi arktisten alueiden öljy- ja kaasurikkauksia ja haluaisi näyttää maan kansalaisille, että Venäjä on vahva sotilasmahti.

Venäjä piti menossa olevaa arktista harjoitusta aiemmin jo monia harjoituksia. Venäjän ilmavoimat ovat näyttäneet voimiaan helmikuussa. Silloin taivaalla jylisivät mm. Mi-28N ja Mi-35 helikopterit Krasnodarin alueella. Muistissa on myös Laatokan alueella pidetty harjoitus, jossa nähtiin Sukhoi Su-27 ja MiG-29 -koneita.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?