IS-reportaasi entisestä Neuvostoliiton tukikohdasta: Myrkkyä, romua ja radioaktiivisia jätteitä

Julkaistu:

Viro
Neuvostoliiton vaarallinen perintö muhii vanhojen sotilastukikohtien ja tehtaiden mailla.
Betonisista aidanpylväistä roikkuu vielä vanhoja piikkilangan pätkiä Keila-Joan taajamassa Pohjois-Virossa. Aita on ollut moninkertainen, ja ulkokehällä on virrannut sähkö.

– Tässä sijaitsi salainen paikka, jonka olemassaolosta kaikki tiesivät, sanoo IS:n paikalle tuonut virolainen puna-armeijan veteraani. Hän ei halua nimeään julkisuuteen.

 

Tässä sijaitsi salainen paikka, jonka olemassaolosta kaikki tiesivät.

Puretun aidan takana näkyy rappeutuvia halleja. Mieleen tulee väkisin ajatus: onkohan täällä yhä miinoja?

Alueella on painostava maailmanlopun tunnelma. Rappioituneet hallit on töhritty graffitein. Yhdessä on nuotiopaikka ja kulahtanut sohva. Missään ei näy ristin sielua.


Keila-Joassa on 480 hehtaaria entistä sotilasaluetta: Neuvostoliiton vanha ohjustukikohta, jossa oli ydinaseita. Tallinnaan on vain puolen tunnin ajomatka.

Tänne sijoitetut raskaat S-200-ilmatorjuntaohjukset oli suunniteltu torjumaan muun muassa strategista iskua: korkealla lentäviä pommittajia ja mannertenvälisiä ohjuksia.

Ohjus kykeni kuljettamaan tavanomaisen räjähteen tai 25 kilotonnin ydinlatauksen, joka olisi tuhonnut kohteensa stratosfäärissä.

Läntisten lähteiden mukaan Neuvostoliitto sijoitti Viroon yhteensä 270 ydinkärkeä. Neuvostojoukot veivät ydinaseet ja muutkin aseet mennessään, mutta tukikohtien myrkkyjä on edelleen maaperässä ja pohjavesissä.


Pahimmin saastuneita olivat ohjus- ja lentotukikohdat, kertoo Viron ympäristöministeriön neuvonantaja Peep SiimIS:lle.

– 1992 perustettu erityinen tutkintakomitea selvitti, että sotilasalueita oli lähes 1 500 ympäri Viroa. Selvisi myös, että niistä vain 20 oli pahoin saastuneita ja vaarallisia ihmiselle: muun muassa Tapan, Tarton, Pärnun ja Ämarin sotilaslentokentät sekä muutamat ohjustukikohdat, Siim kertoo.

– Maaperään oli päässyt paljon lentokone- ja rakettipolttoainetta.


Suurin osa kohteista on jo puhdistettu, mutta monin paikoin pohjavesiä ei vieläkään voi käyttää. Talousvesi tulee jokaiseen pirttiin kunnallisesta vesijohtoverkosta. Tonteille taas ei voi rakentaa asuntoja, korkeintaan teollisuutta.

Sotilaskohteiden lisäksi neuvostohallinto jätti Viroon paljon muutakin myrkyllistä: saastuneita teollisuuskomplekseja. Kun ynnää nämä kohteet sotilasalueisiin, pitenee myrkkyalueiden lista noin kolmeensataan.

– Näistä 75 julistettiin ensisijaisiksi kohteiksi: potentiaalisesti haitallisimmiksi ympäristölle. Ihmisille niistä ei enää ole suoraan vaaraa.

Saastuneiden maiden puhdistukseen ja pohjavesien pumppaamiseen on jo kulunut yli 90 miljoonaa euroa sekä Viron valtion että Euroopan unionin varoja, Siim kertoo.

– Jäljellä on enää 10–15 puhdistettavaa kohdetta. Jatkokustannukset ovat noin 30 miljoonaa, Siim kertoo.

Neuvostoliiton seuraajavaltiolta Venäjältä ei koskaan tullut senttiäkään korvausta.

– Viro ja Venäjä tekivät sopimuksen jonka mukaan kumpikaan ei vaadi korvauksia toiselta, Siim sanoo.

Myrkkyjä, romua ja radioaktiivisia jätteitä

1. Moskovan valta päättyi Virossa maaliskuussa 1990, ja saman vuoden lopussa Neuvostoliitto hajosi lopullisesti. Baltian entiset neuvostotasavallat itsenäistyivät, ja Venäjästä tuli Neuvostoliiton seuraajavaltio.

2. Neuvostoliitto ehti militarisoida Baltian alueen vahvasti. Viimeiset venäläisjoukot poistuivat elokuussa 1994, ja Viro sai haltuunsa 87 000 hehtaaria maata entisten sotilastukikohtien alueelta.

3. Neuvostoarmeija jätti lähtiessään jälkeensä vakavan ympäristöongelman: valtavat määrät radioaktiivisia jätteitä, öljyjä, romumetalleja, lyijyakkuja, liuottimia ja muita vaarallisia kemikaaleja.

4. Keila-Joan ja muiden ohjustukikohtien maaperästä löytyi suuria määriä rakettipolttoaineesta peräisin olevaa samiinia, joka koostuu trietyyliamiinista ja ksylidiinistä.

5. Vaarallisin ex-tukikohta oli Suomenlahden rannalla sijaitseva Paldiski, jossa oli kaksi ydinsukellusveneiden koulutusreaktoria. Alue on puhdistettu ja radioaktiivisesti saastuneet kohteet on suljettu sarkofagiin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt